Tanflex Oral Sprey Ne İşe Yarar? (Doktora Soru Sorun!)

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Tanflex sprey içerisinde etken madde olarak benzidamin hcl bulunduran boğaz ağız ve boğaz bölgesinde ortaya çıkan enfeksiyonların tedavi edilmesine yardımcı olan bir ilaçtır. Bu yazımda tanflex sprey nedir, tanflex sprey ne işe yarar gibi sorulara cevap verirken diğer yandan tanflex sprey yutulursa ne olur, fiyatı nedir, yan etkileri gibi birçok bilinmeyene de açıklık getireceğim. Haydi yazımıza geçelim.

Tanflex burun spreyi ifadesi doğru mu? – Bu ilaç oral yolla yani ağızdan kullanılan bir ilaçtır. Burun yoluyla kullanılmaz. Dolayısıyla tanflex boğaz spreyi ifadesi daha az yanlıştır.

Tanflex Oral Sprey Nedir?

Tanflex oral sprey nedir konusunda öncelikle bu ilaç bir ağız solüsyonudur. İltihaplara ve ağrılara neden olan etkenlerin azalması için kullanılan ve ağrı kesici özelliğinin yanı sıra iltihap önleyici özelliği de bulunan bir ilaçtır. Genel olarak ağız ve boğaz sağlık sorunlarında kullanılmaktadır. Ağız hijyeninin sağlanması nedeni ile de kullanıldığı gibi özellikle bu bölgede gerçekleştirilen ameliyatlar sonrasında da sprey kullanılmaktadır.

tanflex oral sprey nedir
Tanflex oral sprey içerisinde etken maddesi benzidamin hcl olan önemli bir ilaçtır.

Tanflex sprey etken maddesi : benzidamin hcl

İlaç ağız bölgesinde oluşan birçok rahatsızlık için kullanılmaktadır. Tanflex etken maddesi ise Benzidamin hidroklorür‘ dür. Yardımcı maddeleri ise metil parahidroksibenzoat, sodyum bikarbonattır. Kullanım şekli ve miktarı hakkında doktor tavsiyesi alınması önemlidir. Eğer doktor tarafından herhangi bir kullanım şekli belirtilmemişse ilacın prospektüsündeki kullanım şekillerine hastanın uyması oldukça önemlidir.

Tanflex Sprey Nasıl Kullanılır?

Tanflex sprey kullanımı konusunda talimatlara uyulması çok önemlidir. Bu konuda özellikle doktorun belirttiği şekilde kullanılması tedavinin etkili olması için önemlidir. Eğer doğru kullanım gerçekleşmez ve yanlış bir kullanım gerçekleşirse ilacın yan etkileri görülebileceği gibi farklı hastalıkların oluşmasına da neden olabilir.

Tanflex sprey aç mı tok mu kullanılır? – Bu sprey ağıza uygulanmasının ardından sindirim sitemi tarafından hızlıca emilmektedir. Aç veya tok olmaktan ziyade temizlenmiş bir ağıza uygulanması şartları daha olumlu hale getirecektir.

İlacı kullananların en çok merak ettiği ise tanflex sprey nereye sıkılır sorusudur. Öncelikle ilacın doğru bir şekilde püskürtme gerçekleştirmesi için ilacı havaya birkaç defa püskürtülmesi gerekir. Püskürtmenin yeterli olduğu görüldüğünde ise ilacın çıkış yeri ağız boşluğuna çevrilmelidir ve ağız boşluğuna doğru püskürtülmelidir. Tanflex sprey kullanım şekli bu şekilde gerçekleştikten sonra ağız içerisinde ilacın 20 veya 30 saniye kadar beklemesi gerekir. Daha sonra ise ağızda kalan kısım tükürülerek dışarı atılabilir. İlaç ağızda kötü bir tat bırakabilmektedir. Bu tadın gitmesi için ağız su ile çalkalanmamalıdır. Şimdi tanflex 0.15 sprey yutulur mu ve benzer sorulara cevaplar verelim. İlacın yutulması ile ilgili detaylı bilgileri ilerleyen başlıklarda vereceğim.

Tanflex sprey yutulur mu?

Bu ilaç kesinlikle yutulmamalıdır. Ağız için sıkma şeklinde kullanılır.

Tanflex sprey yutulursa ne olur?

Hafif düzeylerde yutulması ya da içilmesi halinde çok sorun teşkil etmeyecektir ancak dikkatli bir şekilde kullanmakta yarar vardır. Rutin olarak yutularak kullanılan bir ilaç değildir.

Çocuklar tanflex sprey yutarsa ne olur?

Çocuk hastalar spreyi yuttuklarında ciddi etkiler beklenmez ancak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır. Genelde halüsinasyon, konvülziyon, eksitasyon ve somnolans gibi etkiler ortaya çıkar.

Tanflex sprey günde kaç defa kullanılır? – 6 ile 12 yaş arasındakiler günlük olarak en fazla 2 veya 6 kez 4 kez sıkılmalıdır. 12 yaş üzerindeki hastalar ise yine günde 2 veya 6 kez 4 ila 8 kez sıkabilir. Bu dozlar hastalığın şiddetine göre doktor tarafından belirlenmelidir. 6 yaş altındaki hastalarda bu ilaç kullanılmamalıdır.

Tanflex Sprey Yan Etkileri

Tanflex sprey yan etkileri genel olarak hafif düzeyde görülmektedir. Yan etkiler aynı zamanda geçici olabilmektedir. Ancak yine de ilacı kullandıktan sonra yan etkilerin fark edilmesi durumunda ilaç bırakılmalıdır. Yan etkiler nedeni ile aynı zamanda doktor ile iletişime geçerek gereklim muayenelerin yapılması çok önemlidir. İlacın doğru kullanılması yan ektilerin görülmemesi konusunda oldukça önemli bir konudur.

Tanflex sprey 0.15 ilacın seyrek görülen ve hafif etkilerde ortaya çıkan yan etkileri arasında oral bölgede hissiyatın azalması ve bu etkinin yanı sıra oral bölgede karıncalanmada görülebilmektedir. Görülen bu yan etkiler genel olarak geçici olarak ortaya çıkmaktadır. Geçici olsa da eğer bu yan etkiler her zaman görülüyorsa ilacın kullanılması bırakılmalı ve doktora başvurulmalıdır.

Tanflex sprey neye iyi gelir? – İlaç temel olarak ağız ve boğaz bölgesinde ortaya çıkan hemen hemen tüm enfeksiyonların tedavisinde kullanılır. Tedavi planının güçlü bir parçasıdır. Ayrıca yutma fonksiyonunun normale dönmesi ve diş eti rahatsızlıkları için birebirdir.

Yukarıdaki hafif etkili yan etkilerin yanı sıra ilaç kullanımı nedeni ile karın ağrısı, ağız bölgesinde ve boğaz bölgesinde şişlik, nefes almakta güçlük çekme veya kurdeşen gibi ektilerde görülebilmektedir. Bu etkilerin yanı sıra burada yazılmayan sorunlarda ilaç kullanımı sonrasında görülebilmektedir. İlaç genel olarak çok nadir yan etki gösterir.

Tanflex Sprey Ne İşe Yarar?

Tanflex sprey ne zaman kullanılır konusunda ağız ve boğaz bölgesinde oluşan ve ağrı ile birlikte seyreden gingivit, aftöz lezyonlar, stomatit, tonsilit, farenjit durumlarında ilaç tercih edilmektedir. Bazı durumlarda ise diş eti rahatsızlıklarında da ilaç tercih edilebilmektedir. Diş eti hastalıklarında oluşan semptomların giderilmesi için kullanılır. Tanflex sprey endikasyonları nelerdir? Liste halinde verelim:

1. Gingivit

Diş eti bölgesinin şişmesi anlamına gelen gingivitin tedavisinde bu ilaç endikedir. Gingivit hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayınız.

2. Stomatit

Ağzın iç bölgesinde ortaya çıkan enfeksiyon durumu manasına gelen stomatitin tedavi edilmesi için tanflex sprey kullanılabilmektedir. Stomatit hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayınız.

3. Farenjit

Farenjit boğaz bölgesinde veya biraz daha aşağıda ortaya çıkan enfeksiyonların genel adıdır. Farenjitin tedavisinde tanflex sprey kullanımı uygundur. Farenjit hakkında daha detaylı bilgi almak için buraya tıklayınız.

4. Tonsilit

Bademciklerin tıp dilindeki ifade ediliş şekli olan tonsillerin enfeksiyon kapmasına verilen isimdir. Tonsilitin tedavisinde bu sprey kullanılır.

5. Yutma Bozuklukları

Yutma işlevinde ortaya çıkan anormallikler bu sprey sayesinde düzelebilir.

6. Diş Eti Rahatsızlıkları

Diş etinde meydana gelen rahatsızlıklarda tanflex sprey kullanımı uygundur.

7.Periodontal Girişim Sonrası

Yine diş ve diş eti hastalıklarını inceleyen periodontoloji bölümünün yaptığı girişimler sonrasında sıkça kullanılabilir. Periodontoloji hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayınız.

Tanflex sprey diş ağrısına iyi gelir mi? – Bu ilacın doğrudan diş ağrısını bloke edici ve kesici bir özelliği yoktur ancak ağızdaki mikrobiyal yükü azaltacağı için dolaylı yoldan ağrının dinmesi mekanizmasına katkı sağlayabilmektedir.

Bazı durumlarda hastanın yutma sorunları oluşabilmektedir. Tanflex sprey yutma fonksiyonlarının rahatlatılması içinde kullanılır. Periodontal hastalık ağız ve diş sağlığını tehdit etmektedir. Bu hastalığın tedavisi sonrasında da Tanflex sprey kullanılmaktadır. Ayrıca bademcik iltihapları, ağızda oluşan aftlar, boğazda oluşan ağrılar, dil iltihabı gibi nedenlerden dolayı da ağrı kesici ve iltihap önleyici etkisi ile kullanılır. Ağız bölgesinde yapılan ameliyat sonrasında hijyeni sağlamak içinde kullanılır.

Tanflex Sprey Fiyatı

Tanflex sprey ağız bölgesinde ve boğaz bölgesindeki bazı hastalıklar için kullanılmaktadır. İlacın iki etkisi vardır. Birinci etkisi ağrı kesicidir. Bu etkisi sayesinde diş çekimleri, diş eti rahatsızlıkları, boğaz ağrıları gibi durumlarda tedavi edicidir. Diğer bir etkisi ise iltihap önleyicidir. Özellikle ağız ve boğaz bölgesinde gerçekleştirilen ameliyatlar sonrasında hijyeni sağlamak için kullanılır.

Tanflex sprey fiyatı ise güncel olarak 110.71 TL’dir.

Eczanelerde satılan ilaç doktor reçetesi ile alınabilir. Reçete ile alımlarda kişinin sağlık sigortasının türüne göre değişen indirimler ile ilacı daha düşük tutarlara alabilir. Sağlık sigortasının indirimlerinden yararlanmak içinse ilacın doktorun yazdığı reçete ile alınması gerekir. Aksi taktirde sağlık sigortası indirimi uygulanmaz.

Tanflex sprey reçetesiz satılır mı? – Bu ilaç doktora reçete ettirmeden doğrudan eczaneden ücreti karşılığında alınabilen bir ilaçtır ancak en doğrusu hekiminize muayene olduktan sonra uygun görülmesi halinde reçete edilmesidir.

Tanflex Sprey Ne İşe Yarar?

Ağız ve boğaz bölgesinde oluşan birçok hastalık vardır. Bu hastalıklar ise çeşitli tedavi yöntemleri ile tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Bazı durumlarda ise bu bölgelerde oluşan semptomlar tablet formunda ilaçlar kullanılarak değil sprey ile tedavi yöntemine gidilmektedir. Tanflex sprey ne işe yarar konusunda ise ağız ve boğaz bölgesinde oluşan hastalıklara karşı ağrı kesici özelliğinin yanı sıra iltihap önleyici etkisi ile tercih edilir.

tanflex sprey ne işe yarar
Tanflex sprey nedir ve ne işe yarar gibi sorular hastalar tarafından çok sık sorulur.

Tanflex sprey neden kullanılır? – Boğaz ağrıları, şişlikler ve yaraların yanı sıra bazı durumlarda ise ağız ve boğaz bölgesinde gerçekleştirilen ameliyatlar sonrasında ağız bölgesindeki hijyenin sağlanması için kullanılır.

Kullanım sıklığına dikkat edilmesi gereklidir. Bu konuda doktor tarafından önerilen sıklıklarda spreyin kullanılması önemlidir. Ayrıca sprey doğru kullanılmalı ve göz ile temastan korunmalıdır.

Tanflex Sprey Yutulursa Ne Olur?

Tanflex sprey sadece ağız boşluğuna sıkılması gereken bir ilaçtır. İlaç sıkıldıktan sonra 20 veya 30 saniye beklenmeli ve ağızda kalan ilaç tükürülmelidir. Tanflex sprey yutulursa ne olur konusunda ise yanlışlıkla yutulan ilaç sonrasında doktora başvurulması gerekmektedir. İlaç yutulduktan sonra ise semptomatik tedavi uygulanmaktadır. Bunun anlamı ise ilacı yuttuktan sonra hastada oluşan belirtilerin giderilmesine yönelik tedavidir.

tanflex sprey yutulursa ne olur
Tanflex sprey yutulursa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Semptomatik tedavi uygulanmasının nedeni ise ilacın yutulması sonrasında etkili olacak bir antidotunun yani panzehrinin bulunmamasıdır. Bu nedenle ilaç yutulduktan sonra kişide oluşabilecek sağlık sorunlarının tedavisine gidilmektedir. Yutulmaması için doğru kullanım çok önemlidir. Kullanım şeklinden dolayı sorun yaşamamak için bu konuda doktorunuzdan veya eczacınızdan yardım alarak doğru kullanım hakkında pratik bilgi alabilirsiniz.

Tanflex Sprey Hamilelikte Kullanılır mı?

Hamilelik dönemlerinde kullanılacak her ilaç çok önemlidir. Genel olarak hamilelik dönemlerinde ilaç kullanılması yasaktır. Ancak bazı durumda hamile kişinin karşılaştığı hastalıkların tedavisi gerçekleştirilmesi gerekir. Bu gibi durumlarda ise fayda risk fonksiyonları karşılaştırılarak hamile kişinin ilaç kullanımı veya kullanmaması konusunda gerekli karar doktor tarafından verilir.

Tanflex sprey hamilelikte kullanılır mı konusunda ise ilaç hamilelikte kullanılmamaktadır. Ayrıca hamilelik sonrasında emzirme döneminde de ilacın kullanılmaması tavsiye edilmektedir. Bu dönemler oldukça hassas olduğu için ilaç kullanımına dikkat edilmelidir.

Emzirme Döneminde Tanflex Sprey Kullanımı:

Tanflex sprey emziren anneler tarafından doktorunuz aksini önermediği sürece kullanılmamalıdır. Bunun en temel sebebi emzirme döneminde kullanılması ile alakalı olarak yeterli seviyede bilimsel çalışma bulunmamasıdır. Özetle laktasyon döneminde kullanılmamalıdır.

Tanflex Sprey Yorumları

Bu başlık altında tanflex sprey kullananlar ve tanflex sprey kullananların yorumlarına, sorularına yer vereceğim. Haydi teker teker inceleyelim ve cevap verelim.

Tanflex sprey zararlı mı?

Bu ilaç doktor önerisi dışında ve bilinçsiz kullanımında zararlı hale gelebilir. Bu nedenle sadece doktorunuzun önermesi halinde uygun dozda, uygun sıklıkta kullanılmalıdır.

Tanflex sprey son kullanma tarihi var mı?

İlacın son kullanım tarihi kutusunun üzerinde yazmaktadır. Bu tarihten önce uygun şekilde muhafaza edilmesi halinde rahatlıkla kullanılabilir.

Tanflex boğaz sprey kaç yaşında kullanılır?

6 yaşından itibaren kullanılabilir. Her yaş grubunda veya hastalığa bağlı olarak kullanım dozu, sıklığı değişebilir.

Tanflex sprey bebeklerde kullanımı mümkün mü?

Maalesef bu ilacın bebeklerde kullanımı söz konusu değildir.

Tanflex spreyin içinde alkol var mı?

Spreyin içerisinde çok az miktarda olsa alkol bulunmaktadır.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Referanslar:

  1. Benzydamine for sore mouth/throat. Side effects and dosage | Patient
  2. Benzydamine hydrochloride | C19H24ClN3O – PubChem (nih.gov)

(Bu yazı ilk defa 31 Ağustos 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 26 Temmuz 2021, 6 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Tanflex Oral Sprey Ne İşe Yarar? (Doktora Soru Sorun!)” üzerine 6 yorum

    • Merhabalar Ceylan Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Muhtemelen bir problem olmayacaktır ancak yazımda da bahsettiğim istenmeyen şikayetler ortaya çıkarsa mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurunuz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.
      Tanflexi ağız içine doğru doktorunuzun önerdiği sıklık ve dozajda püskürtün.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  1. Merhaba kızım 3 yaşında 3 gün önce ateşlendi ve doktora gittik.Doktor boğazlarında sıkıntı olduğunu söyledi ve bize antibiyotik, tanflex sprey verdi.Kullandiktan sonra aşırı bir öksürük başladı, tanflexin recetesini okuduğumda, 6 yaş ve üzeri çocuklar için uygundur yazıyor.Acaba bir sıkıntı olur mu?3 yaşında çünkü

    Yanıtla
    • Merhabalar Elif Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Hekimler rutin olarak 6 yaş altına reçete etmezler ancak hekiminizin uygun görmesi halinde reçetesinde önerdiği şekliyle kullanabilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın