Pedodonti Hangi Hastalıklara Bakar?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Pedodonti branşı birçok kişinin henüz ne olduğunu bile bilmediği diş hekimliği branşlarından bir tanesidir. Hastalar çeşitli diş şikayetleri ile bu bölüme yönlendirilmekte ancak hangi şikayetler ile bu bölümlere gidileceğini bilememektedirler. Bu noktada pedodonti bölümü hangi hastalıklara bakar, pedodonti neye bakar ve pedodonti hangi hastalıklarla ilgilenir sorularına açıklık getirmek amacıyla bu yazıyı sizlerle buluşturduk.

Pedodonti Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?

Pedodonti bölümü, çocuk ağız ve diş sağlığını araştıran ve tedavi yöntemlerini uygulayan bilim dalıdır. Bu konuda görev yapan doktorlara pedodontist denir. Çocuklar ile yetişkinlerin ağız ve diş yapılarında farklılıklar vardır. Bu nedenle çocukların ağız ve diş hastalıkları ayrı bir bilim dalı ile incelenmektedir. Pedodonti hangi hastalıklara bakar konusunda temel bilgilere sahip olmak çocukların yaşadığı hastalıklara karşı doğru bölümlere gitmesi için önemlidir.

pedodonti neye bakar
Pedodonti neye bakar ile ilişkili görsel.

Dişlerin Sürülme Zamanları

Bebeklerde dişlerin çıkması ortalama olarak 6 ayda başlar. 6.ay normal olarak kabul edilse de genellikle genetik durumdan kaynaklı diş çıkmaları erken veya daha geç olabilmektedir. Ancak bazı hastalıklar dişlerin çıkmasını engeller ve normalden daha uzun süre sonrasında dişlerin çıktığı görülür. Tiroit ve paratiroit gibi büyüme hormonlarında oluşan sorunlar bebeğin büyümesini engeller ve böylelikle diş çıkarma süreleri de uzar. Böyle bir durumda bebeğin diş sağlığının araştırılmasının yanı sıra genel sağlığının da araştırılması önemlidir.

Çocuklarda Diş Sürmesinin Belirtileri

Bebeklerin ilk dişlerinin çıkması esnasında bazı belirtilerle anlaşılması olasıdır. Genel olarak bebekte iştah kayıpları, diyare, kiloda düşüş, genel bir huzursuzluk, dişetini kaşıma isteği ve salya görülebilir. Bebekte bu belirtilerin görülmesi ile doktorların herhangi bir tedavisi söz konusu değildir. Bu sürecin daha kolay atlatılması içinse dişetlerine ağrıyı azaltıcı jeller sürülebilir. Doktorun uygun gördüğü hallerde kaşıntı giderici şuruplarında verilmesi söz konusu olabilir.

Pedodonti Bölümüne Ne Zaman Gidilmelidir?

Çocukların ilk diş çıkarmaları sonrasında doktora başvurulmalı ve diş muayenelerine başlanmalıdır. Doktorun tavsiyesi genel olarak 6 ayda bir diş muayenesinin gerçekleştirilmesidir. İki aşamada klinik muayeneleri gerçekleştirilmektedir.

Aşamalardan biri ağzın dış bölgesinin muayenesidir. Ağız ve çene bölgesinin boyutları ve birbirine olan oranları incelenir. Altı yaşından büyüklerde ise alt çenenin ileri veya geri olma durumları incelenir.

Diğer bir muayene ise ağız için muayenesidir. Bu aşamada dişlerin yanı sıra yanak, dil, damak gibi yumuşak dokuların incelenmesi söz konusudur. Renk değişiklikleri ve varsa enfeksiyon gibi hastalıkların incelenmesi gerçekleştirilerek gerektiği durumlarda tedavi yolları da belirlenir.

Anne ve Babanın Önemi

Doktorlar gerçekleştirdikleri muayeneler ve tedavilerin yanı sıra aileleri de bu konuda bilgilendirir. Çocuklarının diş sağlığının nasıl korunacağı konusunda önemli bilgiler vererek çocukların aile bireyleri tarafından kontrollü bir şekilde diş bakımının yapılması ve aynı zamanda çocukların bu bakıma alışması sağlanır.

Çocuklar Dişlerini Ne Zaman Fırçalamaya Başlamalıdır?

Dişlerin ilk çıkama başladığı zamanlarda çocukların dişleri temiz bir bezle silinerek temizlenebilir. Çocukların diş fırçalamaya başlaması gereken yaş ise 1 yaşından sonradır. Bu yaştan sonra düzenli olarak çocuklara uygun olan diş macunu ve diş fırçaları ile fırçalama gerçekleştirilmelidir.

Diş Çürüklerine Karşı Alınacak Önlemler

Dişlerde görülen çürümelere karşı alınacak en önemli önlem diş temizliğidir. Bu manada gerekli olan diş temizleme periyotları sürdürülmelidir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın