Stargardt Hastalığı Nedir? Tedavisi Var mı?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Stargardt Hastalığı Nedir?

Stargardt Hastalığı, ilerleyici görme kaybına neden olabilen genetik bir göz hastalığıdır. Etkilenen bölge görme alanı olan maküla bölgesidir. Görme kaybı lipofusin olarak bilinen yağlı bir pigmentin birikimine bağlıdır. Bu hastalığa yakalanan bireylerde gece görüş problemlerininde eşlik ettiği bildirilmiştir.

stargardt hastaligi nedir
Stargardt hastalığı nedir ile ilişkili görsel. Kaynak

Stargardt Hastalığı belirtileri erken çocukluk döneminde başlangıç gösterir ve giderek kötüleşme eğilimindedir.

Stargardt Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Stargardt hastalığı belirtileri kişiden kişiye bağlı olarak değişiklikler gösterir. Hastalığa yakalan her birey öncelikle kendi içinde değerlendirilmelidir. Human Phenotype kaynağının veritabanından aldığımız bilgiler doğrultusunda hastalığın belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Azalmış görme keskinliği (Bu hastalığa sahip bireylerin hemen hemen tamamında görülür.)
  2. Koroid morfolojisinde bozulmalar
  3. Foveal bölge morfolojisinde bozulmalar
  4. Renk görüşünde problemler
  5. Makula pigmentasyonunda anormallikler
  6. Makula dejenerasyonu
  7. Paroksismal istemsiz göz hareketlerinin varlığı
  8. Retinal atrofi ve incelme
  9. Makula hipoplazisi ve aplazisi

şeklindedir. 2,3,4,5,6,7 ve 8. maddeler hastalığa sahip bireylerin %99’unda görülebilmektedir.

Stargardt Hastalığı Genetiği

Stargardt hastalığı sıklıkla otozomal resesif olarak kalıtılmaktadır. Bunun anlamı hastalıktan etkilenen bireylerin bozuk genin her iki kopyasını da taşımak zorunda oluşlarıdır. Bozuk genin birini anneden diğerini babadan alırlar. Bozuk geni taşıyan anne ya da baba hastalığın belirtilerini göstermez. Yalnızca taşıyıcı görevi görürler.

Ender olarak stargardt hastalığı otozomal dominant olarak kalıtılabilir. Hastalığın bu versiyonunda bozulmuş genin bir kopyasını taşıyan bireyler belirtileri gösterirler. Hastalığa sahip bireylerin çocuk sahibi olması durumunda çocuklarının hasta oma ihtimali % 50’dir.

Stargardt hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Diğer birçok genetik hastalıkta olduğu gibi stargardt hastalığında da teşhis için genetik testlerin önemi çok büyüktür. Yapılacak özel genetik testler ile hastalığın türü ayırt edilebilir aynı zamanda diğer aile bireylerinin hastalıkla ilişkisi tespit edilebilir.

Hastalığın teşhisi için kullanılacak testler hakkında ileri bilgilendirme için Genetic Testing Registry kaynağını ziyaret etmeniz faydalı olacaktır. Göz hastalıkları hekimi ve genetik uzmanları tanı için temel ekip içerisinde olacaktır.

Stargardt Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şu anda Stargardt Hastalığı uygulanabilecek standardize edilmiş bir tedavi prosedürü bulunmamaktadır. Tedavide odaklanılması gereken nokta hastalığın nasıl yavaşlatılacağı ve semtomların nasıl minimize edileceğidir.  Gözleri ultraviyole ışınlardan korumak hastalığın seyri açısından oldukça önemlidir. Bunun için kaliteli olunduğundan emin olunan güneş gözlükleri kullanılabilir.

Aşırı miktarda A vitamini ve beta karoten almanın olumsuz etkileri olabileceği tahmin edilmektedir. Halihazırda yapılan tedavi çalışmaları için Rare Disease : Stargardt linkini takip edebilirsiniz.


Bu konu hakkında merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Stargardt Hastalığı Nedir? Tedavisi Var mı?” üzerine 6 yorum

  1. merhaba 2017 yılında bana ulucanlarda stargardt tanısı konuldu daha sonra dr um değişince diğer dr umda stargardt dedi ve 6 aydan 6aya takip ediliyordum mhrs de randevu bulamayınca aynı hastaneden farklı dr a randevu aldım oda bende stargardt olmadığını ancak hastalığın tam olarak belirlenemediğini ama ne olursa olsun bu gözün henüz tedavisi yok dedi bende şuan uışığa karşı aşırı hassasiyet var özellikle güneşte araba farı görmüş tavşan gibiyim ışığı karşıdan aldı vakit hiçbirşey göremiyorumbaşkasının pc sini ve telefonunu kullanamıyorum kendi pc mi ve telefonumu ancak gerekli ayarları yaptıktan sonra kullanabiliyorum özellikle sonn 1 senede budurum aşırı ilerledive artık gündüz araba kullanmıyorum ama gecede bi okadar rahatım uzun yolda gündüz eşim sürüyo arabayı gece ben şimdi benim sorum stargardt başka bir hastalığa dönüşmüş olabilir mi diğer bir sorumda kırlangıç otu veya göz(gözlük) otunun faydası olurmu bununla ilgili yapılmış akademik veya herhangibir çalışma varmı varsa bu çalışmaların linkini atabilirmisiniz eczanelerde ocivite diye doğal olduğu söylenen ilaç satılıyor bunu tavsiye edermisiniz cevabınız için şimdiden teşekkür ededrim

    Yanıtla
  2. Merhaba Erhan bey benim iki oğlumda stargardt var biri 13 biri 18 yaşında hastalagı yeni öğrendim doğal yolla vitamin destek faydası varmı varsa hangi vitaminler alınmalı

    Yanıtla
  3. Ben de stargart hastalığı var her iki gozdede korluge neden olurmu bu hastaligi ilerleten etkenler nelerdir

    Yanıtla
    • Selamlar Engin Bey.
      Öncelikle geçmiş olsun. Stargardt Hastalığı ilerlemesi değişken bir hastalıktır.Görme keskinliği yavaşça azalabilir, hızla alabilir veya kendiliğinden gerileyebilir. Bu konuyla alakalı olarak en doğru bilgiyi hekiminize muayene olarak alabilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  4. merhaba stargard göz hastalıgının tedavisi varmıdır. Varsa hangi yolu izlememiz gerekmektedir. (535 202 50 8* numaram konu ile ilgili görüşebilirmiyiz.

    Yanıtla

Yorum yapın