Selektif: Doğrudan Hedefe Yönelik, Seçici

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Selektif Nedir?

Selektif, tıp biliminde seçiçi ya da ayrıcalığı olan anlamında kullanılmaktadır. Örnek vermek gerekirse selektif besiyeri dendiğinde sadece bazı mikroorganizmaların üremesi için gerekli olan besiyeri manası taşır. Yine selektif mutizm ise seçici konuşmamazlığa karşılık gelir.

Örnekleri çoğaltarak terimi kavramanızı kolaylaştırmak istiyorum. Belirli bir hedefe veya hastalığa yönelik olarak yapılan tedavi ve teşhis işlemleri selektif tedavi olarak isimlendirilebilir. Selektif tedaviler sıklıkla genel yapılan tedavilerden daha etkili olmaktadır.

Örneğin kanser tedavisinde trastuzumab, doğrudan HER2 reseptörlerine sahip meme kanseri hücrelerini hedeflemektedir. Bu hücrelere giderek etkisini gösterir. Bu durumda selektif bir tedavi yapmış olmaktayız.

Aklınıza takılanları ve merak ettiklerinizi alt tarafta yer alan yorum bölümüne yazarsanız cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 18 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 19 Ekim 2020, 23 Ekim 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Selektif: Doğrudan Hedefe Yönelik, Seçici” üzerine 5 yorum

  1. Hücre adezyon molekülleri nispeten daha az güçlü selektif tutunduruculuğa sahiptir ve bu, hücrelerin kolayca bağlanmalarına ve ayrılmalarına olanak sağlar derken selektif tutunduruculukla tam olarak ifade edilmek istenen nedir açıklar mısınız?

    Yanıtla
  2. doktorumun ht ve taşikardi için başlamış olduğu nebivolol’ün(beta bloker) yan etkilerini görmekteyim.kullanmazsam tansiyonum yükseliyor(140/90) ve taşikardi oluyorum(nbz:110/dk)kalp ve böbrek fonksiyonları temiz çıktı,dr tansiyonumun ırsi olduğunu söyledi(ebeveylerim ht hastası)nebivolol yerine daha az yan etkisi olan bisoprolol kullansam olmaz mı?ilaçları kalp doktoru balşladı(nebivolol 5 mg ve ramipril 2.5 mg)bir ay sonra dahiliyeye gittim ramiprili kesip nebivolol’ü tek başına 10 mg verdi….ama yan etkileri sevimsiz özellikle kabızlık?bu arda koah hastasıyım ve beta blokerler ile astım ilaçları etkileşiyor.mesela teofilin kullanamıyorum hoş dahiliye zaten bıraktırdı ve inhaler form başladı..sizce ne yapmalıyım???saygıyla

    Yanıtla
  3. Uyarıcı selektif ne demektir? Örneğin bir arginine supplementinin uyarıcı selektif olması için ne gibi bir özelliği olması gerekir?

    Yanıtla
    • Merhaba Anar, hoşgeldin.
      Selektif bildiğimiz üzere seçici anlamında kullanılan bir kelimedir.Mutirum ise kullanıldığı yere göre anlam kazanan kelimelerden bir tanesidir. Eğer bu ifadenin kullanıldığı cümleyi yazabilirsen yardımcı olmak isterim.
      İyi çalışmalar.

      Yanıtla

Yorum yapın