Refsum Hastalığı Nedir? Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Refsum Hastalığı, genellikle genetik bir mutasyon veya anormallik nedeniyle ortaya çıkan ellerde ve bacaklarda uyuşma gibi periferik nöropati bulgularının görüldüğü oldukça nadir görülen bir hastalıktır. Bu yazımda refsum hastalığının neden ortaya çıktığından, belirtilerinden ve tedavisinden bahsedeceğim. Detaylı bilgi almak için okumaya devam edin.

Refsum Hastalığı Nedir?

Refsum hastalığı, temelde fitanik asit adı verilen bir yağ asidinin hücrelerde ve dokularda aşırı birikmesine neden olan nörolojik hastalıklardan bir tanesidir. Fitanik asit et ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdalarda bolca bulunur.

refsum sendromu
Göz bulguları görülüyor.

İlk defa Norveç’te yaşayan bir nörolog olan Sigvald Bernhard Refsum tarafından tanımlanmıştır. Norveçli nörolog Sigvald Bernhard Refsum (1907-1991) tarafından tanımlanan birkaç hastalıktan biridir.

Refsum Hastalığı Nedenleri Nelerdir?

Refsum hastalığının nedenleri henüz tam olarak ortaya çıkarılamamış olsa da bazı besinlerde bulunan fitanik asitin parçalanmasından sorumlu olan enzimin eksikliğinin bu hastalığa neden olduğu düşünülmektedir.

refsum hastaligi tedavisi
Hastalarda lezyonları net olarak görmektesiniz.

Fitanik asit normal şartlar altında peroksizom adı verilen hücre içi organel tarafından parçalanır. Refsum hastalığı olan kişilerde ise bu işlemi sağlayan enzimlerde kusur vardır.

Refsum hastalığı otomozal resesif şekilde kalıtılır. En sık PHYH gen mutasyonları tespit edilen hastalarda bu hastalığa rastlanmıştır.

Refsum Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Refsum sendromunun belirtileri genç erişkinlerde retina dejenerasyonuna bağlı olarak artan gece körlüğü şikayeti ile başlangıç gösterir. Hastalık progresyon gösterdikçe işitme duyusunun kaybı ve koku almada azalma gibi semptomlar ortaya çıkar.

refsum hastaligi
Gözde oluşan retinal lezyonlar görülüyor.

Kuru cilt problemleri, kardiyak problemler ve denge ve koordinasyonda bozulma yine ileri belirti ve bulgulardandır.

Refsum hastalığında en sık olarak görülen belirtiler görme kaybı, koku alma duyusunun kaybıdır. Görme kaybı, retinitis pigmentosa adı verilen bir göz hastalığı nedeniyle oluşur. Bu hastalık sonuç olarak gözün ışığı algılayan hücrelerini tahrip etmektedir.

Refsum hastalığı olan hastalarda sinir sistemi hasarı, serebellar dejenerasyon ve periferik nöropati de eşlik eder. Eşlik eden bu patolojik durumlar denge, koordinasyon, duyu ve hareket bozukluklarına kapı aralar. Bu hastalarda ayrıca ciltte pullanma (iktiyozis), işitme güçlüğü, göz problemleri (gece körlüğü, katarakt) görülebilir. Ek olarak bu hastalığa yakalan kişilerin yaklaşık %80’inde sensorinöral işitme kaybı bildirilmiştir.

Refsum Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?

Refsum hastalığı tanısı koyabilmek için öncelikle kapsamlı bir klinik muayene yapılmalıdır. İlerleyen evrelerde kan veya idrar örneklerinde fitanik asit seviyesinin ölçülmesi teşhis için kritik öneme sahiptir.

Normalde sağlıklı insanlarda fitanik asit seviyesi 16 mikromol/L’nin altındadır. Refsum hastalığı olan kişilerde ise bu seviye 100-1000 mikromol/L arasında olabilir. [1]Fitanik asit (gloshospitals.nhs.uk)

Refsum hastalığı ayrıca genetik testler ile de teşhis edilebilir veya teşhis doğrulanabilir. Hastalığa neden olan PHYH ve PEX7 genlerindeki mutasyonlar genetik testler aracılığıyla tespit edilebilir.

Refsum Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Refsum hastalığı tedavisi hastalığın nedenleri bölümünde belirttiğimiz fitanik asit isimli maddenin alınmamasından ya da kısıtlanmasından geçmektedir. Fitanik asit hali hazırda vücutta üretilen bir madde değildir. Eğer biz hastalarda fitanik asit içeren besinleri kısıtlarsak tüm sorunlar bir bir ortadan kalkacaktır.

Ayrıca fazlaca fitanik asite maruz kalmış hastalarda plazmaferez gibi yöntemler kullanılarak fitanik asidin uzaklaştırılması amaçlanır.

Sonuç olarak refsum hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır ancak belirtileri hafifletmek ve hastalığın ilerlemesini yavaşlatmak maksadıyla bazı yöntemler uygulanabilir. Bu yöntemlerden en önemlisi diyet tedavisidir. Bu diyetle beraber fitanik asit içeren gıdalardan kaçınılmalıdır. Et, süt, peynir, yumurta, balık yağı, bazı sebzeler (ıspanak, pancar, havuç) ve bazı tahıllar tüketilirken dikkatli olunmalıdır.

Diğer bir yöntem ise plazmaferezdir. Kandaki fitanik asit seviyesini düşürmek için kullanılan bir kan temizleme işlemine verilen addır. Ayrıca belirtilere yönelik olarak göz damlaları, gözlükler, işitme cihazları, fizik tedavi gibi destekleyici tedaviler de uygulanabilir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 3 Nisan 2017 tarihinde yazılmıştır. Ardından 31 Aralık 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Refsum Hastalığı Nedir? Belirtileri, Tanısı ve Tedavisi” üzerine 2 yorum

  1. İyi günler hocam.18 yaşındayım.Bende bu refsum hastalığının çoğu belirtisi var.Çok korkuyorum açıkçası.Size şunu sormak istiyorum.Fitanik asit hangi yiyeceklerde bulunuyor ve hangi bölümden randevu almalıyım ?

    Yanıtla

Yorum yapın