Raynaud Fenomeni

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Raynaud Fenomeni Nedir?

Raynaud Fenomeni, soğuğa bağlı olarak dijital arterler, prekapiller arterioller ve kütanöz arteriovenöz şantlarda oluşan vazokonstriksiyon sonucu, el ve ayak parmaklarında, nadiren burun veya kulağın uçlarında (akral kısımlar), paroksismal solukluk veya siyanoz görülmesidir. Parmakların rengi karakteristik olarak sırasıyla beyaz, mavi ve kırmızıya dönüşür. Hastalığın son döneminde ortaya çıkabilen intimal kalınlaşma dışında, arter duvarında yapısal değişiklikler görülmez.

Raynaud Fenomeni
Raynaud Fenomeni ile ilişkili görsel.

—Raynaud Hastalığı, soğuğa veya duygusal etkilere karşı normalde verilmesi gereken santral ve lokal vazomotor yanıtın abartılı bir şekilde verilmesidir. Toplumlarda genel olarak görülme sıklığı yaklaşık olarak %3-5, hastalıktan etkilenenlerin ortalama yaşı 14’tür. Dörtte birinde birinci derece akrabalık öyküsü vardır. —Reynaud fenomeninin seyri genellikle benigndir; deri, derialtı dokular ve kasta atrofi görülür. Ülserasyon ve iskemik gangren nadirdir.

—Komplike olmayan veya primer Raynaud fenomeninin tersine sekonder Raynaud fenomeni; SLE, sistemik skleroz (skleroderma), ateroskleroz ve Buerger hastalığı dahil olmak üzere çeşitli hastalıklara bağlı olarak ekstremitelerde arteriyel yetmezlik gelişmesini ifade eder. Gerçekten Raynaud belirtisi bu hastalıkların ilk belirtisi olabilir. Bundan dolayı Raynaud fenomeni olan hastalarda, mutlaka başlangıçta kendini gösterebilen veya hastaların %10’unda sonra ortaya çıkan altta yatan bir nedenin olup olmadığı araştırılmalıdır. —Sekonder Raynaud fenomenini işaret eden özellikler; hastalığın başlangıcının 30 yaşından sonra olması, daha ağır epizodların görülmesi, eşlik eden deri lezyonlarının bulunması ve bağ dokusu hastalığına ait klinik belirtilerin bulunmasıdır.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın