Uyurken Ağızdan Salya Akması için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Ağız içerisinde bulunan tükürüğün görevi sindirimi başlatmak ve ağız içerisindeki zararlı bakterileri yok etmektir. Ancak bazı durumlarda özellikle gece uyurken ağızda durması gereken tükürüğün ağızdan dışarı çıktığı görülür. Uyurken ağızdan salya gelmesi rahatsız edici bir sorun olduğu gibi bazı nedenlerden dolayı gerçekleşen bu durum kişinin sağlığı için ciddide olabilir. Uyurken ağızdan salya akması için hangi doktora gidilir sorusunu çocuklardan yetişkinlere kadar geniş bir kitle sorabilmektedir. Ağızda oluşan yaraların nedenleri hakkında bilgi almak için https://doktordanhaberler.com/agiz-yarasi-neden-olur/ linkine tıklayınız.

Ağızdan salya akması en çok bebeklerde görülür. Bebeklerde en fazla iki yaşına kadar bu durumun görülmesi normal kabul edilir. Diğer yandan bebeklerin diş çıkarma zamanlarında da salya görülebilir. Ağızdan gelen sağlayanın ciddi bir hastalık nedeni ile ortaya çıkıp çıkmadığını tespit etmek için bu durumun nedenlerini bilmek gerekir.

uyurken agizdan tukuruk akmasi
Uyurken ağızdan salya akması için hangi bölüme gidilir ile iişkili görsel.

Uyurken Ağızdan Salya Neden Gelir?

Kişi uyurken ağzından salya geldiği ile ilgili şikayette bulunuyorsa bu durumunda birçok nedeni olabilir.

Uyurken ağızdan salya gelme nedenleri arasında en sık görülen hastalıklardan biri parazitlerdir. Kıl kurdu olarak bilinen parazitler vücutta bulunduğunda kişinin ağzından salya akabilmektedir. Parazitler oldukça ciddi sonuçlara yol açabildikleri için böyle durumlarda hemen Dahiliye uzmanına başvurulması gerekir.

Salyanın nedeni solumun sisteminde oluşan rahatsızlıklar ile de ilişkili olabilir. Burunda et parçasının olması, soğuk algınlığı gibi hastalıklar nedeni ile oluşan tıkanıklıklar, genizde et olması gibi durumlarda salya görülebilmektedir. Tam tersi durum olan ağız kuruluğu hakkında bilgi almak için https://doktordanhaberler.com/agiz-kurulugu-icin-hangi-bolume-gidilir/ linkine gidiniz.

Hastalıkların neden olduğu salya aynı zamanda yatış pozisyonundan da etkilenebilir. Özellikle kişi yan yatıyorsa ve ağzındaki salya dışarı çıkıyorsa sırtüstü yatmayı denemelidir.

Midede ekşime, bademcik şişmesi ve kullanılan bazı ilaçların yan etkileri kişinin uyurken ağzından salya gelmesine neden olabilmektedir.

Uyurken Ağızdan Salya Gelmesi için Hangi Doktora Gidilir?

Yaşadığınız bu sorunun tedavisi için fazla gecikmeden doktora başvurmanız önemlidir. Bu konuda öncelikle Kulak Burun Boğaz uzmanına başvurmanız gerekir. Yapılan gerekli tetkikler ve tahliller sonrasında eğer yukarıda belirttiğimiz gibi parazit gibi sorunlardan dolayı salya gelmesi yaşanıyorsa Dahiliye veya farklı bir bölüme de sevk edilebilir.

Uyurken Ağızdan Salya Gelmesi Tedavisi Nedir?

Ağızdan gelen salya rahatsız edecek derecede ve süreklilik gösteriyorsa doktora başvurmanız büyük önem arz etmektedir. Bu konuda yapılacak olan testler sonrasında parazit gibi çeşitli hastalıklardan dolayı salya görülüyorsa ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Burunda veya genizde et bulunması durumlarında eğer kişinin sağlığını olumsuz etkileyecek seviyelerde ise cerrahi operasyonlar ile tedavi uygulanabilmektedir.

Bazı durumlarda ise ağızdan gelen salyanın altında ciddi hastalar olmamakta ve çok az seviyelerde görülmektedir. Yaşanılan bu tarz durumlarda ise ağızdan nefes alıyorsanız bu alışkanlığı bırakmalı veya ağızdan nefes almanıza neden olan hastalıkların tedavisi için doktora başvurmalısınız. Sırt üstü yatmakta ağızdan gelen salyaların engellenmesi için uygulanabilecek çözümler arasındadır. Eğer kullandığınız ilaçlarda böyle bir yan etki varsa bu konuyu doktorunuz ile görüşebilirsiniz. Ayrıca https://doktordanhaberler.com/kan-kusma-ve-agizdan-kan-gelmesi-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkine tıklayarak ağızdan kan gelmesi ile ilgili bilgi alabilirsiniz.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Uyurken Ağızdan Salya Akması için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine bir yorum

  1. Mrhba benim ağzıma sörekli su doluyor uyanıkende uyuyorkende su akiyor ne yapmalıyım benim reflü ve gastiritimde var ama acı su değil saygılar

    Yanıtla

Yorum yapın