2021 yılına girdiğimiz bu günlerde üniversite kayıtları için sağlık raporu almak isteyen heyecanlı öğrenci kardeşlerimin bu işlemi kolayca halledebilmesi adına bu yazıyı yazmaya karar verdim. Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK), liseden mezun olduktan sonra üniversiteye kayıt esnasında kişilerin üniversiteye girişine engel olup olmadığını belirleyen sağlık raporunu zorunlu tutmaktadır. Bu sağlık raporu olmadan üniversiteye kayıt işlemi tamamlanamamaktadır. Şimdi sırasıyla hangi işlemleri yapacağınızı anlatacağım.
Üniversite Kayıt için Sağlık Raporu Nasıl Alınır?
Öncelikle sağlık raporunu nereden alacağınıza yani başvuracağınız kurumu seçmeniz gerekiyor. Biz aile sağlığı merkezlerini tercih edeceğiz. Aile sağlığı merkezlerini tercih etmemizin nedenlerini sıralayacak olursak:
- Hasta yoğunluğu olarak genellikle daha rahat olmaktadır. (Bu durum Türkiye’nin her yeri için geçerli değildir.)
- Rapor için herhangi bir ücret ödemezsiniz.
- Randevu almadan doğrudan aynı gün içerisinde raporu alma şansınız bulunmaktadır. (Bu durum Türkiye’nin her yeri için geçerli değildir.)
Aile sağlığı merkezinden bağlı olduğumuz aile hekimliği birimine randevumuzu alıyoruz. Randevu günümüz ve saatimizde gidiyoruz. Gitmeden önce yanımıza almamız gereken bazı evraklar bulunmaktadır. Üniversite sağlık raporu için gerekli evraklar:
- Nüfus Cüzdanı : mutlaka yanınızda bulundurunuz. Nüfus cüzdanınız olmadan hiçbir işlem başlatamazsınız.
- Fotoğraf : 1 adet vesikalık fotoğraf götürmeyi unutmayınız. Biyometrik özellik olması aranmaz.
Evraklarımızla beraber randevumuza gidip aile hekimimizin yanına giriyoruz ve derdimizi anlatıyoruz. Aile hekiminiz sizin tıbbi geçmişinizi sorgulayacak ve fizik muayene yapacaktır. Bu işlemler sonrasında gerek görürse kan tahlilleri veya bazı diğer tetkikleri yapabilir. Tüm muayene işlemi sonucunda üniversiteye girmenizde sağlık açısından bir sorun tespit edilmezse üniversiteye girebileceğinize dair raporu düzenleyecektir. Aşağıya daha önce bir hastama vermiş olduğum üniversite kaydı için sağlık raporu örneğini bırakıyorum.

Düzenlenen raporda ilgili kişinin üniversiteye girişinde bir sakınca olmadığı belirtilmiş olmalıdır. Bu noktada aile hekiminiz fotoğrafınızı raporunuzun üstüne yapıştırıp köşesinden kaşeleyerek size verecektir. Şimdi bana devamlı sorulan bazı sorulara cevap vereyim.
Sağlık raporunu devlet hastanesinden alamaz mıyım?
-Alabilirsiniz ama ücretli olduğunu unutmayın.
Sağlık raporumu özel hastaneden alabilir miyim?
-Alabilirsiniz ancak ücretli olduğunu unutmayın.
Raporumu üniversitenin bağlı olduğu tıp fakültesinden almak zorunda mıyım?
-Bazı kurumlar bunu talep edebilir. Talep edilmesi halinde bu şekilde almanız gerekmektedir ancak talep edilmemişse aile hekiminizden alacağınız sağlık raporunuz yeterli olacaktır.
Evet, artık raporunuzu almış bulunuyorsunuz. Aklınıza takılan veya sormak istediğiniz herhangi bir şey varsa alt taraftaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum 🙂
(Bu yazı ilk defa 9 Kasım 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 23 Kasım 2020 tarihinde güncellenmiştir.)
bende sivil havacılık yönetimi lisans bölümü için sağlık raporu almak zorundayım acaba sağlık ocağından rapor almam yeterli olurmu, anadolu üniversitesinin sitesinde tam teşekküllü hastaneden rapor alınacak demiş buna rağmen sağlık ocağının vereceği sağlık raporu işe yararmı ?
bende sivil havacılık bölümü lisan bölümü için sağlık raporu almak zorundayım acaba sağlık ocağından rapor almam yeterli olurmu, anadolu üniversitesinin sitesinde tam teşekküllü hastaneden rapor alınacak demiş buna rağmen sağlık ocağının vereceği sağlık raporu işe yararmı ?
Merhaba sivil hava ulaştırma işletmeciliği için sağlık raporu istiyorlar bu raporu sağlık ocağından alsam sorun teşkil eder mi
Merhaba Batuhan bey ,oğlumun IGM selektif düşüklüğü tanımız var .Üniversite kayıtları için kendi Dr vereceği rapor yeterli olacak mı?
Merhaba tıp fakukteleri sağlık kurulu raporu istiyor.
Albinizm ve buna bağlı az gorme durumunda bu raporu alabilirmiyim. Tıp fakukteleri engelli öğrenci kabul etmiyor mu?