Transvers Miyelit Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Transvers Miyelit Nedir?

Transvers Miyelit, beyinden vücudun diğer bölgelerine sinirsel verilerin aktarılmasını sağlayan omuriliğin iltihaplanması ile seyreden ender nörolojik hastalıklardan bir tanesidir. Hastalığa yakalanan kişilerde ortaya çıkan belirtiler omuriliğin hangi seviyesinden itibaren etkilendiği ile doğrudan ilişkilidir. Ortaya çıkan semptomların temel belirleyicisi budur. Sıklıkla üst spinal kord bölgesi etkilenir. Doğal olarak mesane ve bağırsak kontrolünde problemler yaşanmaya başlar.

transsvers miyelit nedir
Transvers miyelit nedir ile ilişkili görsel.

Bazı bireylerde kısmı olarak iyileşme sağlanabilirken bazılarında kayıp kalıcı olmakta ve iyileşme sağlanamamaktadır. İyileşme sağlanan hastalarda genellikle ilk 6 ayda olumlu gelişmeler yaşanır.

Transvers Miyelit Belirtileri Nelerdir?

Transvers Miyelit akut veya subakut olarak ortaya çıkabilir. Hastalığın ortaya çıkan ilk belirtileri genellikle bel ağrısı, parestezi ve duyu kaybıdır. İdrar kesesinde ve bağırsakta disdonksiyon durumu da oldukça yaygındır. Birçok hastada bunlara ek olarak kas spazmları, genel bir rahatsızlık hissi, baş ağrısı, ateş ve iştahsızlık gibi belirtiler görülür. Şimdi yaygın görülen bazı belirtileri inceleyelim.

Bacaklarda ve Kollarda Zayıflık : Transvers Miyelit hastası olan çoğu insan bacaklarda ve kollarda yaygın bir zayıflık durumu söz konusu olacaktır. Başlangıçta ara sıra tökezlemeler ve bir ayağının diğerinden ağır hissedilmesi gibi durumlarla karşılaşılabilir. Omurilikte etkilenen bölgeye bağlı olarak ellerde ve kollarda kordinasyon kaybıda görülebilir.

Ağrı : Transvers Miyelit hastalığına yakalanan her iki hastadan bir tanesinin temel şikayeti ağrıdır. Ağrı bacaklarda, kollarda ve gövdenin etrafında keskin karakterde olabilir.

Duyusal Değişiklikler : En sık görülen duyusal kayıplardan birisi ağrı ve sıcaklık hissinin kaybıdır. Duyarlılığı değişen hastaların genellikle uyuşma, karıncalanma ve soğukluk şikayetleri vardır. Bazı hastalarda elbise üzerinden hafif bir dokunuş yapıldığında bile acı hissedildiği bildirilmektedir.

Bağırsak ve Mesanede Fonksiyon Kaybı : Transvers Miyelitte ilk bildirilen semptomlar arasında mesanede ve bağırsakta disfonksiyon şikayeti vardır. Bu bireylerde işeme zorluğu, idrar tutamama ve tam işeyememe gibi sorunlar ortaya çıkar.  Bağırsaklar içinde tam boşalamama hissi ve kabızlık şikayetleri ön plandadır.

Transvers Miyelit Nedenleri Nelerdir?

Bu konu hakkında çeşitli araştırmalar yapan bilim insanları Transvers Miyelit’in tam olarak hangi faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığı konusunda yeterli bilgiye sahip değillerdir. Altta yatan başka hastalıklara bağlı olarak sinir liflerinde ortaya çıkan iltihaplanma durumu temel olarak bu tablonun oluşumuna katkıda bulunur.

Altta yatan nedenler bilinmediğinde bu tablo idiyopatik olarak adlandırılır. Her 10 vakanın 6’sı idiyopatik olarak tanımlanmaktadır. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda Transvers Miyelit ile otoimmün mekanizmalar arasında çeşitli ilişkiler bulunmuştur. Şimdi sıklıkla karşımıza çıkan nedenleri inceleyelim.

Enfeksiyöz  Ajanlar : Transvers Miyelit genellikle viral ajanların neden olduğu bir enfeksiyon sonrasında oluşur. Bu hastalığa neden olabileceği düşünülen virüsler arasında herpes zooster, herpes simpleks, sitomegalovirüs, epstein-barr, inflüenza, ekhovirus, hiv, hepatit A, kızamık ve kızamıkçık etkenleri bulunmaktadır.

Otoimmün Hastalıklar : Otoimmün hastalığı olan bireylerin bazılarında transvers miyelit gelişebilir. Bu hastalıklar arasında sistemik lupus eritematozus , sjogren sendromu ve sarkoidoz gibi hastalıklar bulunur. Otoimmün hastalıklarda normalde vücudu dışarıdan gelen yabancı organizmalara karşı korumakla görevliolan koruyucu hücreler vücudun kendi yapılarını yabancı olarak algılayıp saldırmaya başlar.

Aşı Uygulaması Sonrası : Nadirende olsa hepatit B, kızamık-kabakulak-kızamıkçık ve difteri ve tetanoz gibi hastalıkların aşı uygulaması yapıldıktan sonra transvers miyelit gelişebilir.

Kanserler : Kanserlere eşlik eden transvers miyelit tablosu oldukça ender görülen bir durumdur. Anormal bağışıklık sistemi yanıtı ile ilişkilidir.

Transvers Miyelit Tanısı Nasıl Konulur?

Hekiminiz tıbbi öykünüzü sorguladıktan sonra fizik muayene ve kapsamlı bir nörolojik muayene yapacaktır. Bunlar tanıya giden yolda ilk basamağı oluşturmakta ve çok büyük önem arz etmektedir. Manyetik rezonans görüntüleme yöntemleri omurilikte veya çevresinde oluşabilecek bir iltihap için yol gösterici bulgular verebilir. Myelografi teşhis için katkı sağlayabilecek tanı yöntemlerinden bir diğeridir.

transfer miyelit belirtileri
Transvers miyelit tanısı ile ilişkili görsel.

Sistemik lupus eritematozus, HIV enfeksiyonu ve B12 vitamini eksikliği gibi çeşitli bozuklukları dışlamak için kan tahlilleri yapılabilir. Transvers miyelit hastalarında beyin omurilik sıvısının içerisinde bulunan beyaz küre sayısı artmış olabilir. Doğal olarak yapılacak lomber ponksiyon ile bu sıvının analizi teşhise fayda sağlayacaktır.

Transvers Miyelit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omurilik ile ilişkili birçok hastalıkta olduğu gibi transvers miyelitte de şu an için bir tedavi yöntemi mevcut değildir. Uygulana tedavilerde temel amaç semptomların yönetilmesi ve kontrol altına alınmasına dayanır.

Hastalar ilk belirtileri görmeye başladıklarında tedavi planlarına başlanmalıdır. Hekimler genelde ilk birkaç hafta inflamasyonu baskılamak amacıyla kortikosteroid tedavilerini kullanırlar.

Kronik ağrı sık görülen bir transvers miyelit komplikasyonudur. Aspirin, ibuprofen ve naproksen gibi non steroidal antiinflamatuar ilaçlar, inflamasyonu azaltmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olabilmektedir. Ayrıca hastanın bu tedavilere verdiği yanıta ve tahlil sonuçlarına göre ek tedailer eklenebilir.

Bazı hastalar siklofosfamide çok iyi yanıt verirler ancak bu ilacı kullanırken mutlaka deneyimli bir onkoloji uzman hekiminden destek alınmalıdır.

Transvers Miyelitte Yaşam Beklentisi

Transvers miyelit hastalarında iyileşme belirtiler ortaya çıktıktan 12 hafta sonra başlangıç gösterir ve 2 yıla kadar uzayabilir. İlk 3-6 aylık süreçte gelişme olmazda iyileşme olasılığı düşmektedir.  Bu hastalıktan etkilenen her üç kişiden bir tanesinin semptomlarında belirgin iyileşmeler sağlanır.

[su_accordion][su_spoiler title=”Yararlanılan Kaynaklar” open=”no” style=”default” icon=”plus” anchor=”” class=””]

  1. Rare Diseases : Transverse myelitis

[/su_spoiler][/su_accordion]


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Transvers Miyelit Nedir? Tedavisi Nasıl Yapılır?” üzerine 2 yorum

  1. Ben bir sene evvel omirilikde kanal daralması operasyonu geçirdim.ama hala el ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma ve ağrılar devam ediyor.sebebi sizce nedir.tesekkurler

    Yanıtla
  2. Anneme tüberküloz menenjite bağlı transvers miyeliti tanısı kondu 48 gündür yoğun bakımda tüberküloz net olmamakla birlikte yine de tedavisini alıyor bu yuzden transvers miyelit için steroit kullanamıyor ve gelişme göstermiyor göğüs hizasindan assagisini hissetmiyor bilinci açık crp si düşse bile tekrar yukseliyor steroitin riskli olduğunu ama istersek kullanabileceklerini söylüyor doktorlar ne yapmalıyız ?

    Yanıtla

Yorum yapın