Tiroid Testi için Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Hastanelerde doktorlar tiroid bezinizin ne derece iyi çalıştığını anlamak ve hipertiroidi, hipotiroidi gibi tiroid hastalıklarından etkilenip etkilenmediğini tespit edebilmek için bir dizi testler yaparlar. Temel olarak tiroid boynun ön bölgesinde hormon üreten kelebek şeklinde bir yapıdır.

Kadınlar arasında da son yıllarda en yaygın rahatsızlıklardan biri olan tiroid hastalığı, metabolizma ve dış etkenlere bağlı olarak farklılık gösterse de, saptanan verilerin birçoğu ortak bir etken havuzu ortaya koyuyor. Yapılan araştırmalar doğrultusunda ortaya çıkan farklı veriler ise yaş, yaşam standartları ve kalitesi, metabolizma sağlığı ve tiroidin genel durumuna bağlı olarak değişkenlik gösteriyor.

tiroid testi nerede yapılır
Tiroid bezi görselde görüldüğü bölgede kelebek şeklinde bir organdır.

Düzensiz ve sağlıksız kilo değişikliği, adet düzensizliği, kronik yorgunluk ve hâlsizlik, sürekli depresif bir ruh hâlinde olmak hastalığın en yaygın belirtileri olarak kabul edilmektedir. Bu belirtiler ve şiddetleri her ne kadar yaş ve hastalığın evresine bağlı olarak değişkenlik gösterse de, en yaygın semptomlar olarak kabul edilebilir. Bu değişkenleri doğrudan etkileyen en belirgin kriterler ise yaşam ve beslenme alışkanlıklarıdır.

Ortaya çıkan az sayıdaki bu farklı verilerin nedeni, tiroid’e bağlı olarak iki çeşit hastalığın saptanmasıdır. İlki tiroid’in az salgılanması nedeniyle ortaya çıkan Hipotiroidi, fazla salgılanması nedeniyle ortaya çıkan Hipertiroidi.

Tiroid Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

  • Kilo: Hipertiroid ya Hipotiroid türüne bağlı olarak hasta kilo alış verişinde genel bir düzensizlikten şikâyetçidir. Ya çok hızlı ve sağlıksız kilo almaktadır ya da tam tersi kilo kaybına uğramaktadır.
  • Adet Düzensizliği: Hastalığın en belirgin özelliklerinden biri de adet döneminde düzensizlik yaşanmasıdır. Regl döneminde meydana gelen sağlıksız ve düzensiz kanamalar, her iki tiroid çeşidinde de görülebilir.
  • Kronik Yorgunluk: Tiroid hastalığı çeşitlerinden herhangi birinde görülen en yaygın belirtilerden biri olarak kabul edilebilir. Hasta sürekli olarak kendisini hâlsiz ve yorgun hissederken, bu kronik yorgunluk bazı durumlarda iştahsızlık ve uyku düzen bozukluğuna da sebebiyet verebilir.
  • Depresyon: Bazı istisnai durumlarda diğer etkenlerden kaynaklı olarak hasta kişiler genel bir ruh sağlığı problemi yaşayabilirler. Genel anlamda mutsuz, huzursuz ve aksi olabilirken, hastalığın evresine göre bu durumun seviyeleri değişkenlik gösterebilir.

Bilinen Tiroid Testleri Nelerdir?

Dahiliye veya endokrinoloji uzmanı hekimlerin en sık olarak kullandığı tiroid testleri T4, T3 ve TSH değerleridir. Bu testlerin yapılması ve değerin bakılması için öncelikle sizden kan alınmalı ve laboratuvara gönderilmelidir.

TSH: Temel olarak hipofiz bezinde üretilen ve T4 ile T3’ün ne kadar salınacağını belirleyen hormondur.

T4: Kanda yüksek çıkması hipertiroidi olduğu manasına gelebilir. Düşük çıkması ise hipotiroidi olarak değerlendirilebilir ancak nihai karar muayene sonucunda verilmelidir.

T3: Hipertiroidizm tanısı için genellikle sık kullanılan parametrelerdendir.

Bunlara ek olarak tirodi bezi için ultrason tetkiki çok ama çok önemlidir. Ayrıca tiroid biyopsisi de tanı için gerekli olabilmektedir.

Tiroid Testi Yaptırmak için Hangi Bölüme Gidilir?

Hastalığın semptomlarından herhangi birine dair şüpheniz varsa ve tiroid testi yaptırmak istiyorsanız başvurmanız gereken bölüm Endokrinoloji bölümüdür. Uzman hekiminiz ile görüşme öncesi tiroid hastalığına işaret ettiğini düşündüğünüz bütün etkenleri paylaşmanızda fayda var. Aile hekimliği uygulamasının yaygınlaşmasıyla beraber bu tip şikayetlerinizde aile hekiminize başvurmanız daha mantıklıdır. Aile hekiminiz gerekli olması halinde sizi uygun bölümlere yönlendirecektir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynakça:

1. Thyroid Tests | NIDDK (nih.gov) Erişim Tarihi: 14.12.2021

(Bu yazı ilk defa 29 Mart 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 14 Aralık 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın