Tinea Unguium Nedir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tinea unguium aynı zamanda onikomikozis ya da “tırnak mantarı” olarak ta adlandırılan tırnakların beyaz ve kırılgan göründüğü bir tırnak enfeksiyonu çeşididir. En sık olarak spor yapanlarda, tırnak bölgelerini terli bırakanlarda, ortak tırnak makası kullananlarda, soyunma odası, duş gibi ortak alanlarda terlik kullanmadan yürüyenlerde görülme eğilimi gösterir. Ayrıca kozmetik endişeleri olan bazı insanlar yapay tırnaklar kullanabilir. Bu tırnaklar normal tırnak dokusuna zarar verebilmektedir. Bu gibi durumlarda da tinea unguium yani tırnak mantarı ortaya çıkabilir.

Tırnak mantarı olan hastalarda tırnaklarda kalınlaşma, şekillerinde bozulma, renginde değişme ve kırılganlığında artma gözlenir. Zamanında tedavi edilmeyen tinea unguium deri altına ilerleyerek daha büyük alanlara yayılabilir ve sistemik enfeksiyonlara sebebiyet verebilir. Ayak tırnaklarında oluşma olasılığı çok yüksektir. Tinea pedis duruma göre eşlik edebilir. Hemen bu noktada tinea pedis yani ayak mantarı hakkında hazırladığım yazıya göz gezdirip geri buraya dönmenizi istiyorum. Hemen yazıma https://doktordanhaberler.com/tinea-pedis/ linkini takip ederek ulaşabilirsiniz.

tinea unguium
Tinea Unguium tırnaklarda ortaya çıkan mantar enfeksiyonudur.

Diyabet veya bağışıklık sisteminin zayıf seyrettiği bazı hastalıkların varlığında mantar enfeksiyonunun oluşması ve diğer alanlara yayılması daha kolaydır. Bu nedenle bu tip hastalıkları olanlar da enfeksiyon kontrolü çok önemlidir. Tırnak mantarı tedavisi tüm insanlar için gerekli olmayabilir. Bu noktada hasta muayenesi çok önemlidir. Tinea unugiumu olan hastalar ilk etapta hijyenlerine dikkat etmelidirler. Enfeksiyon ayak bölgesinde ise ayakkabı hijyeni yine çok büyük önem arz eder. Duruma göre topikal antifungal kremler veya sistemik antifungal ilaçlar tedavide endikedir. Bunların dışında tekrarlayan bazı vakalarda ve ekstrem durumlarda ameliyat ve lazer tedavilerinin uygulandığı bilinmektedir.

Tırnak enfeksiyonu hakkında merak ettiklerinizi veya eklemek istediklerinizi alt tarafta yer alan yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 7 Mayıs 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 10 Kasım 2020 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Tinea Unguium Nedir?” üzerine 5 yorum

  1. Merhaba, tırnağım mutfakta kaza sonucu tamamen koptu hangi bölüme gitmeliyim yardımcı olabilir misiniz? İyi günler.

    Yanıtla
    • Merhabalar , öncelikle geçmiş olsun.
      Şikayetiniz için cildiye bölümüne giderek muayene olabilirsiniz. Öncesinde aile hekiminize giderek muayene olmayı da tercih edebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. 6 yıl olmak üzere, ayak sağ başparmaktaki mantar geçmedi onca ilaca tedaviye rağmen, yakın zamanda sol ayak başparmağa sıçradı, yılda kullanılacak olan ilaçları tükettim ama cila hep kullanıyorum 2 günde bir. nasıl sonlanacak acaba bu

    Yanıtla
  3. EŞİMİN AYAK TIRNAKLARINDA MEVCUT, BULAŞICIMIDIR? NELERE DİKAKT ETMEK LAZIMDIR. CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM. AYRICA AYAK PARMAKLARI ACAYİP ŞEKİLDE YAMULDU. ONUNLA İLGİLİ VACOMED DİYE BİR AAPARAD SATILIYOR FAYDASI VARMI ? DÜZELTEBİLYORMU O APARAD VE NE KADAR SÜRER* BİLGİ VERİRMİSİNİZ?

    Yanıtla

Yorum yapın