Tırnak Hastalıkları için Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

İhmal edilmesi durumunda çoğu zaman cerrahi operasyon gerektiren tırnak hastalıkları hijyen alışkanlıkları, genetik yatkınlık, dış faktörler ve hastalığın türüne göre farklı yaş gruplarında ortaya çıkabilen bir hastalıklar bütününe verilen isimdir. Tırnak hastalıkları genelde basit ilaçlı tedaviler ile çözülürken bazı durumlarda kapsamlı cerrahi operasyonlara ihtiyaç duyulabilmektedir. Bu nedenle tırnağınızda oluşan durumları nasıl olsa geçer diye düşünerek küçümsemeyin.

Tırnağın normal yapısının çeşitli faktörler nedeniyle bozulması sonucu tırnak batması gibi sorunlar ortaya çıkabilirken hijyen ve diğer dış faktörler nedeniyle de tırnak mantarı ve buna benzer tırnak rahatsızlıkları görülebilir. En sık karşımıza çıkan tırnak hastalıkları arasında tırnak batması, tırnak mantarı bulunmaktadır.

tırnak hastalıkları
Tırnak hastalıklarının sayısı oldukça fazladır ve ortaya çıktığında ciddiye alınması gerekmektedir.

Bu iki rahatsızlık aile sağlığı merkezlerinde bana gelen hastalar arasında çok yaygın olarak görülmektedir. Tabi bölgeden bölgeye bu sıklık değişiklik gösterebilir. Peki, bu iki hastalıkla birlikte en sık karşılaşılan tırnak hastalıkları hangileridir?

  • Kaşık Tırnak: Genellikle küçük yaşlarda görülen kaşık tırnak hastalığı tırnakların ilerleyen yaşla birlikte normal formuna kavuşması ile yavaş yavaş kaybolur ve normalleşir. Tırnak yatağında kaşık şeklini alarak oval bir görünüm kazanması nedeniyle bu şekilde isimlendirilmiştir.
  • Kerpeten Tırnak: Dar ayakkabı giyimi, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri, sedef hastalığı ve bazı diğer hastalıkların varlığı nedeniyle ortaya çıkan bir tırnak hastalığı türüdür. Tırnak yatağı kendi içinde dönerek bir silindir şekline girer. Bu nedenle kerpeten tırnak adı verilmiştir. Tedavi edilmezse tırnak yatağındaki şekil bozuklukları artarak ilerler ve cerrahi operasyonlar gerektirebilir.
  • Raket Tırnak: En sık olarak el baş parmağında görülen raket tırnak hastalığı, tırnağın normalden daha geniş ve kısa olması durumuna verilen isimdir. Kadınlarda daha sık karşılaşılan raket tırnak hastalığının bazı durumlarda kalıtsal bir kökeni olabilmektedir.
  • Sarı Tırnak: Genetik etkenlerin yanı sıra enfeksiyonun eşlik ettiği bir hastalık türü olarak kabul edilir. Enfeksiyonun yanı sıra tiroid gibi bazı organların hastalıklarına işaret edebilir. Sarı tırnakların yoğun bir biçimde görüldüğü Sarı Tırnak Sendromu başlıklı yazımı okumanız konusunda ısrar ediyorum. Şimdi bu saydığım tırnak çeşitlerinin resimlerini koyarak kavranmasını koaylaştıralım:
tırnak hastalığı çeşitleri
Özel olarak isimlendirilen tırnak hastalıklarından bazılarını resimli olarak görüyorsunuz.

Bu noktada hemen tırnak mantarı ile ilgili hazırlamış olduğum yazıma gitmenizi, okumanızı ve yazımın devamına ondan sonra devam etmenizi istiyorum. Yazıma ulaşmak için https://doktordanhaberler.com/tinea-unguium/ linkini takip ediniz. Döndüğünüze göre yazımıza devam edelim.

Tırnak Hastalıklarına Hangi Doktor Bakar?

Yukarıda bahsi geçen hastalıklardan herhangi birine sahipseniz ya da tırnaklarınızın sağlıklı ve doğal yapısında herhangi bir bozukluk şikâyetiniz varsa, başvurmanız gereken bölüm ilk etapta aile hekimliği polikliniğidir. Aile hekiminiz gerekli ilk muayenenizi yapacak ve teşhisi koyacaktır. Eğer teşhisi koyamazsa veya ileri bir tedavi olduğu kanısına varırsa sizi birkaç farklı branşa sevk edebilir. En sık sevk edilen bölüm cildiye ya da dermatoloji polikliniğidir.

Genel olarak tırnağın bütün hastalıklarıyla ilgilenen bölümlerin en başında cildiye bölümü bulunmaktadır. Tırnak ile ilgili birçok ilaçlı tedavi ve cerrahi işlemleri bu bölümün uzman hekimleri yani dermatologlar gerçekleştirirler. Şimdi hangi tarzda şikayetler için hangi bölümlere gidileceğini başlıklar halinde inceleyelim.

Tırnak Morarması için Hangi Bölüme Gidilir?

Tırnak morarması onlarca farklı nedenden ötürü ortaya çıkabilmektedir. En basitinden el veya ayak tırnaklarına alınan darbeler bu morarmaların oluşmasına sebebiyet verebilir. Darbe alınan bölgede kan toplanır ve zamanla pembeden mora doğru değişen renklerde şişlikler görülebilir. Bunlara ek olarak burkulmalar, bazı ilaç kullanımları, enfeksiyon hastalıkları da bu morarmalara sebebiyet verebilir.

tırnak morarması
Tırnak morarmasının bazı durumlarda ciddi sonuçları olabilir. Mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Tırnakta morarma için hangi bölüme gidilir diye soracak olursanız cevabım ilk olarak aile hekimliği polikliniği olacaktır. Eğer çözüm bulunamazsa cildiye yani dermatoloji polikliniği olmalıdır. Dermatoloğunuz muayenesini yaptıktan sonra morarmayı ortaya çıkaran nedene yönelik bir takım tedaviler yapacaktır. Tırnak morarmasının tedavisinin kişiden kişiye değişiklik göstereceğini unutmayınız.

Tırnak Kırılması için Hangi Bölüme Gidilir?

Sağlıklı insanlarda bulunan normal tırnak dokusu oldukça sağlamdır ve kırılmalara karşı dayanıklıdır. Eğer herhangi bir darbeye maruz kalmaksızın tırnaklarda kırılma soyulma gibi durumlar ortaya çıkıyorsa bu altta yatan bir patolojik durumun olduğunu gösterir ve bu durumun araştırılması gerekir. Yapılacak kan tahlilleri ve diğer tetkikler ile altta yatan neden bulunmaya çalışılır ve ona göre tedaviler verilir.

tırnak kırılması
Tırnak kırılması için başvurulması gereken ilk bölüm aile hekimliğidir.

Tiroid bezi hastalıkları tırnak ile ilişkili bazı semptomlar verebilmektedir. Bu nedenle hekiminiz T3, T4 ve TSH gibi tiroid parametrelerine mutlaka bakacaktır. Tırnak kırılması için hangi doktora gidilir diye soracak olursanız cevabım ilk önce aile hekimliği olacaktır. Aile hekimi teşhis ve tedavide yetersiz kalırsa cildiye yani dermatoloji bölümüne sevk edecektir. Bazı durumlarda dahiliye bölümünden konsültasyon istenebilir.

Tırnak İltihabı için Hangi Bölüme Gidilir?

Tırnak iltihabı çok sık olmasa da ortaya çıktığı zaman ciddi sonuçları olabilir. Lokal olarak başlayan enfeksiyon bütün vücuda yayıldığı zaman çok tehlikeli olmaktadır. Bu nedenle bu tip enfeksiyonların nasıl olsa kendiliğinden geçer diyerek küçümsemeden ciddiye alınması gerekmektedir. Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu durumlar yine tırnak enfeksiyonlarının ciddiyetini artırmaktadır. Tırnakta ortaya çıkan enfeksiyonlardan biri olan Paronişi Nedir?başlıklı yazımı okumanızı şiddetle öneriyorum.

tırnak iltihabı
Tırnakta enfeksiyonlar ortaya çıktığında mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.

Tırnakta ortaya çıkan enfeksiyonlar için ilk gidilmesi gereken bölüm aile hekimliği polikliniğidir. Eğer aile hekiminiz teşhis ve tedavide yetersiz kalırsa sizi cildiye yani dermatoloji bölümüne sevk edecektir. Eğer enfeksiyon şiddetli bir hal almışsa enfeksiyon hastalıkları bölümüne de sevk edilebilirsiniz.

Tırnak Çıkması için Hangi Bölüme Gidilir?

Tırnak çıkması, tırnak düşmesi olarak da bilinmektedir. Tırnak mantarının en yaygın olarak gösterdiği sonuçlardan biridir. Zamanında müdahale edilmeyen tırnak mantarları zaman içerisinde tırnaklara zarar verirse tırnağın düşmesine neden olabilir. Tırnak çıkmasının diğer sebepleri arasında sedef hastalığı, kemoterapi, aşırı oje kullanılması gelir. Bazı enfeksiyon hastalıkları da tırnaklara zarar vererek düşmesine neden olur. Diğer yandan darbe alması gibi durumlarda da tırnak yerinden çıkabilmektedir.

Tırnak Hastalıkları için Hangi Bölüme Gidilir?
Tırnak çıkması çok farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Herhangi bir nedenden dolayı tırnak çıkmışsa mutlaka bir sağlık profesyonelinden yardım almalısınız. Tırnak çıktıktan yaklaşık olarak 6 ay gibi bir süre sonra yeni tırnak yerini alacaktır. Bu süre kişiden kişiye ve durumdan duruma göre değişmektedir ancak tırnağın çıkmadığı durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. Tırnak çıkması için hangi bölüme gidilir konusunda öncelikle bir cildiye uzmanına yani dermatoloğa gidilmelidir. Doktor gerektiğinde sizi farklı bölümlere sevk ederek cerrahi operasyonun yapılması talimatını verebilir.

Tırnak Mantarı için Hangi Bölüme Gidilir?

Mantar ciltte görüldüğü gibi tırnaklarda da görülmektedir. Genel olarak en çok ayak tırnaklarında görülmektedir. Sık ortaya çıkan bir hastalık olmasının yanı sıra ayak bölgesinde nemin fazla olması, hijyenin sağlanmaması, aşırı terlemenin görülmesi tırnak mantarının oluşmasına zemin hazırlayabilmektedir. Ayak mantarının tedavi edilmemesi sonucunda mantar tırnaklara yayılabilir ve sistemik bir hal alabilir.

tırnak mantarı hangi bölüm
Tırnak mantarı tedavi edilmezse sistemik bir hal alabilir. Bu durumda çok daha sert tedaviler uygulanır.

Tırnak mantarının tedavisinin kesin sonuç verilmesi için bazı testlerin yapılması gerekir. Bu testler özellikle mantarın cinsini belirlemede kullanılır. Belirlenen mantar cinsine göre de tedavi uygulanarak tırnakları mantardan kurtarma hedeflenir. Eğer ayak cildinde de mantar varsa iki mantar aynı zamanda tedavi edilmelidir. Tırnak mantarı için hangi bölüme gidilir sorusuna cevap olarak da cildiye bölümüne gidilerek tedavinin başlatılması gerekir. İlk etapta aile hekimine gitmek daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Aile hekiminiz gerekiyorsa farklı bölümlere de sevkinizi sağlayabilir. Hemen tırnak mantarı için gidilmesi gereken bölümü anlatan detaylı yazımıza buraya tıklayarak geçebilirsiniz.

Tırnak Üstünde Beyaz Lekeler için Hangi Bölüme Gidilir?

Tırnak üzerinde beyaz lekeler nokta şeklinde veya çizgi şeklinde görülebilir. Her yaşta insanın tırnaklarında bu lekelerden dönem dönem görmek mümkün olduğu gibi sürekli olarak da görülebilir. Kadınlarda görüldüğünde akla ilk kozmetik ürünler gelmektedir. Özellikle oje sürülmesi ile ojenin içeriğine alerjinin olması beyazlamaların görülmesine neden olabilir. Diğer yandan çizgiler yatay şeklinde ise protein eksikliğinden şüphelenebilir. Peki, tırnak üstünde beyaz lekeler için hangi doktora gidilir?

Tırnak Hastalıkları için Hangi Bölüme Gidilir?
Tırnakta beyaz lekelerin neden ortaya çıktığı mutlaka araştırılmalıdır.

Tırnaklarda görülen beyazlık çinko eksikliğinden, kalsiyum eksikliğinden, tırnak mantarından, tırnak yaralanmalarından dolayı oluşabileceği gibi daha ciddi hastalıklar olan karaciğer kanseri, böbrek hastalıkları, anemi gibi hastalıklar nedeni ile de bu beyazlıklar meydana gelebilmektedir.

Beyazlıklar süreklilik gösteriyorsa bu durumda dermatoloji bölüme başvurulması gereklidir. Uzman doktorlar gerekli teşhis işlemlerini yaparak beyazlıkların neden oluştuğu konusunda tespitlerini yaparlar. Tırnak üstündeki beyaz lekelerin tedavisi ise tamamen yapılan teşhise göre değişmektedir. Vitamin eksikliklerinde vitamin takviyesi, mantarlar için kremler ve diğer hastalıklar için hastalığa göre ilaç tedavileri gibi yöntemler hastaya uygulanarak hastanın tedavi süreci yürütülür.

Tırnak Çektirmek için Hangi Bölüme Gidilir?

El veya ayak tırnaklarında zaman zaman batmalar oluşabilir. Bu durum özellikle ayak tırnaklarında daha sık görülmektedir. Tırnakların uzama yönü parmak etinin içerisine doğru olduğunda tırnak batar ve bu durum insanları ciddi derecede rahatsız eder. Hatta tırnak batması nedeni ile oluşan ağrıların yanı sıra yürümede de güçlük çekilebilir. Tırnak batmasının bazı evrelerinde ise tırnak çektirmek gerekebilir. Peki, tırnak çektirmek için hangi bölüme gidilir?

Tırnak Hastalıkları için Hangi Bölüme Gidilir?
Tırnak çektirme işlemi mutlaka bir sağlık profesyoneli tarafından yapılmalıdır.

Tırnaklarda oluşan bu sorunun birçok nedeni vardır. Bunlardan en önemlilerinden biri yanlış ayakkabı seçimidir. Özellikle ayağı sıkan, rahatsız ve ayak parmaklarının rahat olmadığı ayakkabılar zaman içerisinde parmaklarda ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. Tırnak kesmekte bu konuda oldukça önemlidir. Tırnaklar düz kesilmelidir. Oval şekilde kesilen tırnakların kenarları deri içerisinde girmesi için daha müsaittir. Mantar ve yaralanmalarda tırnak sorunlarının oluşmasına sebebiyet verebilir.

Tırnakların çekilmesi gerektiği durumlarda ise gidilmesi gereken bölüm dermatolojidir. Uzman doktorlar gerekli incelemeleri yaptıktan sonra gerek duyduğunda tırnak çekilebilir. Tırnak çektirme işlemi mutlaka bir sağlık kuruluşunda doktorunuz önerdiyse yapılmalıdır. Çünkü enfeksiyon kapma riski vardır ve bu işlemin doğru yapılmaması diğer çeşitli sorunlarında ortaya çıkmasına neden olabilir.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum 🙂

(Bu yazı ilk defa 19 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 3 Aralık 2020 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Tırnak Hastalıkları için Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine 36 yorum

    • Merhabalar Ayşen Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Tırnaklarınız hakkında yorum yapabilmek ve size özel önerilerde bulunabilmek için muayene etmem gerekmektedir. Size sadece genel bilgiler verebilirim.
      Ayak tırnaklarında düşme yaşamanın birkaç olası nedeni olabilir. Bunlar arasında travma, ayak mantarı, tırnak mantarı, tırnak yatağı sorunları,yetersiz beslenme ve bazı ilaçların etkisi bulunabilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  1. Merhaba 3senedir el tırnağımda şekil bozukluğu var darbe sonucu oluştu çukur ve dalga şeklinde ilerliyor fazla da uzamiyor uzadıkça da aynı gelmeye devam ediyor krem cila felan kullanıyorum ama etki etmiyor nasil bu düzelicek hocam ?

    Yanıtla
  2. Merhaba, 11 yaşındaki oğlumun el tırnaklarının hepsinde, ayak baş parmak tırnaklarında kökten uca çatlama ve kırılma mevcut. Sürekli kısalı uzunlu bozuk çıkıyor. Cildiye doktoru sedef teşhisi koydu ramotolojiye yönlendirdi. Ramotoloji de birşey bulamadı tekrar cildiyeye yönlendirdi. O oraya öbürü o tarafa gönderip duruyor ne yapıcamızı şaşırdık. Bütün tırnaklarda mantar olmaz diyorlar ama sedefse de cildiyeci düzeltebilirmiş ilaçla ama cildiye doktoru da benlik değil ilaç veremem diyor. İşin içinden çıkamıyoruz. Kan, idrar, çölyak testlerinde hiç birşey çıkmadı. Bana yardımcı olur musunuz? Teşekkürler..

    Yanıtla
  3. Hocam merhabalar. Benim el baş parmağım ve orta parmağım kısa ve geniş. Yukarıda belirttiginiz tabiriyle raket tırnak. Acaba bir tedavisi var mı bunun ? Ömür boyu bu şekilde mi kalacak ?
    Cevaplarsanız sevinirim.

    Yanıtla
  4. Merhaba Erhan hocam benim el baş tırnağım normaldi fakat şuan Altan gelen tırnak ortadan yukarı doğru kırık geliyor 2haftadir bu şekilde uzuyor.

    Yanıtla
  5. Benim tirnaklarim ufak ve yukari dogru uzuyor ayaklarimde ise sadece bas parmaklarimda var lutfen cvp verirmisiniz dogustan bu sekilde ne yapabilirm

    Yanıtla
  6. Hocam merhaba el tırnaklarım eskisi pembe görünmüyor. Beyaz görünüyor. Uzarken de kırılıyor, şekilsiz ve geç uzuyor. Sebebi ne olabilir? Yardımcı olursanız sevinirim.

    Yanıtla
  7. Merhabalar. El serçe parmağı dibinde bir beyazlık ve şekil bozukluğu olduğundan Nisan ayında cildiyeye başvurdum. Mantar diyerek canesten krem verildi. Gecmedi ve tirnak düşme haline girdi.başka bir doktora gittim. O mantar olamaz, darbe almış dedi ki böyle bişey yok. Sonuçta tırnak düştü. Ancak yeni gelen tırnak da dibinde kırmızı, üst yuzey düzgün degil ve parmak da hafif şişlik var. 3. Defa doktora gittim. Fucidin krem ve madecar krem verdi. Ayrıca biotin tablet. Ancak 1 aydır kullanmama rağmen düzelme yok. Acaba genel cerrah falan mı görmeli? Uzun yazdım kusura bakmayın. Şimdiden teşekkürler yardımınız için.

    Yanıtla
    • malesef bendede aynı problem var cok sıkıcı bir durum strese baglı luken plus rahatsızlığı dediler vitamin takviyesi ve stresten uzak bir hayat gerekıyor. kemik erimesi rahatsızlığı ve karaciger rahatsızlığı olanlarda görülüyor. dr 2 yıl sürer dedi ama benim ıkı yılı gecti diğer tırnaklarada gecti. hepimize gecmış olsun.

      Yanıtla
  8. Hocam şeker hastasıyım ayak tırnaklarım geç büyüyor ve ete yapışık çıkıyor ve ayak tırnaklarım içten ağrı yapıyor ve bu ağrı bazen oturduğum yerden zıpladılar. Acaba hangi doktora gitmem gerekir. Yardımlarınızı bekliyorum.

    Yanıtla
  9. Hocam merhaba benim ayak tirnagima ser bi isim düştü tirnak altinda morarma ve sislik olustu dinlendigim zaman sislik ve zonklama gidiyor fakat corap ve ayakkabi giydigimde 5 dakikadan fazla ayakta durdugumda ayak tekrar sisip zonkluyor bunun icin hangi bölüme gitmeliyim

    Yanıtla
    • Merhabalar Büşra Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz durum için cildiye bölümünden randevu alarak muayene olmaya gitmelisiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  10. Hocam merhaba oğlum okulda parmağını kapıya sıkıştırdı parmağında ve tırnağında şekil bozukluğu oluştu hangi bölüme götürmeliyim

    Yanıtla
  11. Merhaba.Benim ayak baş parmağımda 3 gündür ikisinde de yarısında morarma var.Sol parmağıma çamaşır askısı düştü,darbe aldım Sağ tarafımda da morarma görünce korktum.Pandemiden dolayı doktora çıkamıyorum.Kansizliktan mi kaynaklı bilemedim.Korkmaya başladım.

    Yanıtla
  12. merhaba benim el baş parmak tırnağımda yıllardır renk değişikliği koku ve yatağından hafif ayrılma var ve bi kaç haftadırda parmağımda ciddi şekilde bir ağrı/acı hissediyorum bu sorun sol elimdeki tırnakta vardı ama ağrı sağ elimdeki tırnaktada olmaya başladı ve sağ elimdeki tırnağımdada gariplik olmaya başladı sizce hangi bölüme gitmeliyim veya napmalıyım?

    Yanıtla
  13. Merhaba Erhan Bey 12 yaşındaki oğlumun el tırnakları hiç uzamiyo12 yıldır toplasak 5 kere felan kesmisizdir hangi bölüme gitmemiz gerekki acaba

    Yanıtla
  14. İyi aksamlar kardesimin tırnaklarında sekil bozuklugu oldu yapısı degişti cildiye bölümüne mi gitmek gerekir acaba

    Yanıtla
  15. İyi akşamlar hocam benim 4 yaşında kızımın ayak parmağında nasır gibi kabarıklık oldu ben onu tırnak makası ila kesip temizledim bir kaç hafta sonra aynı ayağının işaret parmağının tırnakla deri arasında siğil gibi bişey oluştu ayağı biyere değince canı çok acıdı üst kısımlarını tırnak makası ile kestim farkettim ki serçe parmağında minicik bir kabarma var bu beni çok korkuttu benim hangi Dr a gitmem gerekiyor saygılar şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
  16. Merhaba hocam nasılsınız benim tırnaklarım üstü beyazlanıyor bide et ile tırnak arasını sürekli et parçalarını alıyorum Altan değil üstünden ne yapabilirim

    Yanıtla
    • Merhabalar Onur Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Cildiye bölümünden randevu alarak muayene olmaya gidebilirsiniz. Beyazlıkların ne kaynaklı olduğu tepit edilecek ve ona göre tedavi düzenlenecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  17. Merhaba. 2 sene önce ayakkabı ayağıma vurdu 8 saat ayakta çalıştığım için önlem alamadım sonra iki ayak başparmağımda morarma sonrasında kızarıklık başladı ve tırnaklar kabardı. 1 sene boyunca o kabarıklık ve kırmızımsı renk uzayarak gitti. Üstüne 1 seneye yakın zamanda iki tırnakta da büyük boşluklar oluşmaya başladı ne yapabilirim hangi doktora görünebilirim? İyi günler.

    Yanıtla
    • Merhabalar Merve Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      İlk fırsatta dermatoloji bölümünden randevu alarak muayene olmaya gitmelisiniz. Dermatologunuz muayene sonrası size net öneriler yapacaktır. Ertelemeyin.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  18. bipolarım. yaklaşık 15 senedir “doğadan gelen mantar” ayak baş parmaklarımda sürüyor. ilaçetkileşimi nedeniyle, kullandığım taktirde sorunu çözecek bir ilacıkullanamıyorum. doğada yaşıyorum. hava koşulları nedeniyle ayaklarıma orumgereken özeni gösteremiyorum. tırnakların birinde ileriderecede şekilbozukluğu oluştu. corona nedeniyle hastaneye de gidemiyorum. tavsiyelerinizi bekliyorum.

    Yanıtla
    • Merhabalar Ayşe Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu bahsi geçen durum için mutlaka bir dermatoloji hekimine muayene olmaya gidiniz. Zamaninda müdahale edilmezse rahatsızlığınız kronik bir hal alabilir ve tedavisi zorlaşabilir. Sağlığınızı ertelemeyin. Hemen şimdi 182 yi arayarak randevu almanızı öneriyorum.
      Saglikli ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhabalar Deniz Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Tırnak hastalıkları için genellikle cildiye bölümüne gidilir ancak tırnak yeme alışkanlığı cildiye bölümü ile ilgili bir rahatsızlık değildir. Tırnak yeme alışkanlığınızın öncelikle irdelenmesi gerekir. Hangi durumlarda, ne sıklıkta tırnak yeme durumunun oluştuğu, altta yatan organik bir neden olup olmadığı gibi faktörlerin sorgulanması gerekir. Bunun için yapmanız gereken şey ilk etapta aile hekiminize giderek muayene olmaktır. Aile hekimliği dışında doğrudan psikiyatri bölümüne de başvurabilirsiniz. Benim size önerim hiç ertelemeyin ve bu alışkanlığınızdan kurtulun.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  19. El tırnaklarım çizgili olup , çatlıyor gibi . Sonra da kırılıyor. Tahlillerde vitamin eksikliği görülmüyor. TSH yüksek olduğu için ve taşikardi için ilaçlar kullanıyorum. Tırnaklarımdaki sorun nasıl düzelir ? Şimdiden teşekkürler.

    Yanıtla
  20. Sol elimin serçe parmağım 3 kere tırnağın düştü ve şuan tırnak etten ayrıldı bir cila ve madessol kullandım iyileşmedi ne yapmalıyım lütfen yardımcı olur musunuz?

    Yanıtla
  21. Merhaba,hocam tırnağımda şekil bozukluğu,renginde değişme oldu.Cildiye doktoruna gösterdim.Ben bununla ilgilenmiyorum dedi.Genel cerrahi yada ortopedi tırnağa bakar ve tırnağı çekebilir dedi.Ben dermatoloji uzmanın ilgi alanı olduğunu ve bu iki bölüm tırnak konusunda uzak olduğunu düşünüyorum.sizce doğrumu?

    Yanıtla
  22. Baş ve orta parmağımın boyu kısa ve fazla geniş fakat diğerleri normal iki elimde de böyle acaba tedavisi var mı

    Yanıtla
  23. merhaba daha önce ayağımın üstüne ağırlık düştüğü için tırnağın yerinden çıkmıştı büyüdüğünde batma olduğu için çektiler ve tekrar büyüdü gene batınca çekmek zorunda kaldık daha sonra tırnağım yeniden çıktı ama çok kalın arada bir şekilde tırnağımın şekli bozuldu arada birde bu durum görüntüsünden hariç birde ağrı yapıyo hangi doktora gitmem gerekir bu durumda yardımcı olursanız çok sevinirim..

    Yanıtla
  24. Sol elimin işaret parmağındaki tırnak düştü geri çıkarken yedim 2 yıldır çıkmıyor doktora gitsem çare bulur mu ve hangi bölüme gitmeliyim?

    Yanıtla
    • Merhabalar Gül Hanım. Öncelikle geçmiş olsun.
      Bu bahsettiğiniz sorun için cildiye polikliniklerinden randevu almalı ve uzman bir hekime muayane olmalısınız. Cildiye ya da dermatoloji doktoru uygun görürse diğer tıbbi branşlardan destek alabilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın