Nonspesifik Odak Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Nonspesifik Odak, MR ya da BT raporlarında sıkça yazılan veya doktorlardan çokça duyduğunuz bir ifadedir.İnternet ortamında birçok hasta non spesifik odak nedir diye aratmakta ve bilgi sahibi olmaya çalışmaktadır. Hastaların bu konuda en çok merak ettiği şeyler, bu ifade ne demek, tehlikeli bir şey mi, önemsiz mi gibi sorulardır.  Bu konuya açıklık getirmeye çalışalım.

nonspesifik odak
Nonspesifik odaklar, beyin, omurga, karaciğer, böbrekler ve diğer organlarda görülebilir.

Non spesifik odak ifadesinin ne anlama geldiğini kavramak için öncelikle nonspesifik kelimesinin ne anlama geldiğini kavramamız gerekmektedir.

Nonspesifik kısaca özgül olmayan,karakteristik özelliği olmayan anlamına gelmektedir. Tıpta sık olarak kullanılan terimlerden biridir.

Non spesifik odak, henüz herhangi bir hastalıkla ilişkilendirilememiş bir odak anlamına gelmektedir. Genelde doktorlar bu ifadenin geçtiği raporlar hakkında hastaya bilgi vermektedirler. Eğer MR (manyetik Rezonans Görüntüleme) ya da BT ( Bilgisayarlı Tomografi) raporunuzda nonspesifik odak ifadesi geçiyorsa bu ifade hakkında yorum yapabilmek ve bilgi sahibi olunabilmesi için şu bilgilere ihtiyaç vardır:

  • Hastanın şikayetleri,belirtileri, bulguları
  • Tetkikler ve sonuçları
  • Muayene bulguları

Yukarıda verilen bilgilere sahip olunduktan sonra kişinin raporunda yazan nonspesifik odak ifadesi düzgün bir şekilde yorumlanabilir.

Klinik Korelasyon Önerilir adlı yazımızı okumak için tıklayınız.

Karaciğerde Hipodens Lezyon Görülmesi Ne Anlama Gelir adlı yazımızı okumak için tıkayınız. Sizde hemen raporunuzda yazan ifadeleri aşağıdaki yorum bölümüne yazınız. Sizin için yorumlayacağım.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Nonspesifik Odak Nedir? Nasıl Yorumlanır?” üzerine 13 yorum

  1. Merhaba baş dönmesi kulak çınlaması ve gözde uçuşan noktalar şikayetiyle çektirdiğim Mr raporunda şu şekilde yazıyor. Yorumlarsanız sevinirim. Bunlar neden oluşmuş olabilir etkisi olur mu?

    Sağda belirgin olmak üzere bilateral periventriküller beyazcevherde, T2A ve FLAİR sekanslarda hiperintens, T1A sekansta izointens izlenençapları 4mm’yi geçmeyen birkaç adet non-spesifik gliotik değişiklikler mevcuttur.

    Yanıtla
    • Merhabalar Seçil Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      MR raporunda yazan ifade, beyindeki beyaz madde bölgesinde, iki taraflı olarak, T2A ve FLAİR sekanslarında parlak, T1A sekansında ise normal görünen, çapları 4 mm’den küçük, belirli bir hastalıkla ilişkilendirilemeyen birkaç değişiklik olduğunu göstermektedir. Bu değişiklikler non-spesifik gliotik odak olarak adlandırılır. Non-spesifik gliotik odaklar, beyin dokusunda hasar, iltihap, enfeksiyon, kanama, damar tıkanıklığı, oksijen yetersizliği, yaşlanma, migren, hipertansiyon, diyabet, multipl skleroz, vaskülit, beyin tümörü gibi birçok nedenle ortaya çıkabilir. Bu nedenle hastanızın şikayetlerini, belirtilerini, muayene bulgularını ve diğer tetkik sonuçlarını değerlendirmek gerekir. Non-spesifik gliotik odakların önemi, sayısı, büyüklüğü, yerleşimi ve zaman içindeki değişimi ile ilgilidir. Hastanızın durumunu daha iyi anlamak için, klinik korelasyon yapılması, MR raporunu, diğer test sonuçlarını ve klinik bulgularını birlikte yorumlamak gerekecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. Merhabalar hocam oğlum 13 aylık MR sonucunda her iki serebral hemisfer ak maddede milimetrik boyutlarda birkaç adet Nonspesifik hiperintens odak izlenmektedir yazıyo rica etsem açıklayabilir misiniz ne anlama geliyo

    Yanıtla
  3. Bulgular
    MRCP İNCELEMESİNDE ; Safra kesesi hidropik görünümdedir Perikolesistik sıvı saptanmamıştır. Lümen içerisinde safra çamuruna ait görünüm mevcuttur. İntrahepatik safra yollarında dilatasyon izlendi. Ortak safra kanalı çapı en geniş yerinde 13 mm ölçülmüştür Pankeratik düzeyde bu görünüm sonlanmaktadır Pankreas başı heterojen olup yaklaşık 42 mm çapında nonspesifik hipointens belirginleşme vardır. Kitle açısından Dinamik MR ile değerlendirme önerilir.. Bunu yoru layabilir misiniz?

    Yanıtla
  4. Merhaba hocam yardımcı olabilirseniz sevinirim . Nazal septum sağa deviyedir.

    Her iki maksiller sinüste sinüzite bağlı milimetrik polipoid mukozal kalınlaşmalar izlendi.

    Parietal alanda periventriküler mesafede 4.5mm çaplı nonspesifik glotik odak saptandı. Göz doktorum istedi yardımcı olabilirmisiniz

    Yanıtla
  5. Merhaba. Şiddetli baş ağrılarım var hemen hemen hergün 1 yıldır böyle bide halsizlik yorgunluk unutkanlık saç dökülmesi elle ve ayaklarımda sürekli uyuşmazlık oluyor damarlarım şişiyor tıkanmış gibi hissediyorum yarım saat falan masaj yaptıktan sonra düzelme oluyor tabi bunlar Bi iş yaptığımda zorlandığımda yada el ve ayaklarımla Bi ağırlık tuttuğumda oluyor. Buda mr sonuçlarım. Her iki frontal, parietal lobda subkortikal derin beyaz cevher içinde çok sayıda yaklaşık 5 mm çapa ulaşan nonspesifik gliotik odaklar izlendi.

    Yanıtla
    • Merhabalar Ayşe Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz şikayetler ve sonucunuzu sizi muayene eden bir hekime göstermeniz halinde anlam kazanacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
      • Merhaba kolay gelsin 23 yaşındayım çok şiddetli baş ağrısı ile doktora gittim mr sonucum da böyle birşey yazıyor ama ben anlamadım googledan araştırdım ama hiç bişey yazmıyor ne demek bu
        Sağ temporal lobda subkortikal beyaz cevherde T2AG ve FLAIR da hiperintens 8×6 mm boyutunda nonspesifik sinyal odağı dikkati çekmiştir. Klinik bulgular ile korelasyonu ve radyolojik takibi önerilir.

        Yanıtla
        • Merhabalar Ceren Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
          MR’da normal olmayan dokulara denk gelinmiş. Bunların ne anlama geldiği, iyi veya kötü olup olmadığı gibi bilgilerin anlaşılabilmesi için farklı tetkikler yapılması ve muayene bulguları eşliğinde değerlendirilmesi istenmiş.
          Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

          Yanıtla
        • Merhaba kolay gelsin 3 senedir sürekli baş agrısı cekıyorum mr cekıldım ve sonucum da sol tarafta periatrial cevherde T2ve ve FLAIR görüntülerde hiperintens difüzyon artışı saptanan nonspesifik odak izlenmistir. Yazıyor ınternetten bakım ve anlayamadım bilgi verirseniz cok sevinirim

          Yanıtla
    • Sylvian fissürler ılımlı atrofiye sekonder hafif belirgindir.

      Her iki serebral hemisferde T2A ve FLAİR sekanslarda hiperintens birkaç adet milimetrik odak izlenmiştir (nonspesifik iskemik değişiklikler ?).
      Merhaba hocam burda ne anlatıyor selam ile

      Yanıtla
      • Merhabalar Ümit Bey, öncelikle geçmiş olsun.
        Beyin dokusunda bazı anormallikler olduğunu ancak bunların kesin nedeninin veya sonucunun bilinmediğini görülüyor. Bu durum, yaşlanma, enfeksiyon, travma, damar hastalıkları, otoimmün hastalıklar, genetik hastalıklar veya başka faktörlerle ilişkili olabilir. Bunun nedeninin bulunması için hastanızın diğer semptomlarını, tıbbi geçmişini ve risk faktörleri korelasyon içinde değerlendirilmesi gerekir.
        Genel olarak bilgi vermem gerekirse Sylvian fissürler ılımlı atrofiye sekonder hafif belirgindir ifadesi hastanın Sylvian fissürlerinin, başka bir hastalığın etkisiyle ılımlı derecede küçüldüğünü ve bunun MR görüntülerinde net bir şekilde görülebildiğini ifade eder. Nonspesifik iskemik değişiklikler ise genellikle beyin dokusuna yeterli kan akışı olmadığı için oluşan hasarlardır. Bu hasarlar, belirli bir nedeni olmayan veya tanımlanamayan küçük beyaz lekeler şeklinde görülebilir.
        Sizin yapmanız gereken bu rapor sonucunu sizi muayene eden hekiminize göstermektir.
        Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

        Yanıtla

Yorum yapın