Suvmax Nedir? SUVMAX Değeri Nasıl Yorumlanır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Suvmax değeri genellikle kanser hastalarının durumlarının değerlendirilmesinde fikir veren, tedavisinde yol gösteren önemli bir parametredir. Suvmax normal değeri dışında çıkan hastaların sonuçları hekimleri tarafından değerlendirilerek hastalığın prognozu hakkında bilgi sahibi olunur. Bu yazımda suvmax ile ilgili aklınıza takılanları gidereceğim ve sorularınızı cevaplayacağım.

Suvmax Nedir?

Suvmax, teriminin anlamına değinmeden suv yani standardize uptake value ifadesini kavramalıyız. Suv yani standartize alım değeri spect ve pet gibi ileri görüntüleme yöntemlerinde kullanılan tıbbi bir terimdir. Sıklıkla kanser hastalarının fdg tutulumu analizlerinde yardımcıdır. Hemen fdg tutulumu adlı yazıya buradan geçiş yapabilirsiniz.

Özel bir formülle hesaplanmaktadır. Formül şu şekildedir:

C (T) / [ enjeksiyon dozu (MBq) / hasta ağırlığı (kg) ]

Suvmax ise bu alım değerinin maximum haline verilen isimdir.

Suvmax Ne İşe Yarar?

Temel olarak bu değer onkoloji bölümü hastalarında kanserin varlığını, lokalizasyonunu, yayılımını ve agresifliğini değerlendirebilmek maksadıyla kullanılan parametredir. Kanser hastalarına çekilen görüntüleme tetkiklerinde suvmax değerinin yükselmesi veya düşmesi kanserin şiddeti hakkında fikir verebilmektedir.

tıpta suvmax nedir
Suvmax malignite değerlendirmesinde kullanılır.

Kemoterapi veya radyoterapi gibi tedaviler alan, malignitesi olan onkolojik hastalara uygulanan tedavi yöntemlerinin ne derece işe yaradığı hakkında doktorların fikir sahibi olmasına yardımcı olacaktır.

Suvmax Değeri Kaç Olmalı?

Suvmax değeri değerlendirilen organa bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Akciğerle böbreklerin ya da karaciğerin suvmax normal değerleri farklıdır.

Ülkemizde kanser tanılamasında ve evrelemesinde sıklıkla suvmax kesme değeri 2.5 olarak kabul edilir. Bu kesme değeri malignite içindir. Yalancı pozitiflik ya da negatiflikte görüldüğünden ihmal edilmemelidir.[1]The correlation of SUVmax with pathological characteristics of primary tumor and the value of Tumor/ Lymph node SUVmax ratio for predicting metastasis to lymph nodes in resected NSCLC patients … İleri Okuma için Tıklayın.

Bu sadece kantitatif bir parametredir. Ek olarak lezyonun büyüklüğü, hastanın yaşı, cinsiyeti ve tıbbi öyküsü gibi bir sürü faktör vardır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 22 Eylül 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 14 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Suvmax Nedir? SUVMAX Değeri Nasıl Yorumlanır?” üzerine 9 yorum

  1. Sol mastektomi lojunda ve paktoral bçlgede kas yapılarda artmış 18F-FDG tutulumu izlenmektedir.(suvmaks 2,4) enflamatuar?
    Sol hemitoraksta sol 2.kot anterior yayı üzerinde izlenen ve en kalın yerinde yaklaşık 6 mm’e ulaşan plevra kalınlaşma alanında düşük düzeyde artmış 18F-FDG tutulumu izlenmektedir (suvmaks 2,3)

    Yanıtla
    • F-18 FDG POZİTRON EMİSYON TOMOGRAFİSİ (PET/BT) RAPORU

      TANI/ ÖN TANI VE ENDİKASYON:(ICD10 Kodu: C 34*) Akciğer Ca. KT yanıtı değerlendirme amaçlı PET/BT.

      TEKNİK PROSEDÜR ve GÖRÜNTÜLEME PROTOKOLÜ

      Radyofarmasotik madde: F-18fluorodeoksiglukoz (FDG) Glukoz düzeyi:103 mg/dl Kesit kalınlığı: 3mm
      Radyofarmasötik dozu: 8.61 mci Enjeksiyon saati: 10:55Enjeksiyon yeri: Sol kol
      Tarayıcı Modeli: SıemensBiographmCT 20 Açlık Süresi: 8 saatPozisyon sayısı: 8
      Çekim alanı: Kafa tabanından femur proksimaline Görüntüleme saati: 11:55Pozisyon süresi: 2 dk
      BT tekniği:PET/BT çalışmasında alınan BT kesitleri kontrast madde kullanılmaksızın ve düşük dozlu olup tanı amaçlı kullanılmamakta, atenüasyon düzeltmesi ve lezyonun lokalizasyonu amacıyla kullanılmaktadır.

      BULGULAR:

      05.07.2021 Tarihli PET/BT görüntülemesiyle karşılaştırmalı değerlendirme yapılmıştır.

      Önceki görüntülemede mediastende retrotrakeal alanda tanımlanan lezyonun boyutu 44 x 34 mm’den 33 x 24 mm’ye gerilemiş, metabolik aktivitesi (SUVmax:18.3’ten SUVmax:10.8’e) gerilemiş olarak izlenmektedir.

      Önceki görüntülemede arkus aort posteriorunda tanımlanan lezyonun boyutu 43 x 32 mm’den 17 x 9 mm’ye gerilemiş ve metabolik aktivitesi (SUVmax:18.6’dan SUVmax:6.7’ye) olmak üzere belirgin gerilemiş olarak izlenmektedir.

      Önceki görüntülemede sol aksillada izlenen hafif hipermetabolik nonspesifik lenf nodunun metabolik aktivitesi (SUVmax:1.8’den güncelde SUVmax:0.8’e) gerilemiş olarak izlenmektedir.

      Önceki görüntülemede sol sürrenal glandda tanımlanan, karaciğer ortalama metabolik aktivitesini aşmayan düzeyde metabolik aktivite tutulumu gösteren nodüler kalınlaşma güncel görüntülemede benzer şekilde izlenmiştir.

      Önceki görüntülemede L3-L4.intervertebralarda ilk planda çökme fraktürüne ait olduğu düşünülen hipermetabolik FDG tutulumu (SUVmax:3.2’den SUVmax:4.3’e) olmak üzere metabolik aktivitesinde artış göstermiştir; Görünüm dejeneratif değişiklikleri ya da metastazı temsil edebilir. (MR, kemik sintigrafisi ve klinik bulgular eşliğinde değerlendirilmesi uygun olacaktır, met?, dejeneratif değişiklik?).

      Vücudun görüntüleme alanına giren diğer kesimlerinde malignite açısından anlamlı olabilecek patolojik metabolik aktivite artışı gösteren hipermetabolik lezyon/lenf nodu saptanmamıştır.

      SONUÇ : Güncel bulgular 05.07.2021 Tarihli PET/BT görüntülemesiyle karşılaştırmalı değerlendirmede; mediastende retrotrakeal alanda tanımlanan lezyon ile arkus aort posteriorunda tanımlanan lezyonda metabolik regresyon izlendiği,
      L3-L4.vertebral aralıkta tanımlanan hipermetabolik FDG tutulumunda güncel görüntülemede metabolik progresyon izlenmiştir (dejeneratif değişiklik?, met?, MR, kemik sintigrafisi ve klinik bulgular eşliğinde değerlendirilmesi uygun olacaktır Hocam bana bu konuda yardımcı okurmuşsunuz 27 kemoterapi aldım 28 kür de ışın tedavis aldım ondan sonra pet çektirdim radyoson Onkolıji dr 3 sonra kontrola gel ama yinede medikal onkolojiye gönderdi oda pet sisi istedi günde 7 km yol yürüyorum asla yorulmuyorum bana ne tavsiye edersiniz

      Yanıtla
      • Merhabalar Turgut Bey, öncelikle geçmiş olsun.
        Size muayene bilgilerinize vakıf olamadan önerebileceğim şey hekiminizin verdiği tavsiyelerin ve önerilerin dışına çıkmamanız olacaktır. Kontrollerinize düzenli gidiniz. Sizi muayene etmeksizin size tıbbi önerilerde bulunamam.
        Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

        Yanıtla
  2. 66 yaşındaki babam için önce buronoskopi yapıldı çıkan sonuçta bening yazıyordu ancak Pet sonucu herseyi değiştirdi bu sonuca göre evresi hakkında bilgi sahibi olabilir miyiz
    inik Bilgi: Akciğerde kitle tanı amacıyla (C34) 18FDG-PET/CT çalışması uygulandı.
    YÖNTEM :
    PHILIPS GEMINI TF 16 Slice PET/CT
    Radyofarmasötik Flor-18 Florodeoksiglukoz CT parametreleri “Care dose” – 50 mAs
    Doz 7.35mCi Oral kontrast (-)
    Enjeksiyon zamanı 18:08 Yatak Pozisyon sayısı 11
    Tarama başlangıç zamanı 19: 12 Görüntüleme alanı Verteks -üst uyluk
    Tarama süresi 15dk Kan glukoz değeri 97mg/dl
    BULGULAR :
    Sağ üst-alt paratrakeal, subkarinal, bilateral hiler lenf nodlarında SUVmax: 4.8 malignite düzeyinde artmış 18F-FDG tutulumu izlendi.
    Sol alt paratrakeal lenf nodunda SUVmax: 2.7 artmış FDG tutulumu izlendi.
    Sağ akciğer üst lob posterior segmentte posterior segment bronşunun saran 30 x 27 mm boyutunda kitlede SUVmax: 14.7 malignite düzeyinde artmış 18F-FDG
    tutulumu izlendi.
    Sağ hiler bölgede 21 x 13 mm boyutunda kitlede SUVmax: 13.3 malignite düzeyinde artmış 18F-FDG tutulumu izlendi. (LAP?)
    Sol akciğer üst lop apikoposteriyor segmentte 13 mm boyutunda nodüler lezyonda SUVmax: 7.3 malignite düzeyinde artmış 18F-FDG tutulumu izlendi.
    Sol akciğer alt lob süperior segmentte atelekteziler eşlik ettiği konsolide alanda SUVmax: 4.1 artmış 18F-FDG tutulumu izlendi.
    Sol akciğer alt lobda bronşektazik alanlar izlendi.
    Her iki akciğerde amfizematöz alanlar izlendi.
    Karaciğer segment 2ve 6’da kistik lezyonlarda patolojik 18F-FDG tutulumu izlenmedi.
    Sakrum sağ yarısında BT bulgusu izlenmeyen odaksal alanda SUVmax: 3.5 artmış 18F-FDG tutulumu izlendi. ( takibi önerilir. )
    Serebral ve serebellar gri kortikal alanlarda beklenen düzey ve simetride, boyunda, toraksta ve mediastende, batında ve pelviste diğer alanlarda fizyolojik düzeyde
    18FDG dağılımı izlenmiş olup malignite ile uyumlu olabilecek nitelikte hipermetabolik odak gözlenmemiştir.
    YORUM :
    Sağ akciğerde malignite düzeyinde artmış FDG tutulumu izlenen kitle, mediastende malignite düzeyinde artmış FDG tutulumu izlenen lenf nodları,, sağ hiler bölgede
    malignite düzeyinde artmış FDG tutulumu izlenen kitle (LAP?), sol akciğerde malignite düzeyinde artmış FDG tutulumu izlenen parankimal nodül ile uyumlu F 18 FDG
    tüm vücut PET-BT çalışması

    Yanıtla
  3. Meb Baş-Boyun Serebnumda sol parietal lobda ve serebellumda sağ da 8 mm boyutunda BT de taksiye değişikliği izlemeyen final artmış PEPTID tutumun odakları dikkati çekmiştir (SUVmax:2.9 metastaz? MRG bulgulariyla birlikte değerlendirmesi önerilir)Baş-Boyun bölgesinde diğer alanlarda patolojik tutumun saptanmamistir.

    Yanıtla
  4. Çok ozur dılerım PET BT sonucunu yazmamışım..sağ akciğer üst lob anterior segmentte izlenen mılımetrık boyutlu parankımal nodulde patalojık fdg tutulumu izlenmemiştir.sağ akciğer alt lob posteriobazal segmentte izlenen santralinde kalsifik odak bulunan 15*13mm boyutlu nodulde ılımlı18f FDG tutulumu ızlenmıştırSuv max 2.95.Karaciğerde en buyugu 8mm çaplı bırkac adet hıpodens lezyon mevcuttur.prostat bezi sol posteriolateral kesımınde makrokalsifikasyon alanları ile Nonhomojen artmış 18f FDG tutulumu izlenmiştir suv max 4.29..ca 15-3 sonucu 87(norm deg.30)ca19-9 sonucu 35.norm deg 30.babamın sonucları bunlar.degerlendırırmısınız psa.3.95.norm deg 4.4

    Yanıtla
  5. Babam 76 yasında 55 yıldır sıgara kullanıyor.gece ateşi ve öksuruk nedenı ıle dktra gıttık.bt yapıldı.akciğer alt lob posterior segmentte posterior plevraya oturmuş santralinde kalsifikasyon bulunan 13*9mm boyutunda bır nodul vardır.karacıger alt lob posterior segmentte 5*5mm hipodens lezyon vardır..sonucu degerlendırırmısınız.

    Yanıtla
  6. karaciğer metaztazı olan kolon kanseri teşhisiyle 12 seans akıllı ilaçla kemoterapi gördüm pet istendi sonuçlarda aklıma takılan Sol femur proksimal diafizer kesiminde medullasında hafif artmış F-18 FDG tutulumu izlenmiştir (SUVmax: 2,0, önceki 2,1). oldu.diğer bölgelerde F-18 FDG tutulumu fizyolojik sınırlardadır yazmakta ayrıca *Karaciğerde tanımlanan metastatik lezyonlarda boyutsal ve metabolik regresyon mevcuttur ibaresi vardır.kalın bağırsakla ilgili herhangi bir şey yazmamakta durumum konusunda bilgilendirmenizi rica ederim

    Yanıtla
    • BAŞ-BOYUN

      Baş boyun alanları normal görünümdedir ve fizyolojik sınırlarda metabolik aktivite izlenmektedir. BT? de beynin görüntülenen alanları normal olarak izlenmiştir. Baş boyun bölgesinde patolojik boyutta veya aktivitede lenf nodu saptanmamıştır.

      TORAKS

      Ön mediasten sol kesiminde 5.5×4.8 cm kitle /LAM pakesinde patolojik FDG tutulumu izlenmiştir (SUVmax:11.8).

      Prevasküler ve sağ hiler/interlober büyüğü 2.9 cm lenf nodlarında patolojik FDG tutulumu izlenmiştir (SUVmax:10.2).

      Her iki akciğerde büyüğü 1.0 cm nodüllerde artmış FDG tutulumu izlenmiştir (SUVmax:3.7).

      Sol akciğer laterobazalde plevral kalınlaşma izlenmiştir.

      Mediastinal ana vasküler yapılar normaldir.

      ABDOMEN ve PELVİS

      Dalak, sürrenal bezler, pankreas normal boyut ve metabolik aktivite göstermektedir, yer kaplayıcı veya hipermetabolik lezyon saptanmamıştır. Batında serbest ya da lokule sıvı saptanmamıştır.

      KAS- İSKELET

      Vertebral kolonda dejeneratif patolojiler izlenmiştir. Kemik yapılar, yumuşak dokular ve eklemler normal sınırdadır ve fizyolojik sınırlarda metabolik aktivite göstermektedir.

      SONUÇ:

      09.11.2017 tarihli PET/BT tetkiki ile karşılaştırıldığında;

      Ön mediastende LAM pakesi / kitle lezyonunda metabolik progresyon,

      Annem akciğer ca son çekilen pet sonucu bilgi alabilirmiyim sizden şimdiden çok teşekkürler

      Yanıtla

Yorum yapın