Psikiyatri Nedir?
Psikiyatri, ruh sağlığı anlamına gelmekle beraber tıpta sıkça kullanılan bir terim olduğu bilinmektedir. Psikiyatri,insanları anlamaya çalışan, onların hal ve davranışlarını kontrol eden,içten ve dıştan gelen uyarıcılara karşı organizmanın tepkilerini ölçebilen,yeri geldiğinde ilaç ve terapi ile bir tedavi oluşturan uzman hekimlerin çalıştığı insan ve ruh sağlığı bilimini inceleyen bölümdür.
Psikologlar insanlara yardımcı olmak için vardırlar. Onlara tanınan zihinsel süreç ilaç veya terapi ile yön bulur. Pozitif düşünmeleri için aşama aşama onların duygularına kadar inerler. Psikiyatri sinir bozuklukları ve ruh hastalıklarında en doğru tedaviyi sunan,çözüm odaklı çalışan yerdir. İnsan sağlığını bozan faaliyetlerin kısa sürede eski haline gelebilmesi için psikiyatri bölümüne başvurarak destek alınır.
Psikiyatride belli amaçlar ve ölçütler vardır. Bunlar; gözlenebilirlik duyusudur. Bu duyuda olayı çıplak gözle izlemeyi değil, başka duyu organlarının yeyersizliğinin olup olmadığı teknoloji aygıtlar ile değerlendirmeye alınmaktadır. Mesela beyin ne üretiyor ve bunun sağlıklı olup olmadığını algılamak için elektriksel dalgaları ölçme cihazı amplifikatörler kullanılır. Daha sonra iletilebilirlik ,tekrarlanabilirlik ve sağlanabilirlik ölçütlerine göre davranışlar hasta üzerinde değerlendirmeye alınır.
Hastada farklı birşey gözlemlendiğinde gerekli birimlere hasta yönlendirilir. Psikiyatri insanın ergenlik zamanından ve yetişkin döneminden bu yana yaşadığı beyin hastalıkları ile ilgilenir. Geçirdiği dönemlerin kişide bıraktığı olumsuzlukları,depresyon durumlarını,beyinde bazı istem dışı salgılanan davranış bozukluklarını anlamaya çalışarak, kişinin ruh durumunu takip eder ve ona dopğru pusula göstererek bir süreç başlatılır. İşte bu süreç kişinin düzelmesi için en güzel zaman dilimidir.