Ohtahara Sendromu Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Ohtahara sendromu ender görülen bir epilepsi türüdür ve genellikle bebeklik döneminde ortaya çıkar. Bu hastalık tıp dünyasında aynı zamanda erken infantil epileptik ensefalopati olarak ta bilinir. Ohtahara sendromlu çocuklar nöbet geçirirler ve ciddi gelişimsel sorunlar yaşarlar. Ohtahara sendromunun kesin bir tedavisi yoktur. Dolayısıyla bu sendroma sahip çocukların erken çocukluk döneminden sonra hayatta kalma olasılığı oldukça düşüktür. Bu yazımda Ohtahara Sendromu’ndan OS olarak bahsedeceğim.

Ohtahara Sendromu Nedir?

Ohtahara sendromu sıklıkla bebeklerin yaşamının ilk üç ayında ortaya çıkan ve nöbetlere gelişimsel gecikmelerin eşlik ettiği nadir bir epilepsi türüdür. Bazı vakalarda sendromun sebepleri arasında beyin anormallikleri, metabolik bozukluklar veya gen mutasyonları bulunabilirken diğer vakalarda ise belirgin bir neden saptanamamıştır.

ohtahara hastaligi
Ohtahara sendromu dünya istatistiklerine bakıldığında oldukça nadir görülen bir hastalık olduğu anlaşılıyor.

Cinsiyet ayrımı gözetmeksizin kız ve erkek çocukları bu hastalıktan eşit oranlarda etkilenmektedir. Genellikle bebeklerde tonik nöbetlere sıkça rastlanır ancak fokal nöbetler ve miyoklonik nöbetlerde görülebilir.

Ohtahara Sendromu Nedenleri

OS çeşitli etyolojik faktörlerden kaynaklanabilen nadir bir durumdur ve genellikle beynin yapısal anormallikleriyle ilişkilidir. Diğer olası etkenler arasında metabolik bozukluklar ve gen mutasyonları bulunmaktadır. Bu konuda çalışmalar yapan bilim insanları bu durumda genellikle metabolik ve genetik tetikleyicilerin nöbetlere yol açan beyin anormalliklerini ürettiğini tahmin etmektedir.

Ohtahara sendromu ile ilişkilendirilen beyin anormallikleri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Hemimegalensefali (beynin bir yarısı diğerinden daha büyük olması durumu)
  • Korpus kallozumun agenezisi (beynin iki tarafını birbirine bağlayan yapının yokluğu durumu)
  • Porensefali (beyinde sıvı dolu bir boşluk oluşması durumu)
  • Bazı hafıza fonksiyonlarını kontrol eden yapıların yokluğu

Ohtahara sendromu ile ilişkilendirilen metabolik bozukluklar arasında ise şunlar bulunmaktadır:

  1. Ketotik olmayan hiperglisinemi
  2. Sitokrom C oksidaz eksikliği
  3. Piridoksin bağımlılığı
  4. Karnitin palmitoil transferaz eksikliği

Ohtahara Sendromu Belirtileri

OS tanısı konmuş bebekler genellikle tonik nöbet olarak adlandırılan bir nöbet türü ile karşılaşırlar. Bu nöbet türünün özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Kol veya bacaklarda kasların ani ve belirgin bir şekilde sertleşmesi.
  • Genellikle 10 saniye veya daha kısa bir süre içinde meydana gelmesi
  • Uyanıkken veya uyurken günde birkaç yüz görülmesi

Ohtahara sendromu olan bebeklerin yaklaşık üçte biri farklı nöbet türleri ile karşılaşma eğilimindedir. Görülen diğer nöbet tipleri ise şu şekildedir:

  1. Fokal motor nöbetler
  2. Tonik klonik nöbetler
  3. Atonik nöbetler

Nöbetlerin kontrol altına alınması genellikle zor olsa da sıklığı ve şiddeti gelişimsel gecikmelere yol açabilir.

Ohtahara Sendromu Tanısı

Bir bebekte OS belirtileri tespit edildiğinde çocuk doktorları elektroensefalogram (EEG) adı verilen bir test yaparlar. Bu uygulama bebeğin beynindeki elektriksel aktiviteyi ölçen bir ağrısız testtir. EEG’de:

ohtahara sendromu tedavisi var mi
Ohtahara sendromunun tanısı detaylı ananmez ve fizik muayene ile başlangıç gösterir.

Elektriksel aktivitede ani artışlar ve bunları takip eden düşük aktivite dönemleri görülebilir. Bu modele patlama bastırma modeli adı verilir. Bebek hem uyanıkken hem de uyurken görülebilir.

Pediatristler ayrıca aşağıdaki ileri görüntüleme tetkiklerini isteyebilirler:

  • Manyetik rezonans görüntüleme
  • Kan ve/veya idrar testleri
  • Genetik testler

Ohtahara Sendromu Tedavisi

Ohtahara sendromu günümüzde tam manasıyla tedavi edilemez ancak bazı tedavi metotları nöbetlerin etkilerini hafifletebilir ve yaşam kalitesini artırır.

Sıkça kullanılan tedaviler şunlardır:

Nöbet önleyici ilaçlar: Vigabatrin, prednizon, klonazepam, topiram, zonisamid, fenobarbital, valproat veya felbamat bulunmaktadır.

Ameliyat ile beyin hasarlı bölgelerin çıkarılması: Beyindeki belirli bölgelerin yapısal anormalliklerinden kaynaklanan sorunların düzeltilmesi amaçlanır. Bu operasyon nöbetlerin ciddi komplikasyonlara yol açmadan önceki dönemde, erken bir aşamada yapılırsa daha etkili olur. Diğer tedaviler ise şunlardır:

  • Ketojenik diyet
  • Vagus siniri stimülasyonu
  • Fizik tedavi
  • Konuşma terapileri
  • İş ve uğraşı terapileri

Bu sendromla ilgili aklınıza takılanları veya merak ettiğiniz hususları alttaki yorumlara yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 3 Eylül 2018 tarihinde yazılmıştır. Ardından 27 Kasım 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın