Tietze Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tietze Sendromu Nedir?

Tietze Sendromu, kosto-sternal, sterno-klaviküler ve kosto-kondral bölgelerin etkilenmesiyle ortaya çıkan ağrılı, bening özellikte bir hastalıktır. Genellikle şişllikler görülmektedir.

teitze sendromu
Teitze sendromuyla ilişkili görsellerden.

1900’lü yıllarda ilk defa Alexander Tietze tarafından tanımlanmıştır. Bulaşıcı olmayan ve genç erişkinleri tutma eğiliminde olan bir hastalıktır. Bu hastalığa henü neyin neden olduğu kesin olarak bulunamamış olsa da genelde solunum yolu şikayetleri ile kendini göstermektedir.  40 yaşının altındaki bireyleri sık etkileyen bu sendromda ağrı fiziksel aktivite ile artmaktadır.

Tietze Sendromunun Nedenleri Nelerdir?

Nedeni henüz tam olarak ortaya çıkarılamamış ancak travmaya bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülmektedir. Fiziksel aktivite ile öksürük hapşırık gibi solunum sistemi şikayetlerinin artış göstermesi travmaya bağlı olarak ortaya çıkma ihtimalini artırmaktadır.

Bazı kesimlere göre genetik olarak aktarılan bir hastalıktır. Ancak bu bilgi henüz kesin değildir.

Tietze Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

İyi bir anamnez ve eksiksiz yapılan fizik muayene bizi Tietze sendromuna yaklaştırır. Lokalize şişlik ve ağrılar görülmektedir. Diğer hastalıkları ekarte edebilmek ve Tizetze tanısını koyabilmke için manyetik rezonans görüntüleme ve ultrasonografi gibi tetkikler istenir.

Tietze Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Tietze sendromu belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Etkilenen bölgelerde keskin olarak tanımlanan bir göğüs ağrısı mevcuttur ve genellikle ağrı bölgesi ikinci ve üçüncü kaburga arasındaki bölgedir.
  • Ağrılar bir süre sonra geçsede fiziksel bir hareket ve travma ile tetiklenen türdedir.
  • Ağrı hissi sonrasından yorgunluk ve halsizlik gibi semptomlar ortaya çıkar.

Bir çok hasta kalp krizi ile bu hastalığın semptomlarını birbirine karıştırmaktadır. Belirtileri ve bulguları ağırlaşmadan derhal uzman bir hekime gidilmelidir.

Tietze Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastalığın en temel semptomlarından birisi olan  göğüs ağrısı semtomunu ve bunu ortaya çıkan nedenleri en aza indirgemek Tietze sendromunun tedavisi için yapılması gereken şeylerin en başında gelmektedir.

teitze sendromu

Ağrının kotrol edilmesi ve ortadan kaldırılması için ağrı kesici ilaçlar ve anti inflamatuvar ilaçlar kullanılmaktadır. İnflamasyonun baskılanması için kortikosteroidler son seçenek silahımız olarak yerini korumaktadır. Yine fizik tedavide kullanılan bazı sıcak ve soğuk uygulamalarda faydalı olabilmektedir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Tietze Sendromu” üzerine 4 yorum

  1. Yaklaşık iki yıldır bu hastalıkla mücadele etmekteyim.ve tedavisini bulamadım çekmeye devam ediyor lütfen bilgisi olan tedavi olan varsa bilgi versin .

    Yanıtla
    • Merhabalar Bekir Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Ender hastalıklar hakkında detaylı bilgiler maalesef bulunmamaktadır. İstanbul, Ankara gibi illerde üniversite hastanelerine başvurarak tedavi arayışınızı sürdürebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dileirm.

      Yanıtla
  2. Tietze de kuturdeme şeklinde bi ağrı var 1.5 senedir geçmiyor ne yapabilirim sol tarafımda

    Yanıtla

Yorum yapın