Tümör Lizis Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tümör Lizis Sendromu Nedir?

Tümör Lizis Sendromu, vücutta ortaya çıkan tümörlerin tedavi edilmesi sırasında tümör hücrelerinin yıkıma uğraması neticesinde ortaya çıkabilen bir hastalıktır. Hücre içerisinde bulunan elektrolitler, nükleik asitler ve proteinler tümör hücrelerinin tedavi edilmesi sırasında lizise uğramasıyla beraber hücre dışına salınır. Potasyum, fosfat ve ürik asit seviyelerinde artış ortaya çıkar. Ayrıca tümör lizis sendromu kalsiyum seviyelerinin azalmasına neden olur.

tumor lizis sendromu nedir

Tümör Lizis Sendromunun Risk Faktörleri Nelerdir?

Tümör lizis hastalığı kanser tedavisinin bir komplikasyonudur. Lizis olayının gerçekleşip gerçekleşmeyeceği tümörün büyüklüğüne yerine ve özelliğine bağlı olarak değişmektedir. Ayrıca bu durumu etkileyen onlarca faktör bulunmaktadır.

Lizise uğrama potansiyeli fazla olan tümörler şunlardır :

  1. Yüksek dereceli lenfomalar
  2. Akut lösemi
  3. Hızlı çoğalan tümörler
  4. Böbrek yetmezliğinin eşlik ettiği tümörler
  5. İdrarın asidik olması

Tümör Lizis Sendromunun Belirtileri Nelerdir?

Tümör lizis sendromunun belirtileri şu şekildedir:

Hiperkalemi

Potasyum miktarının seviyelerinde artış olması anlamına gelen hiperkalemi, ciddi kas güçsüzlüklerine ve bir takım kardiyak aritmilere sebebiyet verebilir.

Hiperfosfatemi

Serum fosfat seviyelerinin normal düzeyin üstüne çıkması anlamı taşımaktadır. Kalsiyum fosfat kristallerinin depolandığı bozukluklara neden olduğu için böbrek yetmezliği yapabilmektedir.

Hipokalsemi

Kalsiyum miktarının düşüşüne verilen isimdir. Tümör lizis sendromunda hipokalsemi tetani, miyopati ve ritm bozuklukları ile kendini gösterebilir.

Hiperürisemi

Kandaki ürik asit seviyelerinin istenmeyen düzeylere ulaşması durumudur. Ürik asit nefropatisine ve doğal olarak akut böbrek yetmezliğine neden olabilecektir.

Tümör Lizis Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Hastalarda artmış serum ürik asit, fosfor ve akut böbrek yetmezliği tablosu ile karşımıza çıkmaktadır. Laboratuvar bulgularına dayanarak oluşturulan Kahire Bishop tanımına göre şu değerler lizis sendromu için gereklidir:

  • Ürik asit 8 mg / dl’den büyük veya %25 artış
  • 6 meq / l’den büyük potasyum veya %25 artış
  • 4.5 mg / dl’den yüksek fosfat veya %25 artış
  • Kalsiyum 7 mg / dl’den az veya %25 azalma

Bunun dışında Kahire bishop tanımının detaylandırılmış hali olan Howard tanımı bulunmaktadır. Howard’a göre yukarıda belirtilen maddelerdeki elektrolit bozukluklarından en az ikisi aynı anda bulunmalıdır.

Tümör Lizis Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle bu hastalığın gelişme riski olan hastalar belirlenmeli ve kemoterapi almadan önce önlemler alınmalıdır. Bu önlemler böbrek yetmezliği gelişmesi ve aritmilerin önlenmesi için mutlaka gereklidir. Tümör lizis sednromunda erken tedavi bizim için çok önemlidir. Bu yüzden kanser tedavisi öncesinde ve sonrasında kan elektrolit değerleri özenle izlenmelidir. Kalbin moniterize edilmesi yine hayati öneme sahiptir. Ayrıca kaybedilen elektrolit ve sıvıları yerine koymak tedavinin ana parçalarından birisidir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın