Tinea Pedis Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tinea Pedis Nedir?

Tinea Pedis, dermatofitlerin neden olduğu bir deri enfeksiyonuna verilen isimdir. Halk arasında Atlet Ayağı olarak ta bilinmektedir.Her türlü ortamda bulunma eğiliminde olan dermatofitler genellikle kapalı spor salonlarında, duşlarda, tuvaletlerde, sıcak ve nemli ortamlarda bulunurlar.Özellikle ayaklarda neme ve tere maruziyet sonrası dermatofit üremesi için teşvik edici bir ortam oluşmaktadır.

tinea pedis nedenleri

Tinea Pedis Nedenleri Nelerdir?

Tinea pedis bir grup mantarın neden olduğu bir enfeksiyondur ve en sık görülen dermatofit enfeksiyonları şöyledir:

  1. Tinea Capitis
  2. Tinea Barbae
  3. Tinea Korporis
  4. Tinea Faciei
  5. Tinea İnguinalis
  6. Tinea Pedis
  7. Tinea Unguium

Dermatofitler sahip oldukları bazı enzimler nedeniyle cildin dış katmanların sertleşmeye neden olmaktadırlar ve genellikle dış yüzeyde etki gösterse de üzerine ikincil bakteriyel enfeksiyon binme eğilimi olduğundan hızlıca tedavi edilmelidirler.

Tinea Pedis Belirtileri Nelerdir?

Tinea Pediste en sık görülen belirtiler şu şekildedir:

  • Ayaklarda yoğun kaşıntı
  • Ayak aralarında çatlak görünüm ve soyulmuş deri
  • Tabanda kızarıklıklar ve tipik görünümler
  • Maserasyon adı verilen beyaz görünümlü lezyonlar

Tinea Pedisin Tanısı Nasıl Konulur?

Hastalığın tanısı dikkatli alınan bir anamnez ile başlayacaktır. Doktorunuz size herhangi bir spor yapıp yapmadığınızı, nemli ortamlara maruziyetinizi ve çok fazla terleyip terlemediğinizi soracaktır. Giydiğiniz ayakkabıdan çorap çeşidine kadar birçok faktörün sorumlu olduğu bu hastalığı bilen bir çift göz direkt tanıyacaktır.

tinea pedis nedir

Tanıyı kesinleştirmek için lezyon bölgesinden kazıntı örneği alınarak mikroskop altında incelenmelidir. Dermatofitler mikroskop altında görülecek ve tanı kesinleşecektir.

Tinea Pedis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tinea Pedis tedavisi için antifungal ilaçlar kullanılmaktadır. Atlet ayağı tedavisi için sıklıkla kullandığımız antifungal ilaçlar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Ciclopirox ( Loprox )
  • Clotrimazole ( Lotrimin , Mycelex )
  • Econazole ( Spectazole )
  • Ketoconazole ( Nizoral )
  • Miconazole ( Micatin )
  • Naftifine ( Naftin )
  • Oxiconazole ( Oxistat )
  • Sulconazole ( Exelderm )
  • Terbinafine ( Lamisil )

Tinea pedis reçetesinde yer alan bu ilaçlar ile yaklaşık olarak 2-3 hafta tedavi gerekebilmektedir. Topikal olarak uygulanan ilaçlar görünüşte lezyonları ortadan kaldırsada enfeksiyonu tam manasıyla ortadan kaldıramayabilmektedir. Bu tip durumlarda oral yolla alınan anti fungaller işe yarayacaktır.

Ayak hijyeni oldukça önemlidir. Bunun için ayağımızı olabildiğince kuru tutalım, sık sık çorap değiştirelim. Ayaklarımızı yıkadıktan sonra mutlaka her ayak arasını özenle kurutalım.

Uyarıyoruz : Bu makalede adı geçen ilaçları rastgele , doktor kontrolü olmaksızın kullanmak birçok istenmeyen sonuca sebebiyet verebilir. Lütfen doktor kontrolünde ilaç kullanımı yapınız.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Tinea Pedis Nedir? Belirtileri ve Tedavisi” üzerine bir yorum

  1. bana doktorum tinea pedis teşhisi koydu ayaklarımda çok kaşıntı olduğunu ayağım alt kısmında beyazımsı renkler soyulmalar üst kısmında kızarıklık ve kaşıntı sonrası sulanma var şimdilik iyiye gidiyorfakat kaşıntı hala var kaşıntıyı durdurmak için ne yapmalıyım

    Yanıtla

Yorum yapın