Takayasu Arteriti: Damarların Korkulu Rüyası

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Takayasu Arteriti Nedir?

Takayasu Arteriti, genelde aort ve dallarını tutmaya eğilimli olan orta ve büyük çaplı arterlerin iltihabi ve stenotik bir hastalığına verilen isimdir. Aortik Ark Hastalığı gibi büyük damarları etkileme eğilimindedir.

takayasu-arteriti
Bu hastalık, damarların duvarlarında iltihap ve daralma oluşturarak kan akışını kısıtlayabilir. Takayasu arteriti, bağışıklık sisteminin anormal bir şekilde çalışması sonucu ortaya çıkar ve çoğunlukla genç kadınları etkileme eğilimindedir.

Yaygınlık

Takayasu,Temporal Arteritten daha az görülen nadir bir hastalıktır. En fazla adelösan kızlarda ve genç kadınlarda yaygındır. Doğuda daha yaygın görülmesine karşın ırk ve coğrafya ile sınırlandırılmamalıdır.

Patofizyoloji

Bu hastalık aort ve dallarına yüksek eğilim göstermektedir. Bazı durumlarda pulmoner arterde etkilenebilmektedir. İltihabi mononükleer hücre infiltratları ve zaman zaman dev hücrelerle birliktelik gösteren bir panarterittir.

takayasu-arteriti-nedir
Takayasu arteriti, nadir görülen bir inflamatuar damar hastalığıdır ve büyük damarları (örneğin, aorta ve ana atardamarları) etkiler

Çeşitli organlardaki patolojik değişiklikleri, ilgili bölgedeki kan akımında azalma yansıtmaktadır.

Klinik ve Laboratuvar Bulguları

Halsizlik, ateş, gece terlemesi, artralji, anoreksi,kilo kaybı gibi belirtiler görülebilmektedir. Etkilenen damarlarda özellikle subclavian arterde nabız alınmamaktadır.

Klinik seyir sıradan olabileceği gibi fulminanda olabilir. Karakteristik laboratuvar bulguları arasında yükselmiş ESR,hafif anemi, yükselmiş immunoglobulin düzeyleri gösterilebilir.

Tanı

Takayasu Arteriti tanısı için  azalmış veya alınmayan nabzı olan kan basınçlarında ayrıklık, arteryel üfürümü olan genç kadında kuvvetle şüphelenilmelidir.

Örnek anjiyografi görseli
Örnek anjiyografi görseli

Tanı anjiyografideki karakteristik motiflerle konur. Tam aortik anjiyografi böbrek için kontrendikasyonu yoksa arteryel hastalığın dağılımını ve şiddetini saptamak için yapılmalıdır.

Tedavi

Hastalığın seyri değişken olmakla beraber kendiğinden gerilemeler ve ilerlemeler gösterebilir. Glukokortikoid tedavisinin semptomları hafiflettiği bilinmektedir. Glukokortikoid kullanamayan bireylerde metotreksat tarzı alternatif ilaçlara yönelinmelidir.

Yararlandığım Kaynaklar :


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi yazı altındaki yorum kısmından yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın