Sekresyon Tıpta Nedir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Sekresyon Nedir?

Sekresyon tıpta, salgı, salgılama, salgılanma, salgılanım anlamına gelmekle beraber sıkça kullanılan bir terim olduğu bilinmektedir.  Çoğu zaman vücutta bulunan yapıların normal bir şekilde çalışabilmesi için bazı dokuların salgı oluşturarak ortama vermesi gerekir. İşte bu dokuların ürettiği sıvılara sekresyon adı verilir.

sekresyon nedir

Halk arasında sümük olarak bilinen mukus burundan salgılanan bir sekresyondur aslında. Farklı bir örnek vermek gerekirse ciğerleriniz üşüttüğünde veya soğuk algınlığı geçirdiğinizde öksürük ve balgam ortaya çıkar. Balgamda tıpkı mukus gibi bir sekresyondur.

Aşırı sekresyon hakkında bilgi almak için doktordanhaberler.com/asiri-sekresyon/ bağlantısını ziyaret ediniz.

Sekresyon Neden Olur?

Sekresyon nedir konusuna vücutta salgılanan sıvılar olarak açıklık getirdik. Fakat bu sekresyonlar neden salgılanır hakkında henüz bilgi sahibi değiliz. Bu noktada şunu belirtmeliyim ki sekresyonların salgılanma amacı salgılandığı dokuya bağlı olarak farklılıklar gösterir. Örneğin ağızdaki sekresyonlar ile karaciğerin sekresyonları farklı amaçlarla oluşturulur.

Şimdi hep beraber sekresyon çeşitleri hakkında bilgilere göz atalım.

Pulmoner Sekresyon Nedir?

Pulmoner sekresyon, solunum sekresyonu ya da farklı bir deyişle akciğer sekresyonu, ciğerlerde işleyişin rahatlıkla sürdürülebilmesi için üretilen sıvılardır. Hastalık durumunda pulmoner sekresyon artış gösterir. Örneğin balgam bir pulmoner sekresyondur.

Vajinal Sekresyon Nedir?

Vajina içerisinde cinsel birleşme sırasında birleşimin en uygun biçimde sağlanabilmesi amacıyla yine bu bölgede bulunan salgı bezleri tarafından üretilen sıvılara vajinal sekresyon adı verilir.

Mide Sekresyonu Nedir?

Midede sekresyon ya da gastrik sekresyon günlük hayatta tükettiğimiz besinlerin mideye geldiğinde rahatlıkla sindirilebilmesinin sağlanması amacıyla bu bölgede bulunan salgı bezleri tarafından üretilen sıvıya verilen isimdir.

Bu konuyu bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiğiniz veya eklemek istediğiniz bir şey varsa alt tarafta yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın