Kalp ve Damar Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Kalp ve damar cerrahisi veya farklı bir deyişle KardiyoVasküler Cerrahi (KVC) bölümü kalp ve bu organla ilişkili damarsal yapıların hastalıklarına cerrahi çözümler sunan bir tıp bilimidir. Genellikle hastalar hastaneye gittiklerinde kardiyoloji bölümü ile kalp ve damar cerrahisi bölümlerini birbirine karıştırmaktadır. Bu gibi durumların önüne geçmek için hangi durumlarda kalp ve damar cerrahisi bölümüne gidilir sorusunu bu yazımda açıklığa kavuşturacağım. Eğer kardiyoloji hangi hastalıklarla ilgilenir merak ediyorsanız alttaki butona tıklayarak kardiyolojinin baktığı hastalıkları inceleyebilirsiniz.

Bu iki tıp branşı birbiri ile kordineli bir biçimde çalışarak hastaların tedavilerini uygularlar. Kalp ve damar cerrahisi bölümüne giren hastalıklar öncelikle kalbin kendisi, içerisindeki kapakçık yapıları ve ilişkili damarların patolojik olarak etkilendiği durumlardır. Peki o zaman kalp ve damar cerrahisi neye bakar?

Kalp ve Damar Cerrahisi Neye Bakar?

Kardiyovasküler cerrahi bölümü temelde kalbi ve kalbin çalışmasını etkileyen üç ana damarın hastalıkları üzerine odaklanmıştır. Bunun dışında atardamar ve toplardamar yapılarının hastalıklarıyla da ilgilenir. Ayrıca bu bölüm önemli tıp bölümlerinden olan anesteziyoloji ve fizik tedavi bölümleri ile kordineli bir şekilde çalışarak hasta için en modern tedavileri uygular. Hemen alttaki butonlara tıklayarak ilgili bölümlerin hangi hastalıklar ile ilgilendiğini öğrenebilirsiniz.

kalp ve damar cerrahisi bölümünün baktığı hastalıklar
Kalp damar cerrahisi bölümünden genellikle diğer bölümlerden gelen konsültasyon yoluyla yararlanılır.

İşte kalp ve damar cerrahisibölümünün baktığı hastalıklar şunlardır:

  • Kalp kapaklarını ilgilendiren hastalıklar
    • Aort kapağı hastalıkları
    • Aort yetmezliği
    • Mitral kapak hastalıkları
    • Mitral yetmezliği
    • Triküspit ve pulmoner kapak hastalıkları
    • Çoklu kapak hastalıkları
  • Kalpte ortaya çıkan tümörler
  • Kalbe karşı meydana gelen travmalar
  • Perikard hastalıkları
  • Akut arter tıkanıklıkları
  • Akut arteryel trombüsler
  • Kronik tıkayıcı arter hastalıkları
  • Burger hastalığı
  • Diyabetik ayak hastalığı
  • Anevrizmalar
  • Vazospastik hastalıklar
  • Alt ekstremitelerin venöz hastalıkları

Hangi Şikayetler ile Kalp Damar Cerrahisine Gidilir?

Hastalar kalp ile ilgili hangi şiakyetleri olduğunda hangi hastane birimine başvuracaklarını bilemeyebilirler. Bu gibi durumlarda bir rehbere ihtiyaç vardır. Aslında bu durumlarda en doğru seçenek aile hekimine başvurarak şikayetlerinizi anlatarak ilk muayenenizi olmanızdır. Bu muayene sonrası aile hekiminiz sizi en doğru bölüme yönlendirecektir. İşte kalp ve damar cerrahisi bölümüne giren şikayetler:

  • Göğüs ağrısı
  • Kalpte çarpıntı hissi
  • Bacaklarda ağrı
  • Bacaklarda şişlik
  • Bacaklarda morarmaların ortaya çıkması
  • Sol kolda ağrı ortaya çıkması

Yukarıda liste halinde verilen şikayetler nedeniyle herhangi bir hastanenin kalp ve damar cerrahisi bölümüne giderek uzman bir hekime muayene olabilirsiniz. Gerekli durumlarda hekiminiz sizi farklı bölümlerin hekimlerine yönlendirecektir.

Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümünde Yapılan Ameliyatlar

Tahmin edeceğiniz üzere kalp ve damarsal yapılarıyla ilgili ortaya çıkan patolojik durumların tedavisi her zaman sadece ilaçlarla olmayabilir. Bazı durumlarda ilaçlar yetersiz kalabilir ve cerrahi müdahaleler gerekebilir. İşte kalp damar cerrahisi bölümünde yapılan ameliyatlar:

Kalp ve damar cerrahisi branşı ile ilgili aklınıza takılanları veya merak ettiğiniz hususları en altta bulunan yorumlar bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Kaynakça:

  1. Cardiac Surgery – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov) (09.09.2021)

(Bu yazı ilk defa 4 Ocak 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 9 Eylül 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Kalp ve Damar Cerrahisi Hangi Hastalıklara Bakar?” üzerine 8 yorum

  1. merhaba hocam benim sorunum sağ elimde 3 parmağımda sararma oldu 3 olduğu halde geçmedi yardımcı olurmusunuz.Kolay gelsin

    Yanıtla
  2. Merhabalar hocam benimde bir sorum olacaktı. Yakın zamandan beri sol göğsümde ara sıra sancı duymaya başladım hatta öyle bunaltıyor ki bazen uyutmuyor .Ara sıra sol kolumda da hissizlik varmış gibi oluyor. Acaba ne yapmam gerek ne olabilir??

    Yanıtla
  3. benim devamlı sol kolumda uyuşma,ağrı ve yanma oluyor. Kalbim sıkışıyor bazen öyle sıkışıyorki nefesimi kesiyor, düzgün nefes alamıyorum geçen sene kardiyolojiye gittim fakat bir şey çıkmadı ve 16 yaşındayım ayrıca panik atağım var sizce bu panik atak yüzünden mi yoksa bir sorun var mıdır doktora gitmeli miyim?

    Yanıtla
  4. merhaba,

    sol ayagımın ustunde şişlik var ve ayagımı gerınce ust kısmı cok agrıyor 1 haftadır boyle.Yürüdüğüm zamanlarda aksam ağrım daha cok sıddetlenıyor.birde aynı bacagımda zaman zaman morarmalar kendılıgınden oluyor onunla bır alakası varmı bılmıyorum ne ooabılır hangı brans bakar.
    Teşekkürler.

    Yanıtla
    • Merhabalar Meltem Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz şikayetleriniz için kardiyoloji bölümüne randevu alarak gidebilirsiniz. Gerekli kontroller yapıldıktan sonra hekiminiz sizi kardiyovasküler cerrahi ya da farklı branşlara yönlendirebilir. Dilerseniz kardiyoloji hangi hastalıklara bakar başlıklı yazımıza da göz gezdirebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
    • Merhabalar Mustafa Bey , öncelikle geçmiş olsun.
      Ayakta şişme ve benzeri problemler için kardiyoloji veya kvc bölümlerine giderek muayene olabilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  5. Merhaba hocam benim ayak parmaklarımda ağrılar oluyor ve hafif kızarıklık oluyor özellikle parmakların alt kısımları yaklaşık bir aydan beri böyle. Saygılarımla…

    Yanıtla

Yorum yapın