Perinatoloji Hangi Hastalıklara Bakar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Perinatoloji Nedir? Hangi Hastalıklara Bakar?

Risk teşkil eden gebeliklerin incelenmesi, olası risklerin araştırılması, teşhis ve tedavisi ile ilgilenen Perinatoloji bölümü Kadın ve Doğum Hastalıkları bölümünün yan branşı olarak tanımlanabilir. Genellikle genetik yatkınlık ile alakalı sorunların temelinde yattığı hastalıkların incelenmesi için devreye giren Perinatoloji branşı, anne adayı ya da anne karnındaki bebeğin doğumu açısından risk oluşturacak faktörleri araştırıp şüphe duyulan hayati fonksiyonların tedavisini yürütmektedir.

perinatoloji nedir ve neye bakar
Perinatoloji nedir ve neye bakar ile ilişkili görsel.

Perinatoloji bölümü bir yan branş olarak bilinse de, Kadın ve Doğum Hastalıkları uzmanlarının 3 yıllık bir ihtisas ile bu alanda uzman olduklarını belirtmekte fayda var. Bölümün başlıca incelediği alan hem anne adayı hem de fetüs adı verilen anne karnındaki bebeğin sağlık durumu olup şüphe duyulan herhangi bir sağlık sorununu saptayarak tedavi yöntemi izlemektir.

Tıbbi genetik testler –oldukça riskli testler olup günümüzde çok önemli vakalarda başvurulmaktadır- aracılığı ile fetüste saptanan hastalıkların tanı ve tedavisi Perinatolog tarafından yürütülmektedir. Her ne kadar Perinatoloji bölümünün toplumda “riskli gebelik” olarak bilinen durumları incelediği düşünülse de, anne adayının ve fetüsün bütün yaşamsal fonksiyonlarını mercek altına almakta ve ortaya çıkan veriler doğrultusunda tedavi uygulamaktadır. Fakat “riskli gebelik takibi” bölümün en çok uyguladığı metotlardan biri olması nedeniyle toplum ve anne adayları arasında en çok bilinen tedavi yöntemidir.

Riskli gebelik takibinin yanı sıra Perinatoloji bölümünün uyguladığı başlıca teşhis ve tedavi yöntemleri ise şunlardır:

  • Amniyosentez: Bebeğin içinde olduğu sıvıdan örnek bir sıvı alınması ile genel sağlık durumunun teftiş edilmesi ve hayati fonksiyonlarını işaret eden verilerin incelenmesini sağlar.

  • Kordosentez: Bebeğin bağlı olduğu göbek kordonundan kan örneği alınarak uygulanmaktadır. Alınan kan tahlili sayesinde bebeğin genetik bir rahatsızlığa yatkın olup olmadığı da farklı testler sayesinde nispeten tespit edilebilmektedir.

  • Fetal Cerrahi: Amniyosentez ve Kordosentez metotlarından farklı olarak fetüs üzerinde ilaç tedavisi ya da cerrahi operasyon uygulanmasına verilen addır. Diğer iki tedaviden farklı olarak hayati durumlarda müdahale edilmektedir ve oldukça riskli bir yöntemdir.

Perinatoloji Hangi Hastalıklara Bakar? Neye Bakar?

  • Ablasyo Plasenta: Plasenta dekolmanı ya da plasenta ayrılması durumunda ortaya çıkan rahatsızlıktır.

  • Çoğul Gebelik: İkiz ya da üçüz fetüs durumunda oluşabilecek olağan dışı bir fonksiyon kaybı ya da sağlığı tehdit eden durumlar.

  • Eklampsi / Preeklampsi: Gebelik zehirlenmesi olarak tanımlanabilir. Bebeğin anne karnındaki ölümüne yol açabilecek kadar tehlikeli bir hastalık olup anne adayının hayatı açısından da oldukça risklidir.

  • Riskli Gebelik: Doğum yapmaya uygun olmayan ya da doğrumun risk teşkil ettiği durumları içerir.

  • İleri Yaş Gebeliği: Özellikle 40 yaş üstü hanımlarda ilerleyen yaş nedeniyle ortaya çıkan sağlık sorunları, bebeğin genetiğinde doğum öncesinde, doğum sırasında ve sonrasında önemli hastalıklara zemin hazırlamaktadır.

  • Distosi: Zorlu doğum olarak tanımlanabilir. Anne adayının vajinal ya da rahim ile alakalı bir rahatsızlığının olması zorlu doğuma zemin hazırlayan en önemli etkenlerdendir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Perinatoloji Hangi Hastalıklara Bakar?” üzerine bir yorum

  1. Benim esim 4,5aylık hamile ve ultrason görüntülerinde bebeğin kalbinin gözükmediğini ayrıca emin olmak icin tekrar ayrıntılı ultrason yaptı yine kalbinin gözükmediğini söyledi.cok endileşiyiz eşimle kötü bir şeymi var acaba.kalp gözükmezmi bebegin ayrıca eşimi sevk etti hastanenize ben zonguldaktan yazıyorum lutfen yardimcı olun bana

    Yanıtla

Yorum yapın