Sol Testis Ağrısı Neden Olur?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Sol Testis Ağrısı Nedir?

Sol testis ağrısı nedir konusunda birçok neden söylenebilir. Genital bölgede yer alan testislerde oluşabilecek sorunlarda sadece sol testisi etkileyen belirgin bir hastalık yoktur. Çeşitli hastalıklardan dolayı erkeklerde sol testis ağrısı veya sağ testis ayrı ayrı ağrı görülebileceği gibi her ikisinde de aynı anda ağrı görülebilmektedir. Ağrı geçici olarak oluşan sorunlar nedeni ile oluşabileceği gibi ciddi hastalıklar nedeni ile de meydana gelebilmektedir.

sol testiste agri
Sol testis ağrısı ile ilişkili görsel.

İki durum arasında ayrımın çok iyi bir şekilde yapılması ve gerek duyulduğu zaman doktora gecikmeden başvurulması önemlidir. Çünkü testis sorunlarının tedavisi yapılmazsa testislerde kalıcı sorunlar oluşabilir. Şekil bozukluklarından testisin tamamen küçülmesi veya işlevini kaybetmesi gibi sorunlarla karşılaşılma ihtimali vardır. Bu nedenle testislerde ağrı hissedildiğinde doktor kontrolü önemi büyüktür.

Sol Testis Ağrısı Neden Olur?

Sol testis ağrısı neden olur konusunda bir dizi hastalık sayılabilir. Testise alınan darbe, dar kıyafetler giymek, uzun süre tuvalete çıkmamak gibi nedenlerden dolayı testislerde ağrı oluşabilir. Bu ağrı nedenlerinin yanı sıra çeşitli hastalıklardan dolayı da ağrılar oluşabilir. Sol testise dokununca ağrı özellikle bu tür hastalıkların görülmesinde meydana gelebilmektedir.

Nadir olarak görülse de ağrı nedenlerinden biri testis kanseridir. Yaralanma sonucu oluşan testis bükülmesi testislere yeterli kanın gitmesini engeller ve ağrı oluşur. Darbe özellikle kın çıbanına neden olmaktadır. Epididimit gibi enfeksiyon hastalıkları nedeni ile oluşabileceği gibi varikosel, orşit veya böbrekte taş olması nedeni ile de sol testiste ağrılar görülebilmektedir. Bu hastalıklar olukça ciddi olduğu için doktor muayenesi gerekir.

Sol Testis Ağrısı Nasıl Geçer?

Sol testiste ağrı görüldüğünde aynı zamanda farklı belirtilerde görülüyorsa testisle ilgili yukarıda sayılan hastalıklar meydana gelmiş olabilir. Bu gibi durumlarda doktora erken başvurmak ve erken teşhis oldukça önemlidir. Ne kadar erken fark edilirse tedavi o kadar erken etki edebilir. Sol testis ağrısı nasıl geçer konusunda ise sol testisin ağrısına göre tedavi yöntemleri seçilmektedir. Bu noktada ortalama testis boyutları hakkında bilgiler verdiğim yazıma göz gezdirmenizi öneriyorum. Hemen https://doktordanhaberler.com/testis-boyutu/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Sol testis ağrısı oluşmasına neden olan hastalık genel olarak ultrason ve çeşitli tahliller ile belirlenmektedir. Daha sonra ise ilaç veya cerrahi operasyon ile bu hastalıklar tedavi edilmektedir. Cerrahi operasyonlarda testis ile ilgili oluşan sorunların giderilmesi sağlanır ve testisin tekrar eski sağlığına kavuşması için gerekli işlemler doktor tarafından yapılır.

Sol Testis Ağrısı Hangi Hastalıklarda Görülür?

Sol testiste oluşan ağrı direk testisi ilgilendiren hastalıklardan dolayı ortaya çıkabileceği gibi vücudun farklı yerlerinde oluşan hastalıklar nedeni ile de ağrı oluşabilir. Bu gibi durumlarda diğer etkenler tedavi edildiğinde sol testis ağrısı da tedavi edilmiş olur. Sol testis ağrısı hangi hastalıklarda görülür konusunda ilk olarak diyabet bu hastalıklar arasında yerini alabilir.

İdrar yollarında oluşan enfeksiyonlarda zamanında müdahale edilmediğinde testislerde ağrıya neden olabilmektedir. Spermatosel denilen hastalıkta ise her iki testiste de görülebilen sıvı tutulması oluşmaktadır. Diğer yandan cinsel birleşme sonrası boşalma süresinin uzun süre tutulması da ağrıya neden olmaktadır. Testislerde oluşan bu ağrıların devamlılık göstermesi önemlidir. Doktorlar tarafından yapılan tetkikler ile ağrının gerçek sebebinin bulunması sonrasında tedaviye başlanılır. Ayrıca palpe edilemeyen testislerde de ağrı ortaya çıkabilir.

Sol Testiste Ağrı Bitkisel Tedavi Nasıl Yapılır?

Sol testiste ağrı bitkisel tedavi nasıl yapılır sorusundan önce böyle bir ağrının varlığında doktor tedavisinin uygulanması çok önemlidir. Doktorun hastalığın nedenini tespit ettiğinde yapılan tedaviye ek olarak bitkisel tedavilerde uygulanabilir. Burada unutulmaması gereken ise bitkisel tedavi uygulayacak kişilerin bu konuyu doktorları ile paylaşmasıdır.

Testis ağrısı için bitkisel tedavide bazı bitkisel çaylar kullanılmaktadır. Bu çaylardan karabaş bitkisi, melisa otu, kırkkilit, çoban çaylarının etkili olduğu düşünülmektedir ancak bu çaylar kullanılmadan önce kesinlikle doktora başvurulmalıdır. Testis ağrılarını önemsemeyerek doktora geç gitmek testislerde ciddi sorunların oluşmasına neden olabileceği için tedavi çok önemlidir. Son olarak cinsel hayatta yaşanan problemler için hangi bölüme gidilir başlıklı yazımı okumanıı öneriyorum.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 14 Ağustos 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 11 Aralık 2020 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Sol Testis Ağrısı Neden Olur?” üzerine 3 yorum

  1. Yaklaşık 10 ay önce oturma anında sağ testisimde ağrı oldu hemen ayağa kalktım biraz hafifledi ama ağrı geçmedi. Üroloji uzmanına muayene odum, ultrason çektirdim, gizli kasık fıtığından kaynaklandığını söyledi. Açık kasık fıtığı ameliyatı oldum ama ağrı geçmedi. Ağrılar yürüyüş anında pek hissedilmiyor ama oturma ve yatma pozisyonlarında kendini hissettiriyor. Bazan da hissetmiyorum. Önerilerinizi bekliyorum.

    Yanıtla
    • Merhabalar Hasan Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu şekilde testis ağrısının birçok farklı nedeni olabilir. Ağrı testislerden kaynaklanmıyor olabilir. Farklı bir bölgeden kaynaklı normal veya yansıyan ağrılar görülüyor olabilir. Genelde böbrek taşları ve fıtıklar bu tip ağrılara neden olurlar. Bazı durumlarda da idiyopatik testis ağrısı görülür ve ağrının kaynağı bulunamaz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. Bende şişlik var af edersin taşakda ama ağrı yok hangi hekime baş vurmam lazım tşk ler veya hangi ilacı kullanmam lazım hocam

    Yanıtla

Yorum yapın