Vazovagal Senkop Nedir? Belirtileri ve Tedavis

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Vazovagal Senkop Nedir?

Vazovagal Senkop, sıklıkla aşırı stres veya duygusal yük nedeniyle kalp atış hızının ve basıncının aniden düşmesi sonucunda oluşan bayılma tablosuna verilen isimdir. Kalp atış hızı düşünce zamanla beyne giden kan miktarında azalma olacak ve bu durumda bilinç kaybına sebebiyet verecektir. Genellikle zararsız bir durumdur ve tedavi gerektirmemektedir.

vazovagal senkop tedavisi
Vazovagal senkop beyne giden kan akımının kesilmesi sonucu bilinç kaybı ile seyreder.

Önemli olan bu bayılma eyleminin gerçekleştiği sırada minimal zarar almaktır. Ayrıca altta yatan hastalıklar açısından ileri değerlendirme mutlaka yapılmalıdır.

Vazovagal Senkop Belirtileri

Vazovagal senkop geçirmeden önce bir takım belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler şunlardır:

  • Ciltte solukluk
  • Baş dönmesi
  • Mide bulantısı
  • Tünel görme dediğimiz görme alanının daralması durumu
  • Soğuk soğuk terlemek
  • Ateş
  • Esneme ve uyku hali
  • Görmede bulanıklıklar

Bu belirtilere ek olarak senkop esnasında çevredeki bireyler tarafından farkedilebilecek semptomlar ise şunlardır:

  • Yavaş atan bir nabız
  • Sarsıntılı ve normal olmayan hareketler
  • Göz bebeklerinde büyüme

Senkop sonrasında bireyler dinlenmeden hemen günlük yaşantılarına dönerlerse tekrar etme ihtimali olabilir. 1 saatlik bir dinlenme süreci bu bireylere iyi gelecektir

Vazovagal Senkop Nedenleri

Vazovagal senkop, sinir sisteminin kalp atım hızını düzenleyen bölümünde bir problem olması durumunda ortaya çıkabilir. Kalp atış hızı yavaşlayınca kan doğal olarak bacaklardaki damarlarda birikmeye başlar. Beyne giden kan miktarında ciddi düzeylerde azalma gerçekleşmiş olur. Sonuç olarak bilinç kaybı ile giden senkop (bayılma) gerçekleşir. Vazovagal senkop sıklıkla tetikleyicilerden etkilenmez ancak bazı durumlarda bazı bireyler etkilenebilir. Tetikleyici olabilen bu durumlar şunlardır:

  1. Uzun süre ayakta kalma
  2. Artmış ısı maruziyeti
  3. Kan görme
  4. Yaralanma korkusu

Bireyler her zaman bu vazovagal senkoptan kaçamayabilir ancak yukarıda verdiğimiz belirtileri hissetmeye başladıklarında hemen güvenli bir yere uzanmalıdırlar. Bu sayede beyne giden kan üzerindeki yer çekimi etkisi minimize edilmiş olacaktır.

Vazovagal Senkop Tanısı

Vazovagal senkop tanısı öncelikle kalp hastalıklarının ekarte edilmesini gerektirir. Bunun için şüphe duyulan bireylere EKG, EKO, egzersiz stres testi, kan testleri ve tilt table testi gibi testlerin yapılması gerekebilir. Tilt table testinin (eğik masa testi) nasıl yapıldığı ile ilgili aşağıdaki kısa videodan fikir edinebilirsiniz:


YouTube video

Vazovagal Senkop Tedavisi

Birçok durumda vazovagal senkop tedavi gerektirmez. Hekiminiz senkopa neden olan tetikleyici faktörlerin belirlenmesi ve bunlara yönelik düzenlemeler önerebilir. Eğer vazovagal senkopu çok sayıda geçiriyorsanız ve bu durum yaşam kalitenizi olumsuz etkiliyorsa ilaç tedavileri kullanılabilir. Kan basıncı düşüklüğünün ortadan kaldırılması için fludrokortizon asetat adı verilen bir ilaç faydalı olabilmektedir. Ayrıca seçici serotonin önleyicileri de tedavi için önemlidir. Hekiminiz ilaç tedavisi dışında ayak egzersizleri ve varis çorapları kullanmanızı önerebilir. Nadiren de olsa ilaç tedavisi ile kontrol altına alınamayan hastalarda cerrahi tedavi seçenekleri düşünülür. Kalp atım hızını düzenleyen kalp pili gibi özel cihazlar yerleştirilerek vazovagal senkop önlenmeye çalışılır.

Kaynakça:


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Vazovagal Senkop Nedir? Belirtileri ve Tedavis” üzerine bir yorum

  1. MERHABALAR DR.BEY
    EŞİMDE 1-2 YILDIR BENZER DURUMLAR VAR.
    ÖNCELİKLE HANGİ BRANŞ DOKTORA GİTMELİYİZ.
    YARDIMCI OLURSANIZ ÇOK SEVİNİRİM.BİLGİLNDİRMENİZ VE YARDIMLARINIZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.

    Yanıtla

Yorum yapın