Herpes virüsü halk arasında uçuk olarak adlandırılmaktadır. Herpes virüsü içerisi su dolu kabarcıkların cilt üzerinde çıkması ile ortaya çıkar. Genel olarak uçak en çok dudak bölgesinde oluşur. Uçuk oluşmadan bir gün önce kızarıklık ve uçuğun oluşacağı bölgede kaşıntı meydana gelir. Bu virüsün iki tipi vardır. Tip 1, dudak, burun gibi bölgelerde çıkan tipidir. Tip 2 ise göbek altı bölgelerde çıkan uçuk tipidir. Genel olarak bir hafta içerisinde bağışıklık sistemimiz ile kendiliğinden geçer. Ancak süreklilik göstermesi muhtemeldir. Bu tip durumlarda doktora başvurmak gerekebilir. Peki, uçuk için hangi doktora gidilir?

Uçuk için Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?
Genel olarak uçuklar bir hafta gibi bir süre içerisinde ortadan kalkmaktadır ancak bazen tekrarladığı görülebilir. Bir haftadan daha uzun süre uçuğun var olması durumlarında doktora başvurulması gerekir. Diğer taraftan uçuk ile birlikte farklı sağlık sorunlarının görülmesi de doktora başvurulması gereken diğer durumlar arasındadır.
Uçuk çıkmasının bazı nedenleri vardır. Özellikle bağışıklık sisteminin zayıflaması uçuk çıkma olasılığını artırmaktadır. Diğer nedenler arasında kansızlık, aşırı yorgunluk, uyku düzeninin bozulması, kanser hastalıkları, kadınların adet dönemi gibi zamanlarda hormonlarda oluşan dengesizlikler, güneş gibi nedenler uçuğu çıkmasına zemin hazırlamaktadır.
Uçuk ile ilgili sorun yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden doktora başvurmaları oldukça önemlidir. Çünkü uçuk ciltte yayılabileceği gibi öpme yolu ile farklı kişilere bulaşabilmektedir.
Uçuğa Hangi Bölüm Bakar?
Dermatoloji veya Cildiye bölümlerinden randevu alınabilir. Bölüm uzmanları eğer uçuğun oluşmasına neden olan bir sağlık sorunu tespit ederlerse bu sağlık sorununa yönelik tedavi başlatabilmektedir. Genel olarak tedavilerde kremler kullanılmaktadır. Çeşitli etkilere sahip olan bu kremler uçuğa neden olan virüsü temizleyerek uçuğu tedavi etmektedir. Uçuk kendini tekrar edebildiği için hastanın ayrıca kendisinin dikkat etmesi gerek konular vardır. Temizliğe önem verilmesi gerektiği gibi yeterli beslenilmeli, stresten uzak durulmalı ve özellikle dudak yeme hastalığı varsa terk edilmelidir.
Branş | Açıklama |
---|---|
Dermatoloji | Deri hastalıkları konusunda uzmanlaşmış doktorlar uçukların teşhisi için en ideal seçenektir. |
Aile Hekimi | Uçuk için ilk başvurulacak bölümdür. |
Enfeksiyon Hastalıkları | Özellikle tekrarlayan veya ciddi uçukta başvurulabilir. |
Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.
(Bu yazı ilk defa 20 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 4 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)