Paranox Fitil Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Kullanılır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Paranox fitil, Paranox S’ten farklı olarak etken maddesi parasetamol ve fenobarbital olan genellikle bebeklik ve çocukluk döneminde ateş düşürücü ve ağrı kesici olarak kullanılan bir ilaçtır. Acil servislerde çalıştığım dönemlerde özellikle bebeklere uygulayıp faydasını çok kere gördüm. Paranox fitil uygulaması ve ılık bez uygulaması ateşi yüksek çocukta altın bir kombinasyondur. Paranox fitili bebeklerde kullananlar ılık suda ıslatılmış bir bezi bebeğin koltuk altı ve kasık gibi hassas bölgelerine yerleştirip ardından paranox fitil uygulaması ile beraber etkili bir tedavi yaptıklarını unutmamalıdır. Paranox S ve Paranox fitil formları vardır.

Paranox Fitil Nedir?

12 yaşının altındaki çocuklara kadar kullanılabilen Paranox Fitil, ateş düşürücü ve ağrı kesicidir. Doğru şekilde uygulandığında kısa sürede etkisini göstermektedir. Bebeklerde özellikle doktor kontrolünde verilmelidir. Diş çıkarma veya aşı öncesinde ve sonrasında doktorun tavsiyesi üzerine kullanılabilir. Reçete ile satılan ilaç istenilen etkiyi göstermediğinde doktora başvurulmalıdır. Reçete hakkında detaylı bilgi almak için https://doktordanhaberler.com/recete-cesitleri/ linkine tıklayınız.

paranox fitil nedir
Paranox fitil ağrı kesici ve ateş düşürücü özellikle bir ilaçtır.

Paranox fitil S ve paranox fitil doğru bir şekilde ve doktor kontrolünde kullanılması gereken ilaçlardan birisidir. Yanlış kullanılması bebeğe veya çocuğa istenmeyen zararların verilmesine neden olabilir. Bu nedenle sadece doktorunuzun reçete etmesi halinde kullanınız. Ayrıca dozu ve kullanım şekli hakkında oldukça dikkatli olunuz.

Paranox Fitil Etken Maddesi

İlaç oldukça etkili bir ağrı kesici ve ateş düşürücüdür. Özellikle ateş ve ağrının orta seviyelerde olduğu durumlarda hızlı bir etkiye sahiptir.

Paranox fitil etken maddesi ise Parasetamol ve Fenobarbitaldir.

Parasetamol Paranox fitilin yanı sıra birçok ağrı kesici, ateş düşürücü ilacın etken maddesi olarak kullanılmaktadır. Parasetamol etken maddesi olan ilaçlar baş ağrıları, adet sancıları, ateş, diş ağrıları, orta kulak iltihabı ve diğer çeşitli durumlar için kullanılabilir. Oldukça güçlü bir etken madde olduğu için doğru dozlarda kullanılmalı ve doz aşılmamalıdır.

paranox fitil etken maddesi
Paranox fitil etken maddesi parasetamoldür.

Özellikle çocuklarda 150 mg üzerinde alındığında vücutta toksin madde üretmeye sebebiyet verebilmektedir. Parasetamol’e yüksek derecede duyarlılığa sahip olan bireylerin Paranox fitil ve diğer etken maddesi olduğu ilaçların kullanılmaması gerekir. Karaciğer ve böbrek hastalarının da kullanmaması tavsiye edilir.

Paranox S Fitil Etken Maddesi

Paranox S, düz paranox fitilden farklı olarak fenobarbital içermez. Etken maddesi yalnızca parasetamoldür.

Paranox S ile Paranox Arasındaki Fark Nedir?

İki ilacın arasında farklar bulunmaktadır. Birinci farkları etken maddeleridir. Paranox s ilacının etken maddesi Parasatemol’dur. Ateş düşürücü etkisinin yanı sıra sırt, bel, ayak ve baş ağrılarında etkili olarak kullanılmaktadır. Paranox ilacının etken maddesinde ise parasetamole ek olarak fenobarbital bulunur.

paranox s fitil
Paranox S ve paranox fitil arasındaki fark etken maddeleridir.

İki ilaç hemen hemen aynı etkiyi göstermektedir ve hangisinin kullanılması gerektiğini doktor belirlemelidir. 3 günden fazla geçmeyen ateşte ve 4 günden fazla görülen ağrılarda kesinlikle doktora başvurulmalıdır. Çünkü bu durumu tetikleyen farklı hastalıklar olabilir. Şimdi paranox fitil kullananlar tarafından sıkça sorulan bazı sorulara değineceğim.

Paranox Fitil Ne İşe Yarar?

Yeni doğan bebekler ve çocuklar çeşitli nedenlerden dolayı hasta olabilir veya bir ağrı ile karşılaşabilir. Bu tarz durumlarda çocukların yetişkinlerin kullandığı ilaçları kullanmaları mümkün değildir. Yetişkinlerden daha farklı bir vücut yapısına sahip olan çocuklara bu konuda özel olarak hazırlanmış formüllere sahip olan ilaçlar verilmelidir. Birçok durumda rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bu noktada yetişkinler için kaç saate bir parasetamol kullanıldığını anlatan yazıma doktordanhaberler.com/parol-agri-kesici-kac-saatte-bir-icilir/ linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Çocukların bir aşı takvimi vardır. Bazı aşılarda ise çocuklarda ateş yükselmesi görülebildiği gibi ağrı da görülebildiği için çocuğun zorlanmasına neden olur. Paranox fitil doktor tarafından tavsiye edildiğinde çocukların aşı öncesi kullanması ile ateş kontrol altına alınabilir ve aynı zamanda çocukların ağrı çekmesi engellenebilir.

Aşının dışında grip, soğuk algınlığı, nezle, diğer üst solunum yolu enfeksiyonları ve ameliyat gibi durumlarda da tercih edilir. Doktor tarafından belirlenen dozlara uyularak kullanılmalıdır.

Ayrıca Paranox S fitilden farklı olarak düz paranox fitilde bulunan fenobarbital, yüksek ateş kaynaklı olarak bebeklerde görülme olasılığı artan nöbetlerin önlenmesine yaramaktadır. Sonuç olarak :

  1. Aşı Sonrası: İmmünizasyon sonrasında oluşabilecek ateş ve huzursuzluk durumlarında kullanılabilir.
  2. Diş Çıkarma: Bebeklerde diş çıkarma sürecinde ortaya çıkabilen ağrı için kullanılarak hafifletici etki sağlayabilir.
  3. Soğuk Algınlığı: Soğuk algınlığına bağlı olarak ortaya çıkan burun tıkanıklığı ve hafif ateş durumlarında kullanılabilir.
  4. Boğaz Ağrısı: Boğaz ağrısına karşı rahatlama sağlamak amacıyla kullanılabilir.
  5. Orta Kulak İltihabı: Orta kulak iltihabı gibi durumlarda ağrıyı azaltıcı etkileri olabilir.
  6. Grip: Grip belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilir.
  7. Diğer Enfeksiyonlar: İnflamasyon ve enfeksiyon durumlarında kullanılarak semptomları azaltabilir.
  8. Uyku: Paranox fitilin kullanımı bazı durumlarda bebeklerde ve çocuklarda rahatlama sağlayarak uykuya yardımcı olur.
  9. Gaz ve Kabızlık: Sindirim sistemi problemlerine bağlı olarak oluşan gaz ve kabızlık durumlarında tedaviyi yardımcı olarak kullanılır.
  10. Diş Ağrısı: Diş çıkarma sürecinde ortaya çıkan ağrıları hafifletebilir.

Paranox Fitil Uyku Yapar mı?

Bebeğinize aşı yapıldığında, tedbir alınan hastalığın mikropları pasif bir şekilde bebeğinizin vücuduna girecektir. Pasif olan mikroplara karşı direnç gösterdiğinden bebeklerde ateşte yükselme görülebilmektedir. Bebeğin ateşi  38,5 dereceyi bulduğunda ateş düşürücü kullanılmalıdır. Paranox fitilde bu ateş düşürücülerden biridir.

paranox fitil ile paranox s supozituvar
Paranox fitil hekiminiz tarafından reçete edilmeli ve ona göre kullanılmalıdır.

Paranox fitil uyku yapar mı sorusuna cevap olarak fitil kullanıldıktan sonra yarım saat sonra etkisini göstermekte ve bu durumda bebekte uyku hali görülebilmektedir. Uyku halindeyken ilaç etken maddesi ile ateşi kontrol altına almaya başlamaktadır. Çocuklarda aşır sonrasında kullanılan Paranox fitil, çocuklarda geçici bir süre uyku yapar ve bu normal bir durumdur. Bebekte normalden daha çok geçmeyen bir uyku hali görülüyorsa bu durumda doktora başvurulmalıdır.

Paranox Fitil Kabızlık için Kullanılır mı?

Paranox fitil kabızlık tedavisi için reçete edilen veya kullanılan bir ilaç değildir. İçerdiği etken maddeler itibariyle kabızlık tedavisinde doğrudan tedavi edici etkiye sahip değildir. Kabızlığı nedeniyle ağrısı olan çocukların bir nebze rahatlaması için hekiminizin reçete etmesi halinde kullanılabilir.

Paranox Fitil Gaz Sancısı için Kullanılır mı?

Paranox fitil veya paranox s fitil gaz sancısı için tedavi edici etkiye sahip bir ilaç değildir. Gaz sancıları için farklı tedavi yöntemleri kullanılır ancak gaz sancısı nedeniyle ağrıları olan bebeklerinin ağrılarının hafifletilmesi amacıyla hekiminiz tarafından reçete edildiği takdirde kullanılması söz konusu olabilir.

Aşı Sonrası Paranox Fitil Kullanılır mı?

Aşı sonrası dönemde hekiminiz reçete ettiyse paranox ve paranox S fitil kullanabilirsiniz. Paranox fitilin endikasyonları arasında aşı sonrası dönemde ortaya çıkan ateş ve ağrı bulunmaktadır.

Paranox Fitil Nasıl Kullanılır?

Bebekler için ağrı kesici ilaçlar çeşitlilik gösterir. Şurup formu ile verilen ağrı kesiciler vardır. Bu ağrı kesiciler genel olarak farklı aromalara sahiptir ve bebeklerin rahat içimi için özel olarak formül edilerek üretilir. Bu şuruplardan bir tanesi de dolvendir. Dolven hakkında detaylı bilgiler verdiğim yazıma ulaşmak için doktordanhaberler.com/dolven-surup-dolven-surup-kullanmadan-once-mutlaka-okuyun/ linkine tıklayınız.

Bebeklerin özellikle ağız yolu ile ağrı kesici almayı reddettiği durumlarda fitil formundaki ilaçlar tercih edilmektedir. Bu ilaçlardan biri olan Paranox fitil formundadır ve bebeklere makat yolu ile uygulanmaktadır. Paranox S veya paranox fitil duruma göre doktorunuz tarafından size reçete edilir. Hangisi olacağına doktorunuz karar verir.

Fitili ilk defa kullanacak olan ebeveynler özellikle dikkatli olmalıdır. Bebeğin anüsüne zarar vermeyecek şekilde ve yavaş bir şekilde fitili uygulamalıdır. Diğer yandan doktorun tavsiye ettiği aralıklar ile fitilin kullanılması çok önemlidir. Aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır.

Paranox fitil rektal yoldan yani makattan uygulanmaktadır. Uygulama esnasında ise oldukça dikkatli olunmalıdır. Bebeklerin anüs bölgeleri oldukça hassas olduğu için fitilin nasıl kullanılması gerektiği çok iyi bilinmelidir.

İlacı makattan vermeden önce bebeğin anüs bölgesine krem sürülebilir. Bu sayede ilacın daha rahat bir şekilde uygulanmasına olanak sağlanacaktır. Fitili bebeğe uygulamadan önce bebek sırtüstü yatırılmalı ve iki bacağı ayağa kaldırılmalıdır. Daha sonra ilacın sivri kısmı makata gelecek şekilde işaret parmağı ile sanki kapı ziline basar gibi ilaç itilmelidir. Bu işlemi yaparken nazik davranılmasına özen gösterilmelidir.

paranox fitil nasıl kullanılır
Paranox fitil makat bölgesinden uygulanır.

Bebeğin bir süre sırt üstü kalması ve aynı zamanda da bacaklarını birleştirerek fitilin geri gelmesi engellenmelidir.

Paranox Fitil Kaç Saat Ara ile Verilir?

Paranox fitil veya paranox s fitilin kaç saat arayla verileceği hastanın durumuna göre hekimi tarafından belirlenmelidir. İnternet ortamından bulduğunuz bilgiler ışığında bebeğinize ya da çocuğunuza bu ilacı vermeyiniz.

Genellikle acil servislerde veya farklı sağlık kurumlarında 6 saate bir paranox fitil verilebilmektedir ancak siz doktorunuz bu şekilde reçete etmediği sürece bu şekliyle kullanmayınız.

Paranox Fitil Kaç Yaşa Kadar Kullanılabilir?

Yaş GrubuDozUygulama Sıklığı
1-5 yaş1 supozituvar (120 mg parasetamol)4-6 saatte bir
6-12 yaş2 supozituvar (240 mg parasetamol)4-6 saatte bir
Bu tablo paranox fitil içindir ve yalnızca doktor önerisiyle kullanılabilir.
Yaş GrubuDozUygulama Sıklığı
6 yaşından küçük1 supozituvar (120 mg parasetamol)4-6 saatte bir
6-12 yaş2 supozituvar (240 mg parasetamol)4-6 saatte bir
Bu tablo paranox S fitil içindir ve yalnızca doktor önerisiyle kullanılabilir.

1, 2, 3 Aylık Bebekler Paranox Fitil Kullanabilir mi?

3 aya kadar olan bebeklerde paranox S fitil kullanımı doktorunuzun önerisi doğrultusunda yapılabilir anca bebekler ilaçlar hususunda oldukça hassas olduklarından dolayı doktorunuz önermediyse kullanım yapmayınız.

Hekimler genelde 3 aya kadar olan bebeklerde günde 1 ile 2 suppozituar kullanımı yapabilmekteler ancak dediğim gibi doktorunuz reçete etmediyse kesinlikle kullanmayınız. Paranox fitil ise yine hekiminiz reçete ettiyse bu kadar aylık bebeklerde kullanılabilir. Reçete etmediği sürece kullanmayınız.

Paranox Fitil Yan Etkileri Nelerdir?

Çocuklar için oldukça güvenilir bir ilaç olan Paranox fitil nadirde olsa bazı yan etkiler gösterebilmektedir. İlacı kullanacak çocuğun özellikle karaciğer ve böbrek hastalıklarının olmamasına, varsa da bu konuda doktor görüşü alınmasına çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Bunun nedeni ise ilaç karaciğer tarafından emildiği için sağlıklı bir karaciğerin olmaması durumunda sorunlar ortaya çıkarak ilaç yan etki gösterebilir. Aynı şekilde böbreklerde oluşan sorunlar ilacın sorunlara yol açmasına neden olabilir.

Çok ciddi yan etkiler arasında fitil kullanıldıktan sonra çocuğun idrarında bulanıklık ve kan görüldüğünde ilaç kullanımı durdurulmalı ve bu konuda acil doktora başvurulmalıdır. Paranox fitil yan etkileri arasında deride kızarıklık ve kaşıntının yanı sıra döküntülerin görülmesi de ciddi bir durumdur. Çocuğun idrar yapma sıklığının azalması da görülen yan etiler arasındadır.

İlaç özellikle parasatemol ve fenobarbital maddelerine alerjisi olan çocuklarda yan etkilerin görülmesi daha olası olmaktadır. İlacı kullandıktan sonra eğer çocukta ateşin düşmediği veya ağrının geçmediği görülürse ilaca doktorunuzun önerisiyle devam edilmemesi önerilebilir.

İlacın yan etkileri kullanmadan önce öğrenilmeli ve herhangi bir yan etkide doktora başvurulmalıdır. Nadirde olsa Paranox fitilin yan etkileri arasında mide bulantısı, nefes almakta zorlanma, halsizlik, dudaklarda şişme, ishal görülebilir. Herkesin bünyesinin farklı olması nedeni ile farklı yan etkilerde görülebilir.

Paranox Fitil Diğer İlaçlarla Etkileşime Girer mi?

Bu ilacı bebeklerinde veya çocuklarında kullanan anneler genellikle ellerinde bulunan diğer ağrı kesici ateş düşürücü şuruplarla etkileşime girip girmeyeceğini merak etmektedirler.

Calpol ile Paranox Fitil Aynı Anda Verilir mi?

Bebekler için tercih edilen ateş düşürücülerden biri de Calpol’dur. Calpol şurup formundadır ve etken maddesi Parasetamol’dur. Bazı durumlarda ebeveynler çocuklarında gördükleri ateş nedeni ile ilaçları aynı anda veya belirli aralıklarla farklı ilaçlar kullanabilmektedir. Bu durum oldukça yanlıştır. Çünkü Paranox firil ile Calpol ilaçlarının etken maddesi aynıdır. İkisinin de etken maddesi Parasetamol’dur ve ikisinin bir arada kullanılması sakıncalıdır. Bu konuda bilgi sahibi olmak ve nasıl kullanacağınızı öğrenmek için hemen doktordanhaberler.com/calpol-surup-calpol-suspansiyon/ linkine tıklayınız.

Diğer yandan belirli aralılarla farklı ilaçları kullanmakta herhangi bir fayda göstermediği için kullanılması gereksizdir. Yaşanılan bu tarz durumlarda doktorun tavsiye ettiği ilaç haricinde ilaç kullanılmamalıdır. Eğer bu ilaçlardan herhangi biri verilmişse ve çocukta ateş veya ağrı azalmıyorsa ilaç değiştirmek yerine doktor ile iletişime geçilmesi gerekir.

Paranox fitil ve Peditus Aynı Anda Verilir mi?

Bebeklerin ateşi yükseldiğinde aileler haklı olarak panik halinde olabilmektedir. Ateş düşürücü ilaçlar bebekler için doktor tarafından yazılması önemlidir. Piyasada bulunan birçok bebekler için ateş düşürücü ilaç şurup veya fitil formunda üretilmektedir. Fitilin kullanılma sebebi ise bazı bebeklerin ağız yolu ile ilaç almayı reddetmesidir.

Peditus ve paranox fitil aynı anda verilir mi sorusuna karşı bilinmesi gereklidir ki iki ilacında etken maddesi Parasetamol’dur. Parasetamol etken maddesinin yüksek miktarda kullanılması zehirlenmelere yol açmaktadır. İki ilaçta da aynı etken madde bulunduğu için aynı anda kullanılmaları sakıncalıdır. Eğer ilaçlardan biri kullanılıyor ve ateş düşmüyorsa bu durumda doktora başvurularak ilaç değiştirilebilir.

Paranox Fitil ve Dolven Dönüşümlü Verilir mi?

Paranox ve dolven farklı etken maddelere sahip ağrı kesici ateş düşürücü ilaçlardır. Bu ilaçların aynı anda kullanılması sonucu etkileşim ile yan etki riski artabilir ancak doktorunuzun önermesi halinde dönüşümlü olarak kullanılması söz konusu olabilir.

Paranox Fitil Kullananlar Tarafından Sorulan Sorular

Paranox fitil kullananlar tarafından mailime ve yorum bölümlerine sıkça sorulan bazı sorular bulunmaktadır. Bu soruları bu başlık altında sıra ile cevaplayacağım. Haydi sorularımıza geçelim.

Paranox Fitil Ne Kadar Süre Sonra Etki Eder?

Paranox fitilin etkisini gösterme süresi yaklaşık olarak 30 dakikadır. 30 dakikada ilk etkiler hissedilmeye başlanır. 1 saate kadar hissedilir etkisi görülür ve bu etki parasetamolün etkisi bitene kadar devam eder.

Paranox fitil kullanırken hastanın ateşi çok yüksek ise ılık uygulama ile desteklemeyi unutmayınız.

Paranox Fitil Ne Kadar Sürede Ateşi Düşürür?

Her ilaçta olduğu gibi Paranox fitil ilacının da etkisinin çocukta görülmesi için belirli bir sürenin geçmesi gerekir. Paranox fitil uygulandıktan sonra ilaç vücut tarafından emilerek bağırsak ile mide arasında dolaşımı gerçekleşir. Bu süre ortalama olarak yarım saat sürmektedir. Yarım saat sonra ilaç etkisini göstererek çocukta ateş düşmesi görülür. Bir veya iki saat sonra ise ateş tamamen normale dönmesi beklenir.

Paranox vücutta etken olarak 4 saat civarında kalmaktadır. Devam edecek ateş veya ağrılar için 4 saatte bir kullanma tavsiye edilebilir. Ancak bu süreler içerisinde ateşte düşme veya ağrıda azalma görülmezse doktor ile iletişime geçilmesi gerekir. Fitil kullanıldıktan sonra 1 saat bir kere ateş ölçülmeli ve yarım saat sonra tekrar ateşe bakılmalıdır. Netice olarak paranox fitili doktorunuz önermediği sürece bu yazıda yer alan bilgilere dayanarak kullanamazsınız.

Paranox Fitil Kullanmak Zararlı mı?

Paranox fitil kullanmak doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmadığınızda zararlı bir hal alabilir. Kesinlikle bilinçsiz kullanılmaması gereken ilaçlardan biridir. Bu nedenle sadece doktorunuzun reçete ettiği şekilde kullanınız ve istenmeyen bir durumla karşı karşıya kaldığınızda hemen bir acil servise başvurunuz. Bu noktada acil servis hangi hastalıklara bakar başlıklı yazıma ulaşmak için doktordanhaberler.com/acil-servis-hangi-hastaliklara-bakar/ linkine tıklayınız.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 4 Haziran 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 14 Ocak 2021, 17 Aralık 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın