Romatizmaya Hangi Bölüm Bakar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Romatizmaya Hangi Bölüm Bakar?

Romatizma, vücutta bazı savunma mekanizmalarına zarar veren bir hastalıktır. Her yaşta kişide görülebilen hastalığa halk arasında soğuğun veya sıcağın neden olduğu gibi yanlış bir düşüncede vardır. Tedavi edilmediğinde ciddi sorunlara yol açabilen hastalığın ağrı, şişlik gibi etkileri kilolu kişilerde daha çok görülür. Eklemlerde kötü özelliğe sahip iltihaplı sıvının birikmesi ile ortaya çıkar ve genel olarak kroniktir. Romatizmaya hangi bölüm bakar sorusu da bu hastalıktan şüphesi olan kişilerin sorduğu sorudur.

romatizmaya hangi bolum bakar
Romatizmaya hangi bölüm bakar ile ilişkili görsel.

Romatizma Belirtileri

Bel ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrıları, kaslarda güçsüzlük, deri sertliği, tırnaklarda değişme, gözlerde kızarıklık, görmede azalma, ateş gibi belirtiler romatizma hastalığı nedeni ile ortaya çıkabilmektedir. Sindirim sistemlerinde oluşan şikayetler artabilir, nörolojik belirtilerde görülebilmektedir. Kalp sorunları ve böbrek ile ilgili sorunlarda görülebilir.

Eklemlerde ve omurgalarda romatizmanın oluşması ile de şişlik, eklem ağrıları, hareketlerde kısıtlık, cilt altında oluşan bezeler, deri sertliği, sabah hareket kısıtlılığı olan eklemlerde günün ilerleyen saatlerinde açılmaların olması, güçsüzlük gibi belirtiler görülebilir.

Romatizma Tedavisi

Tedavi yöntemleri son zamanlarda oldukça ilerleme gösterse de birçok romatizma rahatsızlığı tamamen tedavi edilememektedir. Hastalık sürekli olarak takip edilmeli ve kişi doktoru ile düzeni muayenelerini aksatmamalıdır. Bu hastalık bazı durumlarda ömür boyu devam etmektedir. Romatizmanın kronik bir etki göstermesi nedeni ile yapılacak olan tedavinin hedefi hastanın yaşam kalitesini artırmak ve romatizmanın diğer organlara zarar verme ihtimalini engellemektir.

Romatizmaya Hangi Bölüm Bakar?

Romatizma uzun sürekli takip edilen bir hastalıktır. Romatizmaya hangi bölüm bakar diyen biri ilk olarak Romatoloji bölümüne başvurmalıdır. Tedavinin çeşitli aşamalarında ise kişi farklı bölümlere de sevk edilebilmektedir. Bu bölümler arasında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon bölümü, Ortopedi bölümü başta gelmektedir. Eğer hastanın romatizmaya bağlı olarak farklı hastalıklarında görülmesi üzerine doktor farklı bölümlere de sevk edebilmektedir.

Romatizma Neden Olur?

Genel olarak romatizmanın oluşmasına kas, eklem ve kemiklerde oluşan doku hasarları neden olmaktadır. Oluşan hasarlar zaman içerisinde şişkinlik, şekil bozukluğu, kızarıklık gibi durumların oluşmasına neden olur. 200 civarında romatizma türü vardır. Bunlardan bazıları ise bağışıklık sistemini de etkileyerek organlara zarar verebilmektedir. Kesin olarak hastalığın ortaya çıkış nedeni bilinmemesinin yanı sıra hastalığın oluşumunda genetik faktörler, yaş ve cinsiyet önemli rol oynamaktadır.

Romatizma Ağrısı

Eklemde görülen her ağrı romatizma olarak algılanmamalıdır. Ağrının yanı sıra şişkinlik, ağrı veya kızarıklık görüldüğünde hastalıktan şüphelenebilir. Bu konuda kesin tanı doktorunuz tarafından verilecektir.

Soğuk Havalarda Romatizma Ağrıları Artar mı?

Genel inanış olarak havaların soğuduğunda romatizmanın etkilendiği ve ağrıların arttığı yönündedir. Burada bilinmelidir ki soğuk hava nedeni ile eklemlerde bulunan sıvıların akışkanlık özellikler değişir. Eklem sıvılarında görülen bu değişim nedeni ile ağrılar romatizması olanlarda artabilir. Soğuk havalara bağlı ağrılar romatizma hastası olmayanlarda da görülebilmektedir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Romatizmaya Hangi Bölüm Bakar?” üzerine 2 yorum

  1. sag el orta parmagımın tarak kemıgının bırlestıgı yerdehafıf sıslık olustu orta parmagımı haret ettırmede zolanıyorum gecelerı parmagımı buktugumde acmakta zorlanıyorum agrım oluyor acarken cıt dıyeses gelıyor ne olabilir hangı doktora gıtmem gerekır yardımcı olursanız sevınırı m tesekkur

    Yanıtla
    • Merhabalar Bekir Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz bölgede eklem yerinde bir sorun oluşmuş olabilir. Eklem kıkırdakları ya da sıvısından kaynaklanabilir. Bunun tespit edilmesi için dahiliye bölümünden randevu alarak muayene olmaya gitmelisiniz. Gerekli görülürse romatoloji bölümüne sevk edilebilirsiniz. Muayene olmaya gidene kadar parmağınızı çok fazla kullanmayınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın