Testis Mantarı Neden Olur?(Bende Olmaz Demeyin!)

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Testis Mantarı Nedir?

Mantar, vücudun herhangi bir yerinde cilt üzerinde oluşan bir hastalıktır. Çok çeşitli türleri olmakla birlikte genel olarak kıl köklerinde, genital bölgede, tırnaklarda veya parmak aralarında görülür. Testis mantarı nedir konusunda ise testislerde oluşan mantar hastalığıdır. Genel olarak gerekli hijyenin sağlanmadığı ve özellikle yaz aylarında nemli olması nedeni ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

testis mantari
Testis mantarı ile ilişkili görsel.

Testis mantarı gerekli tedavi işlemleri beklenmeden gerçekleştirilmelidir. Bunun nedeni ise tedavi edilmeyen mantarlar daha ciddi enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Mantar ise tedavisi olan bir hastalıktır. Ayrıca ne kadar erken teşhis edilirse tedavinin olumlu sonuç vermesi o kadar etkili olmaktadır. Bu nedenle testis mantarı belirtileri görüldüğünde kısa süre içerisinde doktora başvurmak oldukça önemlidir. Bu noktada testis ağrısı için hangi bölüme başvuracağınızı detaylı bir şekilde öğrenmek için hemen https://doktordanhaberler.com/testis-agrisi-icin-hangi-doktora-gidilir/ linkini takip ediniz.

Testis Mantarı Belirtileri

Testis mantarı belirtileri çok olmamakla birlikte basit belirtiler göstermektedir. Bu  nedenle karşılaştığınız bu belirtilerde doktora başvurmanız önelidir. Belirtilerin ilki kaşıntıdır. Testis mantarının oluşması ile kaşıntı başlar. Hem testislerde hem de testisin alt bölümlerinde kaşıntı oluşması ve bu kaşıntının süreklilik göstermesi testi mantarından şüphelenilmesine neden olabilir. Kaşıntılar ilk zamanlarda hafiftir. Ancak gerekli tedavi başlamaz ve mantar ilerlerse kaşıntı şiddetlenir. Bu noktada testiste ortaya çıkan sivilceler hakkında bilgi almak için hemen https://doktordanhaberler.com/testiste-sivilce-ile-ilgili-bilinmeyen-gercekler/ linkini takip ediniz.

Testislerde oluşabilecek mantarın bir diğer belirtisi ise ölü derilerdir. Testis üzerindeki deride ölçü deriler, kabukçuklar görülürse mantardan şüphe duyulabilir. Ayrıca kaşıntı nedeni ile kanamalarda görülebilir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında tedavisi olan bu sorun için doktora başvurulmalı ve gerekli tedavi yöntemleri hastaya uygulanmalıdır.

Testis Mantarı Nasıl Geçer?

Mantar bir çeşit enfeksiyondur. Ayrıca ileri seviyelerde oluşan mantarlar daha ciddi enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Basit görülse de ciddi bir sorun olan mantar insanı fiziki olarak etkilediği gibi psikolojik olarak da etkiler. Çünkü testis mantarı oluştuğunda en büyük belirti olarak kaşıntı görülür ve insanlar her yerde testislerini kaşıyamadığı için psikolojik olarak da bir çöküntü yaşar. Bu nedenle testis mantarı nasıl geçer konusunda gerekli bilgilere sahip olmak gerekir.

Tedavi doktor ile gerçekleştirildiğinde genel olarak bu konuda belirli ilaçlar kullanılmaktadır. Aynı zamanda bazı kremlerde testislere sürülerek mantar tedavisi uygulanır. Diğer yandan kişinin temizliğine özen göstermesi de önemlidir. Çünkü mantar tedavi edilebilir ancak temizlik sağlanmadığı sürece tekrarlanması da söz konusu olabilmektedir.

Testis Mantarı için Krem Önerileri

Testis mantarı için krem önerileri hakkında öncelikle doktorunuza danışmanız gerekir. Bunun nedeni ise doktoru muayenesi sayesinde o andaki sağlık durumunuza uygun ilaçlar verilmektedir. Testis mantarı için anti fungal merhemler kullanılmaktadır. Bu kremler kasıklarda oluşan birçok farklı türdeki mantarın ölmesine ve böylelikle de tedavi edilmesine olanak vermektedir. Eğer deride hassasiyet varsa bu durumda glükokortikoid steroid içeren kremler tercih edilebilir.

Tinactin sprey veya Travazol gibi kremlerin yanı sıra bu konuda çeşitli ilaçlarda kullanılmaktadır. Bu kremler mantar hücrelerini ciltten arındırmaya yardımcı olmaktadır. Çeşitli farklı formüllere sahip olan bu ürünlerin hangisinin sizin için uygun olduğuna ise doktorunuzun karar vermesi çok önemlidir. Ayrıca antibiyotik kullanımı içinde doktor gözetiminde kullanmak gerekir.

Testis Mantarı için Hangi Doktora Gidilir?

Testislerde oluşan mantar insanları oldukça rahatsız eden bir durumdur. Bu durumun tedavi edilmesi içinse doktora en kısa sürede başvurulması gerekir. Peki, testis mantarı için hangi doktora gidilir? Bu konuda yapılması gereken öncelikle Cildiye uzmanına başvurmaktır. Cildiye uzmanının yapacağı gerekli tetkik işlemleri sonrasında gerekli teşhisleri koyacaktır.

Mantar için doğru ilacın tespit edilmesi için ayrıca mantar dokularından örnekler alınarak inceleme de yapılabilmektedir. Bunun nedeni ise mantarların farklı türlerde oluşabileceğidir. Birçok ilaçta belirli mantar grubuna yönelik tedavide kullanılmaktadır. Mantarın türünü belirlemek için tedavinin daha verimli ve hızlı olması için oldukça önemlidir. Yapılacak incelemeler sonrasında testis mantarına uygun olan kremler verilmektedir. Ayrıca çeşitli antibiyotik ilaçları ila tedavi desteklenerek mantarın tamamen tedavi edilmesi için çalışılır.

Testis Mantarı Bulaşıcı mıdır?

Bazı cilt hastalıkları bulaşıcı olabileceği gibi hiç bulaşma sorunu da olmayabilir. Testis mantarı bulaşıcı mıdır konusunda ise mantarın bulaşıcı olduğu bilinmelidir. Testis mantarı direk olarak bulaşıcı etkisi görülebileceği gibi indirek yani dolaylı olarak bulaşma riski vardır. Bu durum özellikle çiftlerin dikkat etmesi gereken bir durumdur. Birleşme ile mantarın bulaşmama durumu da vardır. Ancak bu durumu riske atmamak en doğru karardır.

Kişide testis mantarı görüldüğünde tedaviye hemen başlanmalı ve eğer mümkünse mantarın geçmesi beklenmelidir. Mantarı özellikle kaşınma nedeni ile kanaması ve içerisinde sıvıların ortaya çıkması ile bir temasın gerçekleşmesi bulaşma riskini artırmaktadır. Böyle bir durumla karşılaşmamak için tedavinin olumlu sonuç vermesi beklenmelidir. Mantar testis üzerinden kaybolduktan sonra herhangi bir risk durumu olmayacaktır. Bu konuda doktoru gerekli bilgileri vererek bulaşma riskine karşı alınacak önlemler konusunda uyarıları yapacaktır.

Bu yazımdan sonra sol testiste oluşan ağrılar hakkında bilgi verdiğim yazımı https://doktordanhaberler.com/sol-testis-agrisi/ linki takip ederek okumanızı öneriyorum.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Testis Mantarı Neden Olur?(Bende Olmaz Demeyin!)” üzerine 6 yorum

  1. Merabalar bugun bende bir kasinti oldu testislerde asagi
    Dogru sonrasinda sunnet.boldesinde tek tarafli findik kadar bir sislik oldu sonrasinda
    Tum bolgeye yayildi
    Bu sislik sebebi nedir simdikten tesekkurler

    Yanıtla
  2. Parmak arasındaki yaralar ve aşırı kaşıntı özel bölgede yara olması eklemler sırt ayaklarda kalıntılarım var bu durum beni fena halde sinir ediyor yeminle intihar edecem napim ben şimdi hocam 7/24 yara kaşıntı halsizlik aglayacam artık 😞😞

    Yanıtla
    • Merhabalar Abdullah Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Hemen bir dermatoloji bölümünden randevu alarak muayene olmaya gidiniz. Daha fazla ertelemeyin.
      Sağlıklı ve mutlu günler.

      Yanıtla

Yorum yapın