Tinea Corporis

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tinea Corporis (Vücut Mantarı) Nedir?

Tinea Corporis ya da vücut mantarı olarak isimlendirilen bu hastalık vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilen bir dermatofit enfeksiyonuna verilen isimdir. Yaygın görülen bir rahatsızlıktır ve oldukça bulaşıcıdır ancak çoğu zaman hayati tehlikesi yoktur. Halka şeklinde lezyonları vardır ve yabancı kaynaklarda Ringworm of the Body olarak isimlendirilmesinin temel sebebi budur.

tinea corporis (vücut mantarı) nedir
Tinea Corporis (Vücut Mantarı) nedir ile ilişkili görsel. Dermatofitlerin yapmış olduğu halka şeklindeki lezyonları görmektesiniz.

Tinea Corporis’e Sebep Olan Etkenler Hangileridir?

Tinea Corporis enfeksiyonlarına en sık sebep olan iki dermatofit sınıfı Microsporum ve Trichophyton sınıfı etkenlerdir. Sıralamak gerekirse şu şekildedir:

  • M.canis (en sık)
  • T. rubrum (en sık)
  • T.mentagrophytes (en sık)
  • T. violaceum
  • M. audouinii
  • M. ferrugineum
  • T. schoenleinii
  • T. megninii
  • T. soudanense
  • T. yaoundei

Tinea Corporis (Vücut Mantarı) Nedenleri Nelerdir?

Tinea kapitis dermatofit adını verdiğimiz bir grup mantarın neden olduğu bir enfeksiyondur. En sık görülen dermatofit enfeksiyonları şöyledir:

  1. Tinea Capitis
  2. Tinea Barbae
  3. Tinea Korporis
  4. Tinea Faciei
  5. Tinea İnguinalis
  6. Tinea Pedis
  7. Tinea Unguium

Dermatofitler sahip oldukları bazı enzimler nedeniyle cildin dış katmanların sertleşmeye neden olmaktadırlar ve genellikle dış yüzeyde etki gösterse de üzerine ikincil bakteriyel enfeksiyon binme eğilimi olduğundan hızlıca tedavi edilmelidirler.

Tinea Corporis (Vücut Mantarı) için Risk Faktörleri Nelerdir?

Sıklıkla karşımıza çıkan risk faktörleri ise şu şekildedir:

  • Aşırı nüfus yoğunluğunun olduğu bölgelerde yaşamak
  • Kişisel hijyenin zayıf olması
  • Düşük sosyoekonomik düzey olması
  • Etnik faktörlerinde önemli olduğu bilinmektedir.

Tinea Corporis (Vücut Mantarı) Belirtileri Nelerdir?

Vücutta ortaya çıkan halka şeklinde lezyonlar genellikle dermatofit etkenleri ile temastan 4 – 10 gün sonra ortaya çıkma eğilimindedir. Bu döküntüler kırmızı, pembe renkli görünürler ve kenarları vardır. Döküntüler arasındaki cilt yapısı sıklıkla sağlıklı görüntü verir. Kızarık olan bölgeler kaşıntıya neden olabilir.

tinea corporis (vucut mantari) bulasici midir
Tinea corporis nedenleri ve tedavisi ile ilişkili görsel.

Tüm bu lezyonlar enfeksiyon ilerledikça tüm vücuda doğru yayılırlar. Daha çok sayıda ve daha iç içe halkaların varlığı enfeksiyonun şiddetli bir hal aldığını gösterir.

Tinea Corporis Bulaşıcı mı? Vücut Mantarı Nasıl Bulaşır?

Tinea corporis birçok yoldan ve canlıdan bulaşabilme özelliğine sahiptir. Bulaşım yollarını şöyle sıralayabiliriz:

  1. İnsandan İnsana : Daha önceden etkenin bulaşıp lezyonlara neden olduğu kişilere başka bir kişinin cildinin temas etmesi sonrasında ortaya çıkar.
  2. Hayvandan İnsana : Bu durum sıklıkla etkenin daha önce bulaşmış olduğu hayvanlara doğrudan temas yoluyla bulaşır. Kedi, köpek, tavşan ve keçi gibi hayvalarla yayılabilir.
  3. Eşyadan İnsana : Daha önce hastalık etkeniyle enfekte olan kişilerin kullanmış olduğu eşyalara temas yoluyla da hastalığın bulaşması durumu görülebilir. Enfekte olmuş kişilerin saçları, yatak ve kılıfları, giysileri ve diğer kullandığı eşyalar risk teşkil eder.
  4. Topraktan İnsana : Oldukça nadir görülen bu yayılım şeklinde çok uzun süreler etkenin bulunduğu bölgede bulunmak tehlike arz edebilir.

Tinea Corporis Risk Faktörleri Nelerdir?

National Health Service of the United Kingdom kaynağına göre insanların yaklaşık olarak %20’sine hayatlarının bir döneminde mantar etkenleri bulaşacaktır. Ayrıca çocukların dermatofit enfeksiyonlarına yetişkinlere oranla daha fazla yatkınlığı bulunmaktadır.

  • Nemli bölgelerde yaşamak
  • Aşırı terleme problemi olması
  • Temas sporlarından herhangi birini yapıyor olmak
  • Sıkı kıyafetler giyiyor olmak
  • Bağışıklık sisteminde zayıflık olması
  • Giysi ve havlu gibi kişisel eşyaları başkalarıyla paylaşıyor olmak

gibi etkenlere sahip olan insanlarda diğer insanlara oranla daha fazla mantar bulaşma olasılığı bulunmaktadır.

Tinea Corporis (Vücut Mantarı) Tanısı Nasıl Konulur?

Hekiminiz ilk etapta tıbbi öykünüzü sorgulayacak ve sonrasında fizik muayene yapacaktır. Fizik muayene esnasında lezyonları ve lezyon bölgelerini detaylı olarak inceler. Mantarların neden olmadığı ancak benzer belirtileri veren diğer hastalıkların ekarte edilebilmesi için bir dizi testlerin yapılmasını isteyebilir.

Mikroskop altında etkenlerin incelenmesi adına lezyonlardan kazıntı örnekleri alınır ve ileri inceleme için laboratuvarlara gönderilir. Kültür testleri tanı için önemlidir. Genelde teşhis fizik mauyene sonrasında çok yüksek oranda netleşir. Bu konuda deneyimli cildiye hekimleri yardımcı olacaktır. Dilerseniz dermatoloji hangi hastalıklara bakar başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

Tinea Corporis (Vücut Mantarı) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu tip lezyonların sizde görülmesi üzerinde derhal bir sağlık kuruluşundan profesyonel destek almalısınız. Hem sizin hem de çevrenizdeki insanların sağlığı için bu oldukça önemlidir.

Hekiminiz lezyonların türüne göre doğrudan lezyon üzerine uygulanan bir takım ilaçları reçete edebilir. Bu ilaçlar klotrimazol, mikonazol, terbinafin, tolfaftat etken maddeli anti fungaller olabilir.

Doğrudan lezyo üzerine sürülerek yapılan tedaviler yeterli olmasa hekiminiz oral yolla alınan ve sistemik etki gösteren anti fungal ilaçları kullanmanızı önerebilir. Bu noktada Griseofulvin sık olarak kullanılan bir ilaçtır.

Bu yazıda bahsi geçen ilaçları hekiminiz önermediği ve reçete etmediği sürece kulanmanız yarardan çok zarar getirebilir. Lütfen hekiminize muayene olmadan hiçbir ilacı kullanmayınız.

Bağışıklık sistemi sorunu olan insanlarda bu enfeksiyonların sona ermesi çok uzun ve zorlu bir süreç olur. Hatta bazı durumlarda mantar enfeksiyonunun üzerine bakteriyel enfeksiyonlar binebilir.

Referanslar:

https://www.dermquest.com/image-library/image/5044bfcfc97267166cd62a2d
https://www.healthline.com/health/tinea-corporis
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4804599/


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Tinea Corporis” üzerine 2 yorum

  1. Hocam merhabalar ben tam 9aydir bu mantar ile savaşıyorum yurt dışındayım Türkiye’de doktora gittim yaşadığım yerde doktora gittim ama bir çaresini bulamadım aksine biraz kuruyor duş aldıktan sonrada geri canlanıyor nasıl bir tedavi uygulamalıyız kasık bölgesinden bacaklara göbeğime kadar dağıldı harita gibi

    Yanıtla
  2. Merhaba hocam 2014ten beri sol ayak altim soyuluyor kasiniyor ve kabuk gibi sertoluyor. Bir de ayni zamanda bu ayagimda 2 tane tirnagim mantarli 3 senedir kullanmadigim
    sey kalmadi yag toz sirke magmezyum sulfat gumus suyu cay ayagi yagi cam yagi defne yagi. Sonra excilor ciclopirox. Hic gecmedi.ne yapmaliyim?

    Yanıtla

Yorum yapın