Unutkanlık için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Unutkanlık için Hangi Doktora Gidilir?

Unutkanlık için hangi doktora gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Unutkanlık yaşamın her döneminde her yaştan insanı etkileyebilen ve oldukça sık görülen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Bazı durumlarda sinir bozucu ve endişe verici düzeylere gelebilir. Birçok hastalık nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi altta yatan herhangi bir hastalık olmaksızın düzensiz beslenme gibi yaşam tarzıyla ilişkili faktörlere bağlı olarakta ortaya çıkabilir.

unutkanlik icin hangi doktora gidilir
Unutkanlık için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel. Unutkanlık, dalgınlık ve dikkat eksikliği bazı hastalıkların var olduğunu işaret ediyor olabilir.

Unutkanlık, dikkat dağınıklığı ve dalgınlık genellikle bir arada olabilen belirtilerdir. Bu tip belirtiler uzun süreler boyunca görüldüğünde bir takım hastalıkları işaret edebilir. Derslerine çalışan bir üniversite öğrencisi, günlük işlerini yapan bir ev hanımı ya da masa başı işte aktif çalışan bir birey olabilirsiniz. Bu şikayetler bir gün herkesin karşısına çıkabilir.

Unutkanlık Hangi Hastalığın Belirtisidir?

Unutkanlık durumunu genellikle yaşlılığa bağlarız. Oysa yaşlılık dışında unutkanlığa neden olabilen onlarca etken bulunmaktadır. Tiroid hormonu düzeylerinde bozukluk, damar tıkanmaları, vitamin ve mineral eksikliklerinde unutkanlık görülebilir. Ayrıca merkezi sinir sisteminin etkilendiği bazı hastalıklar unutkanlık belirtisi verebilir.

Alzheimer hastalığı, parkinson hastalığı, demans ve hipotiroidi unutkanlık yapan hastalıklar denince akla gelen hastalıklardan birkaçıdır.

Unutkanlık için Hangi Tahliller Yapılmalıdır?

Unutkanlık şikayetiyle hekiminize gittiğinde hekiminiz tıbbi öykünüzü sorgulayacak ve fizik muayenesini yapacaktır. Sonrasında beslenme bozukluklarının neden olduğu B12 vitamini, folik asit, demir gibi maddelerin düzeylerini merak edebilir. Ayrıca tiroid hormon düzeylerinin unutkanlık üzerine olan etkileri nedeniyle TSH, serbest T3 ve T4 düzeylerinizi öğrenmek için kan tahlili yapılmasını isteyebilir. Ayrıca hemogram testi yaparak genel bir değerlendirmede faydalı olacaktır.

Dikkat Dağınıklı ve Unutkanlık için Hangi Bölüme Gidilir?

Unutkanlık için ilk etapta aile hekiminize gitmelisiniz. Aile hekiminiz tıbbi öykünüzü detaylıca sorgulayacaktır. Ardından fizik muayene yapacak ve bir takım belirtileri vücudunuzda arayacaktır. Tıbbi öykünüz çoğu zaman hangi bölüme yönlendirilmeniz gerektiği hususunda yeterli bilgi verecektir.

unutkanlik icin hangi branstan randevu alinmalidir
Unutkanlık için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Aile hekimine gitmek istemeyen okuyucularımız için şunu belirtelim: Birinci basamak hekimine muayene olmadan ikinci veya üçüncü basamak hekimlerine başvurmak bazı durumlarda hem hekim için hemde hasta için zaman kayıplarına neden olabilmektedir. Yine de bu şekilde bir yol izlemek isterseniz unutkanlık için nöroloji bölümü sizinle ilgilenecektir. Bu noktada nöroloji hangi hastalıklara bakar başlıklı yazımızı okumanız faydalı olacaktır.


Unutkanlık için hangi doktora gidilir başlıklı yazımızı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu alt tarafındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın