Tırnak Mantarı için Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tırnak Mantarı için Hangi Bölüme Gidilir?

Tırnak mantarı için hangi bölüme gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Ayak bölgesi, deri hastalıkları ve enfeksiyon nedenli ortaya çıkan hastalıkların en yaygın karşılaşıldığı tırnak mantarı, farklı yaş gruplarından kadın ve erkeklerde oldukça sık görülmektedir. Birçok farklı kriter, dış etken ve yapısal bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkan tırnak mantarı rahatsızlığını tetikleyen bir takım unsurlar ortak bulguları işaret etse de, yapı bozukluğu ya da mesleki tempo en belirleyici etkenler olarak kabul edilebilir. Fakat en ayırt edici ve öne çıkan etkenler arasında yer alan nem, aşırı terleme ve hijyen kriteri tırnak mantarı oluşumunda önemli bir rol oynuyor.

tirnak mantarina hangi bolum bakar
Tırnak mantarına hangi bölüm bakar ile ilişkili görsel.

Bu gibi kişisel ve dış etkenlerin yanı sıra sistemi doğrudan etkileyen ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olan diyabet gibi hastalıklar da tırnak mantarı oluşumuna zemin hazırlayan etkenler arasında yer almaktadır.

Hastalığın oluşmasına neden olan faktörlerin çeşitliliği dışında vücut sisteminin ve kişisel alışkanlıkların da önemli bir etken olarak yer aldığı tırnak mantarı rahatsızlığının ortaya çıkmasında rol oynayan değişkenler, hastalığın türüne olduğu gibi, tedaviye ve sürece de önemli ölçüde etki etmektedir. Bulaşıcı olması nedeniyle tedavi ve sonrasında da oldukça özen isteyen tırnak mantarı rahatsızlığının genellikle ihmal kaynaklı ortaya çıktığı saptanmıştır. (Örn. Şahsi olması dışında bir başkasının ayakkabısını ya da çorabını giymek.)

Tırnak Mantarı Nedenleri Nelerdir?

Peki, kendi içinde değişkenlere bağlı olarak ortaya çıkan tırnak mantarı hastalığının en yaygın ve bilinen nedenleri nelerdir?

  1. Ayak temizliği ve bakımının yanı sıra tercih edilen çorap ve ayakkabıların havasız kalması, terleme sonrası temizlenmemesi, bakteri oluşumunu ve dolayısıyla tırnak mantarı oluşumunu tetiklemektedir.
  2. Ayak bölgesinde meydana gelen bir tırnak mantarı şikâyetiniz varsa, yalnızca başkalarının ayakkabı ve çorapları kullanmaktan imtina etmek yerine, kendi ayakkabı ve çoraplarınızı da başkalarıyla paylaşmaktan geri durmalısınız. Bulaşıcı olması nedeniyle bu madde önem arz etmektedir.
  3. Mümkün mertebe sentetik değil, pamuklu çoraplar tercih edilmeli. Özellikle ayak terleme sorunu olan kişiler mümkün olduğunca temiz ve pamuklu çoraplar tercih etmelidirler.
  4. Temizlik sonrası deri yüzeyi her daim kuru ve steril olmalıdır. Nemli bırakılan ve nemli olarak giyilen çorap ve ayakkabılar zaman içerisinde bakteri oluşumunu tetiklemektedir.
  5. Yapısal bir bozukluk nedeniyle tırnak batması gibi şikâyeti olan hastalar, doktor tavsiyesi doğrultusunda ortopedik ve sağlıklı ayakkabı tercihinde bulunmalıdır.
  6. Eğer herhangi bir nedenle tırnak mantarı hastalığına kapıldıysanız, gün içinde mümkün olduğunca ayaklarınızı belli aralıklarla yıkamalı, havalandırmalı ve temiz tutmalısınız. Yıkama ve sterilize sonrası ayak parmaklarınızın arasına kadar kurulamalı, sonrasında eğer imkânınız varsa çorap giymemeli ve bir müddet hava almasını sağlamalısınız.
tirnak mantari icin hangi bolume gidilir
Tırnak mantarı için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Tırnak Mantarı için Hangi Doktora Gidilir? Hangi Bölüm Bakar?

Herhangi bir etkene ya da hastalığa bağlı olsun ya da olmasın, tırnak mantarı rahatsızlığınızın oluşması durumunda başvurmanız gereken bölüm Dermatoloji (Cildiye) bölümüdür. Bu noktada diğer tüm tırnak hastalıkları hakkında bilgi almak için hazırlamış olduğum detaylı yazıma https://doktordanhaberler.com/tirnak-hastaliklari-icin-hangi-bolume-gidilir/ linkini takip edebilirsiniz.


Tırnak mantarı için hangi bölüme gidilir başlıklı yazıyı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Tırnak Mantarı için Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine 6 yorum

  1. Yaşım 33 ve kendimi bildim bileli ayak parmaklarım şekilsiz tırnaklarım kahverangiye çalan sarı renkte ve kalın dokulu diye hep kapalı ayakkabı giydim. Ev ortamında yazın sıcağında bile çorap giydim. Ama bunun bir hastalık olduğunu veya geçebilecek bir şey olduğunu hiç düşünemedim. Şimdi ise geçti borun pazarı sür eşeği niğdeye modundayım. Ne sağlık sigortam var ne tedavisini olacak param. Ayaklarımı çok üzdüm çok incittim,onlardan hep utandım. Tavsiyemdir imkanı olan mutlaka çağresine baksın. Ayaklarımla ne zaman göz göze gelsem içim parçalanıyor.

    Yanıtla
  2. Hocam kız çocuğumun ayak baş parmaklarında şekil bozukluğu vardi doktora götürdüm mantar dedi ağrısı da vardı ara sıra tırnağını çektirdik tırnakları yeniden gelene kadar fırçaladık sabah akşam yıkadık sıcak suyunan ama tırnak yeniden geldi düzgünce yalnız ağrısı halen var bazen ağlıyor ağrıdan ne yapabiliriz.

    Yanıtla
    • Merhabalar Rüstem Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu tip ağrılarda lokal olarak uygulanan analjezik kremler kullanılabilir ancak hastayı muayene etmeksizin krem ismi önermem doğru bir yaklaşım olmayacaktır. Bu nedenle muayene olduğunuz hekiminiz ile iletişime geçiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  3. Ayak parmaklarım da mantar ve sol baş parmağında diger parmagima gore kucukken gecirmis öldüğüm bir kazadan dolayı sekil bozuklugu var bunun için nasıl bir yol izlemeliyim?

    Yanıtla

Yorum yapın