Oryante Nedir? Tıpta Oryante Değil Ne Demek?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Oryante Nedir?

Oryante, tıpta yer, zaman ve kişi olmak üzere üç boyutlu farkındalığının bozulup bozulmadığını ifade eden terimdir. Eğer bir hastaya “bu hasta oryante” demek istiyorsak 3 soru sormalıyız. İşte sorular:

  1. “Şu anda hangi yıldasınız” ya da daha yaşlı hastalar için “hangi mevsimdeyiz” gibi…
  2. “Şu anda neredesiniz” ya da “bulunduğunuz yer kaçıncı kat” gibi…
  3. Yanındaki kişiyi tanıyıp tanımadığını sorulabilir en basitinden.

Eğer bu soruların hepsine mantıklı cevaplar veriyorsa o hasta oryantedir. Zaten doktor dizilerinde ya da hastane ortamlarında sıkça duymuşsunuzdur “hasta oryante ve koopere” diye. İlk muayenesi yapılacak bir hasta için kooperasyon ve oryantasyon çok önemlidir. Oryantasyonu bozuk olan hastalar için oryante değil ya da dezoryantasyonu var şeklinde ifadeler kullanabiliriz. Örneğin bazı olumsuz koşullara bağlı olarak deliryum geliştiğinde kişilerin oryantasyonu bozulabilir.

oryante nedir
Hasta oryante diyebilmek için üç temek kritere bakılır. Bunlar zaman, kişi ve yer kavramlarıdır.

Oryante kelimesinin kökenine indiğimizde ise Fransızca karşımıza çıkmaktadır. Kelime anlamı olarak uyum veya yönelim demektir. Oryantasyon bozukluğu ise uyum ya da yönelim bozukluğu anlamına gelir haliyle. Oryante olmayan bir birey bariz olarak saatin kaç olduğunu, hangi ayda veya yılda olduğunu bilemez. Daha önce başıma gelen olaylardan anlatayım. Örneğin 80 yaşında bir hasta sağlık ocağına gelmişti ve iyi görünmüyordu. Hangi yılda olduğumuzu sordum bilemedi. Hangi mevsimdeyiz dedim ve onu bildi. Ardından şu anda hangi binadasın ve kaçıncı kattasın diye sordum. Binayı ve katı bilemedi. Yani demek istediğim bu tipte bir hasta geldiği zaman ya da primer bakı yapılırken oryante olmayan hastalar kendini çok net bir şekilde belli eder.

Temel olarak bir hastaya oryante diyebilmek için hangi kriterlere bakıldığını anladığınızı düşünüyorum. Bu konuyla ilgili olarak merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi alt taraftaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

(Bu yazı ilk defa 23 Ağustos 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 4 Aralık 2020 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın