Polimiyozit Nedir ?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Polimiyozit,nedeni tam olarak bilinmeyen,100.000’de 1 görülen ,çizgili kasın inflamasyonu ile giden immun sistem aracılı bir hastalıktır.Kadınlarda erkeklerden 2 kat daha fazla görülürler.

50’li yaşların hastalığı olmakla beraber sinsi olarak başlar ve hızla ilerler.Kaslarda güçsüzlük genelde alt ekstremiteden başlar ve tedavi edilmediği sürece ilerlemeyi çok sever.

SLE ve Juvenil Artrit gibi hastalıklar sıklıkla eşlik eder.

Polimiyozit Belirti ve Bulguları Nelerdir ?

Hastalık tüm vücudu tutmaktadır.Genelde kalça ve omuz kaslarında zayıflama ve güçsüzlük,ses ile ilgili problemler görülmekte olup,nefes darlığıda görülebilir.

Hastanın ses ile ilgili problemi olmasının sebebi ses kaslarındaki zayıflama,nefes darlığı çekmesinin sebebi de soluk kaslarındaki zayıflama ve inflamasyondur.

Hastalığın sebebi henüz bilnmemektedir.
                                                          Hastalığın sebebi henüz bilnmemektedir.

Klasik sistemik hastalık bulguları ateş, halsizlik,iştahsızlık burada da görülür.

Hastalar genel anlamda kendilerini güçsüz hissettiklerinden bahsederler ve zamanla kilo vermişlerdir.En çok şikayetçi oldukları şeyler ise merdiven çıkamama ve kolları yukarı kaldırırken yaşanan zorlanmalardır.

Polimiyozit Tanısı Nasıl Konulur ?

Yukarıda belirtiler kısmında verdiğimiz semptomlar eğer hasta mevcut ise doktor şüphelenmeli ve kas muayenesi yapmalıdır.İdrar tahlili istenmeli ve kas yıkımı izleri aramalıdır.Ayrıca kas gücünü ölçmek amacıyla EMG yöntemini de kullanabilir.EMG’de bol miktarda patolojik spontan aktivite gözlenir.

İleri tetkik olarak doktor kastan küçük bir parça alabilir yani biyopsi yapabilir.Kas biyopsisi Polimiyozit için kesin tanıyı koydurur.

Polimiyozit’in Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Hastalığın tedavisi 5 aşamalıdır.İlk aşamada hasta steroid kullanmaya başlamalıdır.Burada temel amaç var olan iltihabı ve iltihabın sebep olduğu ağrıyı gidermektir.Hastada kemik erimesi bulguları varsa D vitamini desteği verilmelidir.İlk aşama steroidlerdir.

Hasta uygun bir fizik tedavi programına girmelidir.
                                              Hasta uygun bir fizik tedavi programına girmelidir.

İkinci aşama Fizik Tedavi’dir.Hasta,hastalık çok şiddetlenmediği sürece egzersizi bırakmamalıdır.Egzersiz programı uzmanından edinilmeli ve hasta kendi kafasına göre egzersiz yapmamalıdır.

Üçüncü aşama diyettir.Hasta zaten hali hazırda kullandığı steroidin yan etkisi olarak kilo alıyordur.Bu kilo alımına ek olarak düzensiz beslenirse işler daha kötüye gidebilir.Uzmanından bir diyet programı edinmeli ve düzenli beslenmelidir.

Ayrıca ileri vakalarda koruyucu olarak immünoglobülin aşısıda yapılabilir.

Yararlandığım Kaynaklar :


Merak ettiklerinizi yorum kısmından sorabilirsiniz.Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Polimiyozit Nedir ?” üzerine 5 yorum

  1. Merhaba sn Erhan bey. Annem Başakşehir Çam şakurada 10 15 gün önce tedaviye alındı, 1 haftadır kortizon serum tedavisi uygulamışlar, (eller ve ayaklar hiç tutmuyordu) , ama ayakları tutmuyor ellerde belli bir derece kalkıyor, kendi doktoru değil de, asistan doktorunla bugün konuşabildim, Kendileri tanı olarak POLİMİYOZİT teşhisi koymuşlar. Çünkü ayaklarda hiç yürüyüyememe kollarda güçsüzlük vardı, kortizon tedavisi ardından kollarda özellikle sol kolda çok azıcık güçlenme olmuş, sağ kolda fazla yok. Ayaklarda arada güç oluyor fakat ayakta tek başına duramıyor tutuyoruz yürüyemiyor. Bundan dolayı tanısı o hastalıkmış. Şimdi bakanlığa yazı yolladılar IVIg ilacı için bu ilaç onaylanırsa uygulayacağız, eğer ki tepki olmazsa başka tedavileri var dediler.
    sn Erhan bey bu hastalığın tedavisi bu mudur kesin bir tedavisi varmıdır. Vereceğiniz cevap için çok teşekkür ediyorum. (2. Alman aşısını olduktan bir kaç ay sonra ufak belirtiler başladı halsizlik merdiven çıkarken yorulma merdiveni çıkamama. Sonra bu ilerleyince şuanki duruma geldik. (bugün göğüs emarı çekildi kanser belirtisi OLMADIĞI çıktı) şimdi kas dokusu testi yapılacakmış parça alınarak) onun sonucu ne olur şuan için bilemiyorum. Mail adresim aşşağıda. Çok teşekkür ederim.

    Yanıtla
  2. Bende polimiyozit hastasıyım 20 ay kortizon kullandım ama son 3 ay çok şiddetli vucudumda gezen ağrılar vardı. Romotoloji doktoruna gittim. Yaptığı testlerde antinükleer antikor ıfa fana pozitif çıktı bunun anlamı nedir ? Ve ilacı bırakmama rağmen hala polimiyozit hastasımı sayılıyorum ?

    Yanıtla
  3. Ben plmiyozit hastasıyım suan kortizon kesildi ancak 1bucuk yıldır metotreksatı kullanmaya devam ediyorum bu ılacı hayatımın sonuna kadar kullanacakmıyjm

    Yanıtla

Yorum yapın