Tangier Hastalığı Nedir? Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tangier Hastalığı kanda bulunan ve iyi kolesterol manasına gelen HDL düzeylerinin ciddi seviyelerde düşüş göstermesi ile oluşan kalıtsal bir hastalıktır. Tangier hastalığının nedenleri belirtileri ve tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için okumaya devam edin.

Tangier Hastalığı Nedir?

Tangier Hastalığı, yüksek yoğunluklu lipoproteinlerin (High Density Lipoprotein) eksikliği ile karakterize, otozomal resesif olarak kalıtılan nadir görülen bozukluklardan bir tanesidir. HDL halk arasında iyi kolesterol olarak bilinir.

Tangier Hastalığı Nedir? Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi
Tangier Hastalığı kalıtsal bir hastalıktır.[1]770608-fig3.jpg (732×605) (medscape.com)

Dünyada şimdiye kadar yaklaşık olarak 100 vaka bildirilmiştir.

Tangier Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Bu hastalık genetik olarak incelendiğinde ATP-Binding Cassette transporter A1 isimli gende meydana gelen mutasyonlardan dolayı oluştuğu gözlemlenmiştir. [2]Tangier Disease: Familial High-Density Lipoprotein Deficiency – The Medical Biochemistry Page

9. kromozomda yer alan ABCA1 geni, kana protein ve fosfolipid taşıma görevi olan ABCA1 taşıyıcısını kodlamakla yükümlüdür. Tangier hastalığına yakalanan bireylerde bu taşıyıcı işlevini yerine getiremez ve hücrelerde kolesterol birikmesine neden olur.

Otozomal resesif olarak kalıtılır. Otozomal resesif kalıtılan hastalıklarda çocukta hastalığın görülmesi için mutasyona uğramış genin hem anneden hem de babadan alınması gereklidir.

Tangier Klinik Belirti ve Bulguları Nelerdir?

Hastalıkta bademciklerde, lenf nodlarında, dalakta, timusta ve kemik iliğinde yüksek yoğunluklu lipoprotein birikmektedir.

Hemen hemen tüm Tangier vakalarında görülen ilk belirti turuncu görünümlü şişmiş bademciklerdir.

tangier hastalığı hakkında
HDL ile ilişkili kalıtsal bir hastalıktır.[3]Forgotten Diseases Research Foundation | Tangier Disease (TD)

Bunun dışında görülen klinik belirtiler :

  1. Periferal nevropatiler
  2. Kardiyovasküler bozukluklar
  3. Splenomegali
  4. Hepatomegali
  5. Nöropatiler
  6. Korneal opasite
  7. Hormon düşüklüğü

Tangier Sendromu’nun Teşhisi Nasıl Yapılır?

Tangier hastalığının tanısı öncelikle kapsamlı bir klinik muayeneden geçer. Klinik belirtiler, kan testleri, biyopsi ve genetik testler teşhis için değerli olan diğer unsurlardır.

Kan testleri sayesinde HDL ve diğer kolesterol düzeyleri ölçülür. Genetik testler ise ABCA1 genindeki mutasyonları tespit etmeye yöneliktir.

Tangier Sendromu’nun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nadir görülen bir hastalık olması ve etyolojik faktörler nedeniyle tedavisi oldukça zor olan bir hastalıktır. Yüksek yoğunluklu lipoprotein seviyelerinin miktarını artıran ilaçlar hastalığın tedavi edilmesinde önemli bir süreçtir. Tangier’de tedavi edici etki gösterdiği kanıtlanmış iki ilaç şunlardır:

  1. Nikotinik Asit
  2. Fibrat

Normalde hastalığı ortadan kaldıran spesifik bir tedavi protokolü bulunmamaktadır. Uygulanan tedavinin maksadı hastalığın belirtilerini hafifletmek ve komplikasyonlarını önlemektir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağız. Yorumlarınızı bekliyoruz.

(Bu yazı ilk defa 17 Aralık 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 22 Aralık 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Tangier Hastalığı Nedir? Belirtileri, Teşhisi ve Tedavisi” üzerine 6 yorum

  1. Merhaba Merve hanım benim kuzenimde de aynı hastalık var acaba nasıl iletişime geçebilirsiniz sizinle

    Yanıtla
  2. Merhaba. Benim kuzenim bu hastalığa yakalandı, İlaç ve yatedavi bulamıyoruz. Sizin bu konuda yapabileceğiniz yada önerebileceğiniz bir şey varsa geri dönüş sağlarsanız çok sevinirim

    Yanıtla
  3. Merhaba, kardeşime tangier teşhisi konuldu ve maalesef bize tedavinin mümkün olmadığı söylendi.Bize önerebiliceğiniz konuyla ilgili doktor tavsiyelerinizi yazarsanız çok sevinirim.

    Yanıtla
    • Merhaba Merve hanım benim kuzenimde de aynı hastalık var acaba nasıl iletişime geçebilirsiniz sizinle

      Yanıtla
      • Merhabalar Elif Hanım, Merve Hanım iletişim bilgilerini sizinle paylaşacağı bilgisini bize iletisim@doktordanhaberler.com adresine mail olarak bildirirse size dönüş sağlayacağız. Aksi takdirde bilgileri sizinle paylaşmamız kötüye kullanıma sebep olabileceğinden buna müsaade edemeyiz.
        Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

        Yanıtla
  4. Allah herkese yardımcı olsun. Hastalık gerçekten zor. Bu hastalıklarla ilgili bilgi edinmek gerekiyor.

    Yanıtla

Yorum yapın