En Kolay “Spor için Sağlık Raporu” Alma Rehberi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Sporcu sağlık raporu yeni uygulama itibariyle e-devlet üzerinden sevk başvurusu alınan, bireylerin spor yapabilmeleri için yeterince sağlıklı olduğunun belirlenmesinde kullanılan tıbbi bir belgedir. E-sporcu lisans raporu olarak geçmektedir. Bu belge ile bireylerin sağlıklı ve spor yapabilir durumda oldukları belgelenmiş olur. Sadece belirli sağlık kurumlarından alınır ve elektronik ortamda başvurular kabul edilir. Bu belgeyi almak isteyen değerli ziyaretçilerim için kendi deneyimlerin eşliğinde spor için sağlık raporu almayı anlatacağım. Haydi yazımıza geçelim.

Sporcu Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Sporcu olmak isteyen vatandaşlar öncelikle bir sağlık kurumuna başvurmalıdır. Sağlık kurumuna gitmeden önce elektronik ortamda başvurusunu yapmış olmalıdır. Başvuru sonrasında hekim ilgili kişiyi muayene edecektir. Aşağıdaki resimde başvuru yapmadan gelen bir hastam için giriş yaparken aldığım hatayı görmektesiniz.

e-sporcu raporu başvuru
Sporcu sağlık raporu için önceden başvuru yapılması gerekmektedir.

Bu başvuru sonrası aile sağlığı merkezine gitmeden önce e-devlet üzerinden “kişisel sağlık bilgi formunu” doldurursanız iyi olacaktır. Nasıl dolduracağınızı bilmiyorsanız kısa ve detaylı bir şekilde bilgi verdiğim videoma ve yazıma aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Muayene içerisinde fizik muayene, tahlil istemleri ve gerekli görülmesi halinde ultrason, tomografi gibi ileri görüntüleme tetkikleri kullanılacaktır. Tüm bu muayenenin sonunda hastanın spor yapabileceğine kanaat getirilirse hekim tarafından e-imzalı olarak rapor verilecektir. E-imzalı olmayan e-sporcu raporunun bir geçerliliği bulunmamaktadır.

e-sporcu raporu
Görselde verilmiş bir sporcu raporunu görüyorsunuz. Sporcu sağlık raporu örneği.

Sporcu Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Bu raporlar önceki başlıklarda belirttiğim gibi sadece belirli kurumlardan alınabilir. Sporcu sağlık raporu almak isteyen kişi öncelikle aile hekimine başvurmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus kişinin kendi aile hekimine başvurması gerektiğidir. Farklı aile hekimlerine başvurulması halinde rapor için giriş açılamaz.

aile hekimi e-sporcu sağlık raporu
Raporu almak isteyen bireyler kendi aile hekimlerine başvurmalıdır.

Aile hekimi muayenesi sonrasında uygun görmesi halinde raporu doğrudan verebilir ancak hastada uygun görmediği sakıncalı durumların olması durumunda sevk işlemi yapabilir. Sevk işlemi genellikle uzmanlık alanı olan bölümlere yapılır. Sevk edilebilecek bölümler :

  1. İç hastalıkları
  2. Kardiyoloji
  3. Göz hastalıkları
  4. Çocuk hastalıkları
  5. Ortopedi
  6. Nöroloji

gibi bölümlerdir. Sporcu sağlık raporu almak isteyip sevk edilen vatandaşlar bu bölümlere giderek ikinci muayene sonucunda raporlarını alabilirler veya spor yapamayacak durumda olduklarını anlarlar.

Sporcu Öğrenci Lisansı için Sevk İşlemi Zorunlu mu?

Aile hekimlerinde sporcu lisansı için sağlık raporu almak isteyen bireylerin mutlaka e-devlet üzerinden sevk başvurusu yapması gerekmektedir. [1]Sağlık Raporları Usul ve Esasları Hakkında Yönerge ve Hakem Hastane Listeleri (saglik.gov.tr)

Sevk başvurusu yapılmadan aile hekimine başvuruda bulunulduğu zaman aile hekiminiz herhangi bir işlem yapamamaktadır. Bu nedenle oluşabilecek zaman kayıplarının önüne geçmek için başvurunuzu yaptıktan sonra hekiminize gitmeniz en doğru yol olacaktır.

18 Yaş Altı Spor Aktivitelerinde Sağlık Raporu Zorunlu mu?

18 yaş altı bireyler zaman zaman tarafımıza “sporcu raporu” ya da “spor yapabilir raporu” için başvuruda bulunmaktalar. Bu gibi durumlar sıklıkla okullardan öğretmenleri tarafından yönlendirilmesi sonucu olmaktadır. Bilgi eksikliği veya yanlış bilgi verme nedeniyle bu gibi durumlarda bir takım hatalar yapılmaktadır.

18 yaşından küçük bireylerde spor aktiviteleri için sporcu sağlık raporuna gerek yoktur. Veli izin belgesi yeterlidir. [2]T (resmigazete.gov.tr)

E-Sporcu Raporu ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Bu başlık altında çokca sorulan sorulara kısa kısa cevaplar vererek soru işaretlerini gidermeye çalışacağım. İşte o sorular:

E-devlet Sporcu Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Önceki başlıklarda belirttiğim gibi e-devlet üzerinden giriş yapılarak başvuru yapılmalıdır.

Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

Geçerlilik süresi hekim tarafından belirlenir.

Gerekli Belgeler Nelerdir?

Aile hekimliğine giderken kimlik belgesi yeterli olacaktır.

Özel Hastaneden Alınır mı?

Aile hekiminin sevki sonucunda özel hastaneye gidilerek ilgili bölüme muayene olunabilir.

Sporcu Lisans Sağlık Raporu Ücreti Var mı?

Sporcular herhangi bir ücret ödemeksizin aile hekimliklerinden raporlarını alabilirler.

Sporcu Öğrenci Lisansım Var Tekrar Rapor Almam Gerekir mi?

Sporcu öğrenci lisansı alan bireyler her yıl bunun için tekrardan sağlık raporu zorunluluğuna mecbur bırakılmaktadır. Bu usüller ve esaslar yazının altında bulunan kaynak bölümünde bulabileceğiniz okul spor faaliyetleri yönetmeliği ile belirlenmektedir. [3]https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2019/11/20191102-2.htm

Şimdi sağlık raporu hakkında detaylı bilgiler verdiğim rehber yazımı bağlantıyı takip ederek okumanızı öneriyorum.

Bu husus hakkında merak ettiğiniz noktaları alttaki yorum bölümüne yazarsanız cevaplayacağım. Yorumlarınızı bekliyorum. Esen kalın.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“En Kolay “Spor için Sağlık Raporu” Alma Rehberi” üzerine bir yorum

  1. Merhaba Erhan Bey,
    Öncelikle bilgilendirme için teşekkür ederim.
    12 yaşında Voleybol ve Karate sporlarıyla ilgilenen kızım var. Lisans için gerekli muayeneyi olması için aile hekimimize gittim: Muayene için gerekli ekipmanın olmaması gerekçesiyle rapor veremeyeceğini belirtti.(Veya fazlaca güvenli alanda kalmak istedi.) E-devletten sevk alınması…vs belirtmedi. Uygulamada bir değişiklik oldu mu? Nasıl ilerlememizi tavsiye edersiniz?

    Yanıtla

Yorum yapın