Smith Magenis Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Smith Magenis Sendromu, konuşmada gecikme, uyku bozukluğu, davranış problemleri ve zihinsel gerilikler ile kendini gösteren mutasyon nedeniyle ortaya çıkan genetik hastalıklardan biridir. Kesin bir tedavisi olmayan Smith Magenis Sendromu’nda hastalara özel tedavi planı çıkarılır ve temel amaç semptomların giderilmesidir. Bu yazımda Smith Magenis Sendromu hakkında detaylı bilgiler verirken nedenleri ve belirtilerinden bahsedeceğim. SMS’nin tedavisi hakkında bilgi sahibi olmak için okumaya devam ediniz.

Smith Magenis Sendromu Nedir?

Smith Magenis Sendromu, bireylerin kollarını sıkıştırdığı bir takım istemsiz hareketler ile karakterize nadir görülen hastalıklardan bir tanesidir. Mental geriliğin eşlik ettiği konjenital bozukluklardandır. Yeni doğan her 25000 bireyin 1 tanesinde ortaya çıkma eğilimindedir. Ellen Magenis ve Ann Smith tarafından 1980 li yıllarda tanımlanmıştır.

smith magenis sendromu

RAI1’i kodlayan kromozom 17p11.2 alanının bir şekilde hasar görmesi neticesinde bu hastalığa zemin hazırlanmaktadır. Hastalığın genetiği konusunda çalışmalar devam ediyor ve hala net olmayan birçok bilgi bulunmakta.

Smith Magenis Sendromu Neden Olur?

Smith Magenis Sendromu tıp literatüründe çok az sayıda bildirilen vaka sayısı, ender görülmesi ve yeterince çalışma yapılamaması gibi bir takım durumlardan ötürü etiyolojisi henüz tam olarak aydınlatılamamış bir hastalıktır.

RAI1 adı verilen ve vücudumuzda gelişimsel süreçlerin sorunsuz bir biçimde ilerlemesini sağlayan proteinlerin üretilmesinden sorumlu gende meydana gelen mutasyon neticesinde SMS hastalığı ortaya çıkar. Henüz bu gen hakkında yeteri kadar bilgiye sahip olmadığımızdan hastalığın nedenleri noktasında tam olarak aydınlanamıyoruz.

SMS’de görülen mutasyon veya kromozom delesyonu rastgele olarak ortaya çıkar. Bu durum de novo mutasyon olarak adlandırılır. Dolayısıyla aile öyküsü nadirdir ancak aynı aile içerisinde de görülme olasılığı vardır.

Smith Magenis Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalığa yakalanan bireylerde bir takım belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtileri şu şekilde sıralarız:

  • Kare şeklindeki yüz
  • Derin gözler
  • Belirgin alt çene
  • Düz görünen burun
  • Spesifik ağız görünümü
  • Uyku düzeninin bozulması
  • Genel letarji durumu
  • Tıklama ve tik benzeri istemsiz hareketler
  • Dergi ve kitapları sık sık çevirme
  • Boy kısalığı
  • Skolyoza eğilim
  • Ağrı duyarlılığında azalma
  • Psikomotor gelişimde gecikme
  • Şaşılık
  • Zihinsel gerilik
  • Kalp kusurları
  • Böbrek kusurları
  • İşitme kaybı gibi belirtiler görülür.

SMS’ye yakalanan bebeklerde huzursuzluk, sık sık ağlama, kas gücünde zayıflık, reflekslerde azalma ve gelişimsel gecikmeler ön plandadır.

Smith Magenis Sendromu Kimleri Etkiler?

SMS’nun etkilediği özel bir hasta grubu bulunmamaktadır. Hastalığa neden olan mutasyon de novo özellikte olduğu için spontan olarak ortaya çıkar. De novo mutasyonların neden olduğu hastalıklarda genelde aile öyküsü pek bulunmaz.[1]0 questions with answers in SMITH-MAGENIS SYNDROME | Science topic (researchgate.net)

Smith Magenis Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

SMS tanısı için öncelikle hastanın kapsamlı bir fizik muayene yapılması gerekmektedir. Kapsamlı muayene klinik bulgular çok değerlidir. Hastanın fasiyal dismorfizm adı verilen tipik yüz özellikleri teşhis konulması için yardımcıdır.

sms hastalığı
Hastalığın belirtileri net olarak görülüyor.[2]Behavioral disturbance and treatment strategies in Smith-Magenis syndrome | Orphanet Journal of Rare Diseases | Full Text (biomedcentral.com)

SMS tanısı CMA adı verilen kromozom analizi ve tek gen analizi gibi genetik testler aracılığıyla tanı netleştirilir.

Smith Magenis Sendromu Tedavisi Var mı?

Hastalığı ortadan kaldırıcı tedavi şuan için bulunmamaktadır. Temel tedavi mekanizmamız semptomatik ve destekleyicidir. Konuşma terapisi, mesleki terapi , fiziksel terapi, davranış terapisi, işitme cihazları, eğitici öğrenme terapisi ve müzik terapisi gibi destekleyici tedaviler olumlu etki yapmaktadır. Ayrıca bazı antipsikotik ilaçların faydalı olabildiği bilinmektedir.

smith magenis sendromu nedir ve tedavisi
SMS’li çocuklar görülüyor.

Erken yaşta ortaya çıkan bu hastalığın tedavi planı derhal yapılmalıdır. Hemen yapılan tedavi planları neticesinde iyi prognoz elde edilmektedir. Tanı alan ve tedavi planı yapılan bireyler normal bir insan gibi hayatını sürdürebilir. Yaşam beklentisi ise normal bireylerle aynıdır.

Smith Magenis Sendromu Komplikasyonları

Zamanında tedavi edilmeyen SMS vakalarında bir takım komplikasyonlar ortaya çıkabilmektedir. Bu komplikasyonlar şunlardır:

  • Duygudurum sorunları
  • Kulak enfeksiyonları
  • Sırt ile ilgili  sorunlar
  • İşitme Kaybı
  • Kalp problemleri
  • Görme problemleri
  • Böbrek Sorunları

Ek olarak merak edenler için bu hastalığa yakalanan bir çocuğumuza ait video görüntülerini aşağıdan izleyebilirsiniz:

YouTube video


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 9 Ağustos 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 14 Aralık 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Smith Magenis Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi” üzerine 9 yorum

  1. Merhaba acaba başka video buşabilir müyüm araştırma ödevimde kullanmak istediğim bir hastalık fizyoterapi okuyorum acaba tedavi programı açısından neker önerilebilir tam olarak bilgilendirebilir misiniz?

    Yanıtla
    • Merhabalar Ezgi Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu konu ile ilgili olarak size detaylı kaynak önerebilirim. Aşağıdaki kaynakları dikkatlice inceleyiniz.
      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK1310/Ayrıca bir sağlıklı olarak ekibimize katılmak isterseniz iletişime geçebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler.

      Yanıtla
  2. Merhabalar, konuşma göstermeyen SMS li çocuklar var mı?
    SMS ye hangi hastalık ya da problemlerin eşlik etme riski bulunuyor?

    Yanıtla
  3. Merhabalar 7 yasında erkek cocugumun SMS hastası olduğunu öğrendim bir kaç gün önce. Bu hastalığın tedavisi gelişim süreci ile ilgili detaylar aktarabilirsiniz. 6 yıl boyunca Kocaeli üniversitesi cocuk noroliji bölümüne gittim geldim. 3,5 yasında fıs laboratuvar tetkikleri istendi nedir bunlar diye sorduğumda genetik testleri olduğu söylendi test sonuçları temiz cıktı Nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir onerebileceginiz bir doktor varmı yada yardımcı olabilir işiniz? Birde bu hastalığı taşıyan kaç hasta var genelde? Teşekkürler

    Yanıtla
  4. Merhabalar. 5 aylık bebeğimiz de genetik test sonucunda SMS çıktı. Bununla ilgili tavsiye edebileceğiniz uzman hekim var mi?

    Yanıtla
    • Merhabalar Fatih Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      SMS için size bir hekim ismi maalesef veremeyeceğim ancak bulunduğunuz ildeki üniversite hastanesine giderseniz onlar size Türkiye’de bu konudaki deneyimli hekimlerin bilgilerini vereceklerdir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın