Sef 1 Antibiyotik Ne İşe Yarar? (Püf Noktalar)

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Bakteri denilen mikroorganizmalar insan vücudunda çeşitli sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Bu sağlık sorunlarının tedavi edilmesi içinde genel olarak etkili bir şekilde antibiyotikler kullanılmaktadır. Sef 1 ne işe yarar sorusunun cevabı olarak bu bakterilere karşı kullanılan bir antibiyotiktir. Etken maddesi ile bakterilerin hücre duvarlarını yıkarak ölmelerini sağlamakta ve tedavi etmektedir.

Sef 1 solunum yolları enfeksiyonlarında, orta kulak iltihaplarında, cilt doku enfeksiyonlarında, kemik ve eklem enfeksiyonlarında, idrar yolu, prostatit ve vajinal enfeksiyonlarında kullanılmaktadır. İlaç kesinlikle doktor tavsiyesi ile kullanılması gerekmektedir. Çünkü böbrek, karaciğer ve bağırsak hastalıkları gibi durumlarda hastanın bu ilacı kullanması uygun olmayabilmektedir. Bu nedenle ilaç doktor kontrolünde belirtiler süreler içerisinde kullanılmalıdır.

Sef 1 Nasıl Kullanılır?

Sef 1 nasıl kullanılır konusunda öncelikle doktor tavsiyesi alınmalıdır. Çünkü enfeksiyonun şiddetine göre kullanım dozları ve süreleri belirlenmektedir. Tedavinin tam etki etmesi için bu bilgiler önemlidir. Genel olarak tedavilerde ilacın gramına göre kullanılacak dozlar belirlenmektedir. 250mg tabletler 6 saatte bir 500mg tabletler ise 8 saatte bir kullanılabilmektedir. Bazı cilt ve mesane enfeksiyonlarında ise 12 saatte bir 500mg tablet kullanılabilir.

Tabletler bol su ile içilmelidir. İlacın daha etkili olması için düzenli olarak aynı saatlerde alınmasına özen gösterilmesi gerekir. 5 yaş altı çocuklar için Sef 1 antibiyotik önerilmemektedir. 5 yaşından büyük çocuklarda ise 250mg olarak 8 saatte bir kullanılabilir. Yaşlılarda eğer böbrek fonksiyonlarında bozukluklar varsa dozlar düşürülebilir.

Sef 1 Hamilelikte Kullanılır mı?

Hamilelik döneminde birçok antibiyotiği kullanımı tavsiye edilmemektedir. Hamile kişiler kesinlikle doktor gözetimi altında Sef 1 kullanması gerekir. Sef 1 hamilelikte kullanılır mı konusunda doktor risk fayda analizini yaparak hamile kişinin ilacı kullanıp kullanmaması gerektiği konusunda gerekli kararı verecektir. Doktor tarafından gerekli görüldüğü durumlarda kontrollü bir şekilde kullanılabilmektedir. Ancak kullanım sırasında doktorun belirttiği dozlara dikkat edilmesi gerekir.

Sef 1 kullanımı ayrıca gebeliği önleyici doğum kontrol ilaçlarının etkisini azaltabilecek özelliğe sahiptir. Bu nedenle ilaçların etkileri tam olarak görülemeyebilir. Bazı doğum kontrol haplarının etkisini Sef 1 azalttığı için bu konuda gebeliğin önlenmesi için farklı bir tedavi talebinde bulunulabilir. Kişi Sef 1 antibiyotik kullanırken hamile olduğunu öğrendiğinde ise kısa süre içerisinde doktora başvurmalıdır.

Sef 1 Emziren Anne Kullanabilir mi?

Emzirme dönemlerinde gıda tüketimine dikkat edilmelidir. Çünkü tüketilen gıdalar direk olarak bebeğe geçebilmektedir. Bu duruma karşı ilaç kullanımına da azami özen gösterilmesi gerekmektedir. Kullanılan birçok ilaç direk olarak anne sütüne geçebilmektedir. Bu nedenle emziren annelerin ilaç kullanmadan önce kesinlikle uzman bir doktora başvurması gerekir. Peki, Sef 1 emziren anne kullanabilir mi?

Sef 1 antibiyotik ile ilgili olarak emziren anneler üzerindeki etkileri gösteren bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak ilacın bilinçsiz kullanımı bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle kullanım öncesinde uzman bir doktora başvurulması büyük önem taşımaktadır. Doktor genel olarak emziren annenin sağlık durumuna göre karar vererek ilacın kullanılıp kullanılmaması gerektiği konularda gerekli desteği vermektedir.

Sef 1 Yan Etkileri

Sef 1 antibiyotik ilaç bazı yan etkiler gösterebilmektedir. Bu yan etkiler nadir olarak görülse de yan etkinin görülmesi üzerine ilaç kullanımı bırakılmalı ve acil olarak doktora başvurulmalıdır. Hırıltılı nefes alma ve zor nefes alma, yüz bölgesinde oluşan şişlikler, alerjik reaksiyonlar, kanlı veya içi su dolu kabarcıkların ciltte görülmesi, deri hastalıkları, nöbet geçirme ilacın çok ciddi yan etkileridir. Bu etkilerin görülmesi durumunda doktora acil olarak başvurulması gerekir.

Sef 1 yan etkileri ciddi yan etkiler arasında ayrıca kan testlerinde alyuvarlarda azalma, karaciğer bozuklukları, balgamlı ishaldir. İlacın hafif yan etkileri arasında ise ağız ve genital bölgede mantar, kaşıntı, ciltte döküntü, baş dönmesi, sinirlilik hali, yorgunluk, ishal, bulantı, kusma, hazımsızlık gibi yan etkilerdir.

Sef 1 Fiyatı

Sef 1 bir çeşit antibiyotiktir. BetaLaktam anti bakteriyeller arasında bulunan bir ilaçtır. Çeşitli enfeksiyon durumları da kullanılan ilaç doktor tavsiyesi dışında kullanılmamalıdır. Genel olarak ilaç solunum yollarında oluşan enfeksiyonlar, orta kulak iltihapları, kemik ve eklemde oluşan enfeksiyonlar, idrar yolu enfeksiyonları, ciltte oluşan çeşitli enfeksiyon sağlık sorunlarında kullanılmaktadır. İlaç doktor tarafından tavsiye edilmediği sürece kullanılmamalıdır.

Sef 1 fiyatı ise 26,24TL’dir. İlaç aynı zamanda sağlık sigortaları tarafından karşılanan bir ilaçtır. Sağlık sigortası ilacın belirli bir yüzdesini karşılamaktadır. Bu yüzde sağlık sigortasın tarafından belirlendiği için farklılık gösterebilmektedir. Sağlık sigortasının sunduğu indirimden yararlanılabilmesi için ilacın reçete ile alınması gerekir. Bu şekilde eczanede indirim uygulanabilir.

Sef 1 Antibiyotik Muadili Nelerdir?

Bazı durumlarda kişi kullandığı ilacın muadili bir ilacı yani eşdeğeri olan bir ilacı kullanması gerekebilmektedir. Eczanede Sef 1 antibiyotiğin olmaması, Sef 1 antibiyotik ilacını kullanan kişinin bu ilaçtan dolayı yan etkiler görmesi, ilacın etki etmemesi gibi birçok neden muadil ilaçların kullanılmasına neden olabilmektedir. Sef 1 antibiyotik muadili nelerdir konusunda ise bazı ilaçlar Sef 1 ile eşdeğer sayılmaktadır.

Sef 1 eşdeğer ilaçlar arasında Bilfasin, Maksipor ilaçları gelmektedir. Bu ilaçlar arasında değişim yapılması durumu söz konusu olduğunda doktor ile görüşülmesi büyük önem taşımaktadır. Bunun nedeni ise doktorun hastanın o anki sağlık durumuna göre ilaç tavsiyesinde bulunmasıdır. Böylelikle Sef 1 ile ilgili muadil ilaç ihtiyacı doğduğunda en doğru karar merciinden gerekli tavsiyeler alınmaktadır.

Sef 1 Etken Maddesi

Sef 1 etken maddesi Sefaleksin Monohidrattır. Etken maddenin yanı sıra yardımcı maddelerde bulunmaktadır. Sef 1 yardımcı maddeleri arasında nişasta, polietilen glikol 400, magnezyum stearat, hidroksipropil metil sellüloz, sodyum nişasta glikolat, titanyum dioksit, mikrokristalin selüloz bulunmaktadır. İlaç kişiye özel olarak reçetelendirilmektedir. Hastanın yaşadığı sağlık sorununa göre doktor tarafından yazılmaktadır. Bu nedenle ilacın hasta ile aynı sorunu yaşansa dahi başkası tarafından kullanılmaması gerekir.

İlacın etken ve yardımcı maddeleri bazı kişilerde yan etkiler gösterebilir. İlacın yan etkilerinin görülmesi durumunda ilaç kullanımı bırakılarak doktora başvurulmalıdır. Yazılı yan etkiler haricinde de farklı sağlık sorunları yaşanabilir. İlacı kullandıktan sonra yaşanılan değişiklikler doktora bildirilmelidir. Aksi halde farklı sağlık sorunlarına neden olabilir.

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın