Şeker Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Şeker hastalığı tıp dilinde bilinen adıyla diyabetes mellitus, son yıllarda Türkiye’de görülme sıklığı artan, tedavi edilmediği takdirde birçok organa ve dokuya hasar veren tehlikeli bir hastalıktır. İnsülin salgısının veya bunun etkisinin bozulmasıyla beraber yüksek glukoz seviyelerinin görüldüğü şeker hastalığına hangi bölüm bakar hususuna geçmeden önce bu hastalığın iki tipinin olduğunu belirtmekte fayda var. Tip 1 diyabet ve tip 2 diyabet olarak isimlendirilen bu tipler genellikle obez olarak tanımladığımız aşırı kilolu insanlarda, ailede şeker hastalığı öyküsü olan insanlarda, hipertansiyonu olan ve düşük HDL düzeyleri saptanan insanlarda görülür. Bu noktada HbA1c altın değerindedir.

Şeker hastalığına hangi bölüm bakar sorusunun tek ve yegane bir cevabı vardır ancak asıl mesele sizin ne için buraya başvurmak istediğinizle ilişkilidir. Örneğin tanı almış bir şeker hastasıysanız başvurmanız gereken bölüm ile tanı almamış bir şeker hastasının başvurması gereken bölümler aynı olmayabilir. Bu konuyu şimdi detaylıca irdeleyelim.

Şeker Hastalığı için Hangi Bölüme Gidilir?

Şeker hastalığının genetik geçişi adlı yazımda da şeker hastalığı için hangi branşa gidileceğinden bahsetmiş olsam da tekrarlayalım. Eğer henüz şeker hastalığı tanınız yoksa ve sadece şüphe ediyorsanız başvurmanız gereken ilk bölüm aile hekimliği polikliniğidir. Aile hekiminiz şikayetlerinizi, geçmişteki hastalıklarınızı, ailenizde var olan hastalıkları sorgulayacak ve gerekirse şeker yükleme testleri ve diğer tahlilleri yapacaktır. Bu tahliller neticesinde doğrudan tanı koyabileceği gibi ileri tetkik ve tedavi için farklı branşlara yönlendirme sağlayabilir.

şeker hastalığına hangi bölüm bakar
Şeker hastalığı için gidilecek bölümler genel dahiliye, endokrinoloji ve diyabetoloji bölümleridir.

Zaten bir diyabet tanınız var ise sadece şeker hastalığı ile ilgilenen bir bölüm olan diyabetoloji bölümüne ya da diğer bir adıyla diyabet polikliniğine gitmelisiniz. Diyabet poliklinikleri birçok hastanede olsa da hala bazı hastanelere bulunmamaktadır. Bu poliklinikte bulunan diyabet ile ilgilenen hekimler sizi muayene edecek, düzenli kontrollerinizi gerçekleştirecek, gerekli tetkik ve tahlillerinizi yapacaktır. Düzenli olarak kontrollere çağıracak, 3 aylık kan şekerinize bakacak ve şeker hastalığınızı kontrol altına almaya çalışacaktır.

Diyabetoloji polikliniğinin bulunmadığı yerlerde başvurulması gereken bölüm endokrinoloji polikliniğidir. Endokrinoloji hekimleri diyabet başta olmak üzere vücutta yer alan bezlerin ve bunların salgıladığı salgıların hastalıklarıyla ilgilenirler. Endokrinoloji bölümünün ilgi alanı oldukça geniştir. Endokrinolojinin ilgilendiği hastalıklar başlıklı yazıma geçiş yaparak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Şeker hastalığına hangi bölüm bakar sorusunun endokrinoloji ve diyabetoloji bölümlerinin olmadığı yerlerdeki cevabı genel dahiliye polikliniğidir. Özellikle doğu kesiminde kırsal bölgelerde ilçe devlet hastaneleri yer almaktadır. İlçe devlet hastanelerinde endokrinoloji ve diyabetoloji bölümleri bulunma sıklığı daha düşüktür. Haliyle bu bölgelerde yaşayan bireyler genel dahiliye polikliniğine başvurmalıdırlar. Dilerseniz dahiliyenin baktığı hastalıklar başlıklı yazıma geçebilir ve bilgi sahibi olabilirsiniz.

Eğer farklı bir durumunuz varsa ve emin olamıyorsanız hemen yorum bölümünden bana yazın. Sizin için en doğru yönlendirmeyi sağlamaya çalışacağım ve cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın