Noonan Sendromu

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Noonan Sendromu Nedir?

Noonan Sendromu, nedenleri henüz tam olarak ortaya çıkarılamamış genetik bir hastalıktır. Görülme sıklığına bakıldığında 1000 yenidoğanda 1 görülmektedir. Erkekler ve kadınlar eşit oranlarda etkilenirler. Belirtilerindeki benzerlik nedeniyle Ullrich Turner Sendromu ile benzerlik göstermektedir.

noonan sendromu kromozom
Noonan Sendromlu çocuklara gerekli destek, tedavi ve eğitim mutlaka verilmelidir.

UTS, kalıtsal olmaması yönüyle Noonan sendromundan ayrılmaktadır. Hem iç organları hemde dış görünümü etkileme eğilimindedir. İlk defa 1963 yılında Amerikalı pediatri hekimi Jacqueline Noonan tarafından tanımlanmıştır.

Noonan Sendromu Nedenleri Nelerdir?

Noonan Sendromunun nedenleri henüz tam olarak ortaya çıkarılamamıştır. PTPN 11 geninde meydana gelen mutasyonların hastalığa sebebiyet verdiği düşünülmektedir. Bu gen SHP-2 adı verilen ve gelişmede çok önemli görevleri olan proteinin üretilmesi için bir dizi talimatlar sağlamakla yükümlüdür. Hastalığın otozomal dominant kalıtılan formları bulunmaktadır. Ek olarak SOS 1, RAF 1 ve RIT 1 genlerininde bu hastalığın oluşmasında etkili olduğu tahmin ediliyor.

noonan sendromu nedir
Noonan Sendromu, PTPN11, SOS1, RAF1, and RIT1 genlerinde ortaya çıkan mutasyonlar nedeniyle oluşan ender bir kalıtsal hastalıktır.

Noonan Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Noonan Sendromunda yüz görünümü üstteki resimde de gördüğünüz gibi oldukça tipiktir. Çocukluk döneminde ortaya çıkan belirtileri yetişkinlik döneminde doğru giderek belirgin bir hal alır. Sıklıkla karşımıza çıkan belirtileri maddeler halinde şu şekilde sıralayabiliriz:

  1. Göz kapaklarında sarkıklık durumu
  2. Düşük ve geriye doğru eğimli kulak yapısı
  3. Geniş ve bastırılmış burun yapısı
  4. Alt çenede küçüklük diğer bir deyişle mikrognati durumu
  5. İfadesiz bir yüz görünümü
  6. Belirgin alın ve düşük saç çizgisi
  7. Kalp kapağı hastalıkları
  8. Kardiyomiyopatik bozukluklar
  9. Ventriküler septal kusurlar, pulmoner arter stenozu ve aort koarktasyonu gibi yapısal kalp kusurları
  10. Kalp ritminde bozukluklar
  11. Normal doğum ağırlığı olmasına rağmen gecikmiş gelişme
  12. Yetersiz beslenme ve buna bağlı kilo kayıpları
  13. Büyüme hormonu seviyelerinde yetersizlikler
  14. Kemik olgunlaşmasında ve büyümede gecikmeler
  15. Pektus ekskavatum ve pektus karinatum gibi göğüs duvarı deformiteleri
  16. Boyunda kısalık ve boyun kaslarında anormallikler
  17. Omurga deformiteleri
  18. Öğrenme güçlükleri ve entellektüel bozukluklar
  19. İşitme ve görmede öğrenmeyi güçleştiren bozukluklar
  20. Göz kaslarında problemler ve şaşılık
  21. Astigmat, miyop gibi göz hastalıkları
  22. Göz bebeklerinde nistagmus adı verilen durumun ortaya çıkması
  23. Pıhtılaşma bozuklukları
  24. Kriptorşidizm hastalığı
  25. Ergenlik döneminde gecikmeler
  26. İnfertilite bozuklukları
  27. Böbrek hastalıkları
  28. Seyrek görünümlü saçlar
  29. Cilt rengini ve şeklini etkileyen bozukluklar

Noonan Sendromu Tanısı Nasıl Konulur?

Noonan Sendromu teşhisi için hekiminiz öncelikle tıbbi öykünüzü alacak ve detaylı bir fizik muayene yapacaktır. Az görülen bir hastalık olması ve belirtilerinin diğer hastalıklarda ortaya çıkan belirtilerle benzerliği nedeniyle tanısı oldukça zor konulur.

Birçok hasta çocukluk döneminde belirtilerin ortaya çıkmaması nedeniyle teşhis edilmez. Bu çocuklar yetişkinlik dönemi yaklaştıkça tanı alırlar. Tanının doğrulanması için genetik testler kullanılabilir. Bu genetik testler sayesinde hamilelik döneminde ebeveynlerin risk değerlendirmesi yapabilmesini sağlanabilir.

Genetik testlerin negatif çıkması Noonan Sendromu olmadığı anlamına gelmez. Bu hastalarda bilinen gen mutasyonları dışında henüz bilinmeyen gen mutasyonları altta yatan nedenler arasında olabilir. Mutlaka diğer sistemlerde ortaya çıkan bulgular için uzman hekim görüşleri alınmalıdır.

Noonan Sendromu Testi Nasıl Yapılır?

Noonan sendromlu hastalar çoğu zaman genetik testler yardımıyla tanı alabilirler ancak her Noonanlı çocuğun ya da bebeğin genetik mutasyon taşımadığı unutulmamalıdır. Yani genetik testin negatif çıkmış olması bireyin noonan sendromlu olmadığını göstermez fakat pozitif olması noonan sendromlu olduğunu gösterir. Noonan Sendromu genetik testi bu hastalıkla ilişkili 16’ya yakın genin analiz edilmesi mantığıyla çalışır. Araştırılan 16 genden herhangi birinde ilgili mutasyonun olmasının tespiti neticesinde tanıya gidilir.

noonan sendromu testi
Noonan sendromu tanısı için bazı genetik testlerden faydalanılır.

Noonan Sendromu kromozom ve genleri  ile ilgili bilgiler aşağıdadır:

  1. A2ML1
  2. BRAF
  3. CBL
  4. KRAS
  5. MAP2K1
  6. MAP2K2
  7. NRAS
  8. PTPN11
  9. RAF1
  10. RIT1
  11. RRAS
  12. SHOC2
  13. SOS1
  14. SOS2

Noonan Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Noonan sendromunun standardize edilmiş bir tedavi prosedürü bulunmamaktadır. Hastalığın ortaya çıkmasına neden olan gen mutasyonları onarılamadığı için en azından belirtileri azaltılmalı ve kontrol altına alınmalıdır. Hastalığın şiddeti kişiden kişiye göre değişeceği için tedavilerde kişiye özel olarak planlanır. Tedavi hangi sistem etkilendiyse o sisteme yöneliktir ve uzman hekimlerden oluşan bir heyet tarafından planlanır.

[su_box title=”Noonan Sendromu Mail Grubu” box_color=”#6fe767″]Bu konu ile ilgili herhangi bir tedavi veya ilaç keşfi gibi yeni bilgiler eklendiğinde anında haberdar olmak için Noonan Sendromu Mail Grubumuza abone olabilirsiniz. [email-subscribers namefield=”no” desc=”” group=”noonansendromu”][/su_box]

Uluslararası Noonan Sendromu Grupları

Dünyanın dört bir yanından Noonan Sendromlu çocukların ve ailelerinin organize olduğu birkaç önemli platform bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Noonan Sendromu Vakfı olarak geçen The Noonan Syndrome Foundation isimli organizasyondur. Bu organizasyonun temel amacı bu hastalığa yakalanan bireyleri desteklemek , eğitimlerine katkıda bulunmak ve savunmaktır. Bildiğim kadarıyla bir avuç gönüllü insan tarafından kurulmuş olup bağış yoluyla varlığını sürdürmekte ve son toplantılarını Temmuz 2018’de yapmış bulunmaktalar.

Yararlanılan Kaynaklar :

  1. Genetic Home Referance : Noonan Syndrome
  2. National Human GenomeLearning About Noonan Syndrome

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Noonan Sendromu” üzerine 6 yorum

  1. Merhabalar,benim oğlum içinde bu teşhis konuldu.SOS1 ile ilgili bir sorundan bahsetti ve bunu takip edin dedi(Alman olduğu için çok ayrıntılı Bilgi alamadık) SOS1 hakkında Bilgi alabilir miyim?zararları daha mı fazla yada neleri içeriyor Lütfen Bilgi rica ediyorum

    Yanıtla
  2. Merhaba, calismaniz icin tesekkurler. Cok faydali bir yazi. Sendromun Dil ve kinusma uzerine de etkisi olmaktadir. Iyi gunler

    Yanıtla

Yorum yapın