Nonspesifik Gliotik Odak Nedir? Nasıl Yorumlanır?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Nonspesifik Gliotik Odak, MR ve Tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinin sonuçlarını içeren raporda yazılan, hastalar tarafından ne anlama geldiği sıkça merak edilen bir ifadedir.

Non spesifik gliotik odak ifadesinin ne anlama geldiğini tam olarak kavrayabilmek için şu yazılara göz atmanızda fayda olacaktır. Nonspesifik odak ise daha genel bir ifadedir.

Nonspesifik, özgül olmayan, karakteristik özelliği olmayan anlamına gelmektedir. Tıpta sık olarak kullanılan terimlerden biridir.

nonspesifik odak
Nonspesifik odaklar, beyin, omurga, karaciğer, böbrekler ve diğer organlarda görülebilir.

Nonspesifik gliotik odak hakkında yorum yapabilmek için hastanın şikayetlerinin,belirtilerinin ve muayene bulgularının bilinmesi gerekmektedir. Genel olarak non spesifik gliotik odak herhangi bir hastalıkla ya da durumla ilişkili bulunamamış , beyin dokusu yerleşimli bir iz demektir. Bu ize çoğu zaman bazı hastalıklar neden olmaktadır. Ancak bu ize hangi hastalığın neden olduğu ya da bu izlerin ne kaynaklı olduğu hakkında yorum yapmak, diğer bilgileri, muayene ve tetkik sonuçlarını görmeksizin doğru olmayacaktır.

Sizde rapor sonucunuzu aşağıdaki yorum bölümüne yazarsanız sizin için yorumlayacağım.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümünden yazabilirsiniz. cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Nonspesifik Gliotik Odak Nedir? Nasıl Yorumlanır?” üzerine 85 yorum

  1. KRANİAL MRG Teknilk: Sagittal ve aksiyel T1A; sagittal, aksiyel ve koronal FLAIR; aksiyel T2A, DWI, ADC ve SWI. Kontrast madde enjeksiyonu sonrası 3 planda T1A(10 ml
    Clariscan iv kontrast madde olarak verilmiştir). Bulgular: Sag frontal derin beyaz cevherde bir adet milietrik nonspesifik gliotik odak izlenmektedir. Bulbus, pons
    mezensefalon, her iki serebellar hemisfer, vermis parankimi normaldir. 4. ventrikül ve bazal sisternler normaldir. Bilateral talamuslar, bazal gangliyonlar, internal ve eksternal
    kapsüller ile korpus kallozum normal izlenmektedir. Periventriküler beyaz cevher, korona radiyata ve sentrum semiovale normaldir. Serebral giral pattern ve serebral korteks
    normaldir. Difüzyon-ADC ve SWI kesitlerde özellk saptanmamıştır. ÌVKM ile intrakranial patolojik kontrastlanma saptanmamıştır. 3. ventrikül, her iki lateral ventrikül normal
    genişliktedir. Hemisferik kortikal sulkus genişlikleri hastanın yaşı ile uyumludur. Serebral ana vasküler yapılar patenttir. Bilateral orbitalar, paranazal sinüsler, nazofarenks ve
    orta kulak havalanması normaldir. Görüntülenen kemik yaptlar normaldir. SONUÇ: . Sag frontal derin beyaz cevherde bir adet nonspesifk gliotik odak.

    Yanıtla
    • Merhabalar Berfin Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Genel olarak normal olsa da sağ frontal derin beyaz cevherde bir adet nonspesifik gliotik odak olduğu belirtiliyor. Bu, beyin dokusunda küçük bir hasar veya iltihaplanma olduğu anlamına gelebilir. Bu durumun nedeni ve önemi, hastanın klinik öyküsü, semptomları ve diğer testleri ile birlikte değerlendirilmelidir. Dolayısıyla sizi muayene eden doktorunuza başvurmanız en doğrusu olacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  2. Merhabalar sol konuşma lobunda kavernom vardı ve 6 ayda MR çektiriyordum şimdiki MR raporunda Sentrum semiovalede yer yer T2-FLAİR hiperintens nonspesifik gliotik odaklar izlenmektedir yazıyor bu ne oluyor. Açıklarsanız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhabalar Esra Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      MR raporunuzda yazanlara bakıldığında beyin dokusunda normalden farklı olan, sıvı içeriği, kan akımı ya da iltihaplanma gibi durumlardan etkilenmiş, özgül bir nedeni belirlenememiş, hasarlı sinir hücrelerinin yerini alan destek hücrelerinin izleri olduğunu anlatıyor. En detaylı yorum için doktorunuza başvurmalısınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
      • Her iki frontoparietal bölgede serebral beyaz cevher içerisinde milimetrik boyutlu birkaç adet mikroanjiyopatik T2 hiperintens odaklar gözlenmektedir ne demek hocam eeg de çekilecek ama 1 ay sonraya sıra geldi.kansizlik ve migrende var

        Yanıtla
        • Merhabalar Şaban Bey, öncelikle geçmiş olsun.
          Her iki frontoparietal bölgede serebral beyaz cevher içerisinde milimetrik boyutlu birkaç adet mikroanjiyopatik T2 hiperintens odaklar gözlenmektedir ifadesi beyin dokusunda küçük damar hastalığına bağlı olarak bazı alanlarda kan akımının azaldığını ve bu alanların MR görüntülerinde daha açık renkli göründüğünü anlatır. Bu durum, yaşlanma, hipertansiyon, diyabet, sigara, yüksek kolesterol gibi faktörlerle ilişkili olabilir. Baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, dikkat bozukluğu, felç, epilepsi gibi nörolojik belirtilere neden olabilir. En net bilgi için sizi muayene eden doktora başvurmalısınız.
          Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

          Yanıtla
  3. İyi günler hocam. Supraventriküler düzeyde birkaç adet nonspesifik gliotik değişiklik izlenmesi nedir anlata bilir misiniz. Önceden teşekkür ederim.

    Yanıtla
    • Merhabalar Zühre Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu ifade beyin dokusunda küçük hasarlar veya yara izleri olduğunu gösterir. Bu hasarlar veya izler, çeşitli nedenlerle oluşabilir. Örneğin, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, migren, vitamin eksikliği, yaşlanma, enfeksiyon, travma, damar tıkanıklığı, otoimmün hastalıklar, genetik hastalıklar gibi durumlar, beyin dokusunda nonspesifik gliotik değişikliklere yol açabilir. Nonspesifik gliotik değişiklikler, genellikle belirti veya şikayete neden olmazlar ancak en doğru yorum için hastanın muayenesini yapan doktorunuza başvurmalısınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  4. Hocam merhabalar benim mr sonucunda Supraperiventkuler beyaz cevherde dağınık yerleşimli bir kaç adet nonspesifik gliotik odak izlendi bu ne hocam

    Yanıtla
    • Merhabalar Gülbahar Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Supraperiventriküler beyaz cevher ifadesi beyinde bulunan ve sinir liflerinden oluşan bir dokudur. Ventriküllerin (beyin içindeki sıvı dolu boşluklar) üstünde yer alır. Beyaz cevher, beyin bölgeleri arasında iletişimi sağlar ve beyin fonksiyonlarını etkiler. Nonspesifik gliotik odak ifadesi ise beyin dokusunda hasar veya yıpranma sonucu oluşan küçük beyaz lekelerdir. Bu lekeler, yaşlanma, hipertansiyon, diyabet, migren, enfeksiyon, travma, damar hastalıkları, multipl skleroz gibi birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Genel olarak nonspesifik gliotik odaklar tek başına bir tanı değildir, altta yatan hastalığın belirlenmesi için klinik değerlendirme ve takip gerektirir. Nonspesifik gliotik odaklar ise sıklıkla beyin dokusunda skar dokusu oluşumunu gösterir. Skar dokusu, normal dokunun yerini alan ve fonksiyonunu kaybeden bir dokudur. Beyin dokusunda skar dokusu oluşması, beyin fonksiyonlarını etkileyebilir. Bu nedenle gliotik odakların sayısı, büyüklüğü, yerleşimi ve yaygınlığı önemlidir. En doğru yorum için muayene olduğunuz hekiminize yorumlatmalısınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  5. Bilateral periventrikuler sentrum semiovale yerleşiminde beyaz cevher alanlarında nonspesifik gliotik sinyal odakları saptanmıştır.

    Yanıtla
    • Merhabalar Yaşar Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu MR bulgusu beyin dokusunda özellikle periventriküler beyaz cevher alanlarında küçük, nonspesifik gliotik sinyal odakları olduğunu göstermektedir. Bu tür odaklar genellikle yaşla ilişkili değişiklikler, migren, yüksek tansiyon veya demiyelinizan hastalıklar gibi çeşitli durumlarla ilişkilendirilebilir ancak bu odakların kesin nedenini belirlemek için hastanın klinik öyküsü, semptomları ve diğer tetkik sonuçları ile birlikte değerlendirilmesi gerekir. Bu nedenle, hastanın durumunu en iyi şekilde değerlendirebilmek için muayeneniz yapan doktor veya bir nöroloji uzmanı ile görüşülmesini öneririm.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  6. Merhaba erhan bey. Şiddetli ağrım yüzünden nüroloji tarafından Mr istendi. Migren gibi bir şey yaşadım 1 hafta sonra geçti fakat sonucum yeni çıktı. Değerlendirme yaparsanız çok sevinirim. Şimdiden çok teşekkür ederim. Kandiliniz mübarek olsun.

    Mr sonucum;

    Aksiyal planda SE T2 ve FLAİR ağırlıklı
    Sagital planda SE T2 ağırlıklı
    Aksiya planda SE T1 ağırlıklı

    BULGULAR:
    Sağ pariteal bölgede subkortikal milimetrik nonspestif gliotik odak izlendi.

    Yanıtla
    • Merhabalar Elif Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      MR sonucunuzda yazan nonspestif gliotik odak, beyinde küçük bir iz anlamına gelir. Bu iz, herhangi bir hastalıkla ilişkili olmayabilir veya geçirilmiş bir küçük damar tıkanıklığına bağlı olabilir. Bu izin nedenini ve önemini belirlemek için hastanın şikayetleri, belirtileri ve muayene bulguları gibi diğer bilgileri de değerlendirmek gerekli olacaktır. Bu nedenle sizi muayene eden doktorunuzla görüşmeniz en doğru sonucu verecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  7. Hocam yorumlarsanız sevinirim.

    Sağda belirgin olmak üzere bilateral periventriküller beyazcevherde, T2A ve FLAİR sekanslarda hiperintens, T1A sekanstaizointens izlenençapları 4mm’yigeçmeyen birkaç adet non-spesifik gliotik değişiklikler mevcuttur.

    Yanıtla
    • Merhabalar Seçil Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Mr sonucunuzu incelediğimde beyin dokusunda normalden farklı görünen bazı alanlar olduğunu gösterdiğini görüyorum. Bu alanlar, yaşlanma, hipertansiyon, diyabet, migren, enfeksiyon, travma, damar hastalıkları, multipl skleroz gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Dolayısıyla hastanızın şikayetleri, muayene bulguları ve diğer tetkik sonuçları ile birlikte değerlendirilmesi gerekir. Bu alanların ne anlama geldiğini kesin olarak söylemek için klinik korelasyon yapılması gerekmektedir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
        • Merhabalar Seçil Hanım.
          Altta yatan nedene bağlı olarak bahsettiğiniz şikayetler görülebilir ancak net bilgiyi muayene olduğunuz hekiminizden almalısınız.
          Sağlıklı günler dilerim.

          Yanıtla
  8. Merhaba 47 yaşında bir kadınım, ense üstüme giren ağrıdan ve baş ağrısından kaynaklı gittiğim doktorda emar çekildi sonucu şu şekilde ;
    Bulgular: Her iki serebellar hemisfer, pons ve medulla oblangata homojen sinyal intensitesinde izlenmiştir. IV. ventrikül normal konum ve boyutlardadır. Bazal sisternalar tabiidir. Her iki internal akustik kanal genişliği ve 7-8. sinir kompleksi normal olarak değerlendirilmiştir. Supratentoryel düzeyde; bifrontal subkortikal derin beyaz cevherde iskemik gliotik plaklar ile uyumlu FLAİR ve T2AG’lerde milimetrik ebatlı nonspesifik hiperintensiteler mevcuttur. Diğer serebral gri ve beyaz cevherin sinyal intensitesi normal olarak değerlendirilmiştir. Bazal ganglionlar ve talamuslar normaldir. Korpus kallozum ve pineal bez tabiidir. III. ve lateral ventriküller normal konum ve boyutlardadır. Kitle etkisi saptanmamıştır ve orta hat yapıları yerindedir. Sella genişliği ve hipofiz bez yüksekliği normal olarak değerlendirilmiştir. Kavernöz sinüsler simetrik görünümde ve homojen sinyal intensitesindedir. Willis poligonu arterlerinde ve dural sinüslerde özellik yoktur. Her iki bulbus oküli, oküler kaslar, optik sinir ve retrobulber yağ dokusu normal olarak görüntülenmiştir. Mastoid sellüllerin ve paranazal sinüslerin aerasyonu tabiidir. Kemik yapıda patoloji saptanmamıştır.

    Yorumunuz ve yardımınız için şimdiden çok teşekkürler iyi geceler.

    Yanıtla
    • Merhabalar Fatoş Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Mr rapor sonucunuzu incelediğimde beyin sapı, serebellum, ventriküller, bazal ganglionlar, talamuslar, korpus kallozum, pineal bez, sella, kavernöz sinüsler, Willis poligonu, dural sinüsler, optik sinir, oküler kaslar, retrobulber yağ dokusu, mastoid sellüller, paranazal sinüsler ve kemik yapıda anormal bir bulgu saptanmamış ve normal olarak değerlendiriliyor.
      Diğer yandan supratentoryel düzeyde, yani beyin yarım kürelerinin üstünde, bifrontal subkortikal derin beyaz cevherde iskemik gliotik plaklar ile uyumlu FLAİR ve T2AG’lerde milimetrik ebatlı nonspesifik hiperintensiteler gözlemlenmesi bu bölgelerde kan akımının azaldığı veya kesildiği ve beyin dokusunun hasar gördüğüne işaret ediyor olabilir. Bu duruma geçirilmiş inme, kronik hipertansiyon, vaskülit, multipl skleroz, demans veya diğer nörodejeneratif hastalıklar sebep olmuş olabilir.
      Yapmanız gereken bu raporu muayenenizi yapan hekime göstermektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  9. Merhaba Değerli Hocam,
    Bir süredir bazı sağlık sorunları yaşıyorum.Bildiğim kadarı ile 2 adet boyun fıtığım var, doktorum beyin mr’ı da istedi radyoloji raporumu aşağıda paylaşıyorum. Yorumlayabilir seniz sevinirim, Bu rapor MS hastalığını işaret ediyor olabilir mi bunu da yorumlayabilirseniz minnetarım.
    ***Yabancı dilden tercüme olduğu için ifadeler net olmayabilir
    Saygılarımla
    Bulgular:
    Dördüncü ventrikül normal şekil ve boyutta. Beyin sapı ve beyincik odak lezyonlardan muzdarip değil.
    Taban sıvıları serbest.
    Üst tentoriyal ventriküler sistem şekil ve boyutunu koruyor.
    Üst tentoriyal beyaz cevherde belirgin olmayan görünümlü az sayıda hiperintens lezyonlar. Beyin parankimi geri kalanı odak lezyon içermiyor.
    Türk eyeri ve içeriği korunmuş bir görünüme sahip.
    Kalozus kalınlığı ve sinyali normal.
    Convexitenin subaraknoid boşluğu korunmuş genişlikte.
    Yanyana koleksiyonlar yok.
    Kontrast madde uygulamasından sonra patolojik yakalamalar gözlemlenmiyor. Kraniyovertebral birleşim normal.
    Omur cisimleri normal yükseklik ve şekilde, arka duvarları düzgün bir şekilde hizalanmış. Uncovertebral eklemler normal. C3-C4 ve C4-C5 sağ tarafta küçük foramenal herniler, bu seviyelerde foramenal stenozlara neden oluyor.
    Geriye kalan intervertebral diskler normal yükseklik ve şekilde. Kanal genişliği korunmuş. İnce ve normal sinyalli omurilik.
    Pediküller ve laminalar sağlam.
    Konjunksiyon delikleri, serbest radiküler çıkışa izin vermek için yeterli genişlikte.
    Servikal interapofizer eklemde hafif dejeneratif değişiklikler. Paravertebral kitleler yok. Kontrast madde uygulamasından sonra patolojik yakalamalar gözlemlenmiyor.

    Yanıtla
    • Merhabalar Onur Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Okuduğum kadarıyla beyin ve boyun bölgelerinde ciddi sorunlar gözlenmezken boyun omur bölgesinde fıtık ve daralmaları işaret eden lezyonlar mevcut. Bunlar hastada çeşitli belirtilere sebebiyet verebilir. Bu rapora bakarak MS hastalığı düşünmezsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
      • Hızlı ve içimi rahatlatan cevabınız için çok teşekkür ederim.İşim gereği farklı ülkelerde uzun yıllar yaşadım, Türk hekimlerinin özveri ve bilgisine tekrar şahit olmak ayrı bir huzur veriyor. Size , sizin gibi hekimlerimize ve Doktor olmanızda emeği geçen herkese derin saygı ve sevgilerimle …

        Yanıtla
  10. Merhaba Mr sonucum aşağıdaki gibidir bakabilir misiniz Lütfen, Dördüncü ventrikül normal büyüklük ve konfigürasyondadır. Bazal sisternalar açıktır.

    Vermis tabii sinyal yoğunluğunda ve formasyondadır.

    Pons, bulbus, mezensefalon ve bazal ganglionlar normaldir. Her iki serebral hemisferde frontopariyatel bölgede serebral beyaz cevherde birkaç adet milimetrik boyutta T2 hiperintens non-spesifik mikroanjiopatik gliozis odakları gözlenmektedir.

    serebellar gri-ak madde ayrımı tabii olup patolojik sinyal kaydı tespit edilmedi. Korpus kallosum normal sinyal yoğunluğunda ve formasyondadır. Perikallosal patoloji tespit edilmedi. Ventriküler sistem normal genişliktedir. Orta hat yapılarında sapma izlenmedi. İntra ve ekstra aksiyal kolleksiyon ve kitle formasyonu tespit edilmedi.

    Dural sinüslerde trombüs lehine bulgu saptanmadı.

    Temporal kemik kompartmanlarında

    patolojik sinyal izlenmemektedir.

    Görüntü alanına giren paranazal sinüsler normal görünümdedir.

    Yanıtla
    • Merhabalar Güneş Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Beyin MR’ınızda bazı non-spesifik mikroanjiopatik gliozis odakları gözlenmiştir. Bu beyindeki küçük kan damarlarının hasar görmesiyle ilişkili olabilir. Odakların nedeni tam olarak bilinmemektedir ve genellikle yaşlanma süreciyle ilişkilendirilirler. Sıklıkla ciddi bir durumun belirtisi değildir ancak doktorunuzun bu konuda daha fazla bilgi verebileceğini düşünüyorum. Genel olarak bunlar dışında MR sonucunuzda başka bir patolojik bulgu tespit edilmediğini belirtmek isterim. Umarım bu cevap sizin için yararlı olmuştur.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  11. sol paretal lobda subkortikal beyaz ceverde milimetrik nonspesifik gliotik sinyal kaybı izlenmiştir ne demek

    Yanıtla
    • Merhabalar Güler Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Sol paretal lobda subkortikal beyaz ceverde milimetrik nonspesifik gliotik sinyal kaybı izlenmiştir ifadesi beyin dokusunda normalden daha az sinyal veren küçük bir alan olduğunu gösterir. Bu alanın nonspesifik olarak tanımlanması herhangi bir hastalıkla veya durumla ilişkili bulunamadığı anlamına gelir. Nonspesifik gliotik sinyal kaybı, migren, vitamin B12 eksikliği, hipertansiyon, diyabet, damar sertliği, enfeksiyonlar, travmalar, tümörler, multipl skleroz gibi geniş bir hastalık grubunun neden olabileceği bir bulgu olabilir ancak bu alana net olarak hangi hastalığın veya durumun neden olduğu hakkında yorum yapmak için, hastanın şikayetleri, belirtileri, muayene bulguları ve diğer tetkik sonuçları gibi daha fazla bilgiye ihtiyaç vardır. Bu nedenle sizi muayene eden hekime başvurmanız en doğru yorumu almanıza yardımcı olacaktır. Bu bulgunun altında yatan nedeni araştırmak için klinik durumunuza göre daha detaylı incelemeler yapılması veya başka uzmanlara yönlendirmeniz gerekebilir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  12. Merhaba hocam başta basınç ve sersemlik şikayetlerimle gittiğim nöroloji uzmanına kontrastlı çekilen MRımda bilateral frontoparietal periventriküler beyaz cevher de kontrast enhanshasmanı göstermeyen T2 Flaır hiperintens Lezyonlarlar ( non spesifik gliotik değişiklikler)
    Sol frontal 5 mm Ap çaplı araknoit kist çıkmıştır
    sonucumu yorumlar mısınız hocam teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhabalar Fatma Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastanızın MR sonucunda bilateral frontoparietal periventriküler beyaz cevherde kontrast enhanshasmanı göstermeyen T2 Flaır hiperintens lezyonlar görülmüş. Bu lezyonlar, beyaz cevherdeki sinir liflerinin miyelin kılıfının hasar görmesi sonucu oluşan demiyelinizan plaklar veya gliotik değişiklikler olabilir. Demiyelinizan plaklar, otoimmün hastalıklarda görülen, sinir iletimini bozan lezyonlardır. Gliotik değişiklikler ise beyin dokusunda hasar, enfeksiyon, inme, travma veya yaşlanma gibi nedenlerle oluşan, sinir hücrelerinin yerini alan bağ dokusu hücrelerinin oluşturduğu tablodur. Bu lezyonların nedeni, şiddeti ve tedavisi için hastanızın klinik ve laboratuvar bulguları ile birlikte değerlendirilmesi sonucunda ortaya çıkabilir.
      Ayrıca sol frontal lobda 5 mm çapında araknoid kist saptanmış. Araknoid kistler, beyni ve omuriliği saran araknoid zarın içinde veya arasında oluşan, beyin omurilik sıvısı ile dolu keselerin adıdır. Araknoid kistlerin çoğu herhangi bir belirtiye neden olmaz ancak bazı durumlarda, kist büyüyerek beyin dokusuna veya sinirlere bası yapabilir. Bası sonrasında baş ağrısı, nöbet, hidrosefali, görme veya işitme bozuklukları, davranış değişiklikleri, felç gibi sorunlara yol açabilir. Hastanın kistinin küçük olduğu ve kontrastlanma göstermediği için muhtemelen belirti vermeyen ve tedavi gerektirmeyen bir kist olduğunu tahmin ediyorum ancak kistin büyümesini veya bası etkisini takip etmek için düzenli kontroller mutlaka yapılmalıdır. Ben hastanın muayenesini yapmadığı için net bilgiler veremiyorum. Söylediklerim ancak olasılıktan ibarettir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  13. Merhaba. Geçen sene cok ciddi baş agrisi ve dönmesiyle doktora gittim. Ayaga kalkamiyordum. Migren geçmisim yok 38 yaşindayim. Onceden çift görme ve gözde basinç oluyordu simdilerde çok çok nadir oluyor.mr cekildi ama benim aklim hala orada. Sonuç şu şekilde:
    Sol frontal derin beyaz cevherde ve sol centrum semiovalede nonspesifik milimetrik boyutlu gliotik fokus.

    Görme alani testi vs onlarda yapildi. Hepsi normal. Ama bu cift görme anlamiyorum. Gözlerim yasariyor ve basıncoluyor yerinden cikacakmis gibi. Teşekkür ediyorum.

    Yanıtla
    • Merhabalar Hatice Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastanızın MR sonucunda nonspesifik milimetrik boyutlu gliotik fokus bulunması beyin dokusunda hasar veya iltihaplanma olabileceği ihtimalini akla getirmektedir. Bu bulgular, küçük çaplı damarların çeşitli nedenlerden dolayı tıkanması veya etkilenmesi sonucu oluşabilmektedir. Çift görme, ciddi bir nörolojik durumun başlangıç belirtisi olabileceğinden teşhisi ve altta yatan nedenin tedavisi için böyle bir durum varlığında en kısa sürede doktora başvurmanız önemlidir. Çift görme, ani görme kaybı veya değişikliği, ani koordinasyon kaybı, bilinç veya uyanıklık düzeyinde değişiklik, şiddetli baş ağrısı, bir tarafta ani güçsüzlük veya uyuşukluk, vücut ve göz ağrısı gibi diğer ciddi semptomlarla birlikteliği olursa acil bir durumun işareti olabilmektedir.
      Bu noktada sizin yapmanız gereken nöroloji ve göz bölümüne başvurmaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
      • Teşekkür ediyorum. Göz doktoruna da gittim basinç sebebiyle. Bütün sebeplerle nöroloji bölümü de ayrıntılı mr cekildi. Hiçbir sey yok dediler. Gözümde saglikliymis. 2 kez beyin mr cekildi yine iyi dendi. Yazdigim bulgu 2.MRdan… simdi ne yapmaliyim bilmiyorum. Uzun zamandir basinc olmuyor. Basınc hangi sebeplerle olur ve hangi testleri yaptirmaliyim?

        Yanıtla
        • Hatice Hanım, bu noktada muayene bilgilerinize vakıf olmadığım için size yardımcı olamıyorum ancak bahsi geçen şikayetleriniz süregeliyorsa tekrar göz doktoruna başvurmanız gerekmektedir.
          Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

          Yanıtla
  14. Merhaba hocam elde ve ayaklarda uyuşma dilde agirlasma ve yüzde uyuşma ile acile basvurdu ataklar halinde 1 haftadır devam ediyor en son nöroloji doktoruna gittim mr çekildi ve sonucu bu şekilde

    Ventriküller-supraventriküller düzeyde bilateral frontal ve parietal lobda subkortikal-derin beyaz cevherde T2-A ve FLAİR sekanslarda hiperintens milimetrik birkaç adet nonspesifik gliotik odak izlenmektedir. Klinik-lab. ile birlikte değerlendirilmesi önerilir.

    Yanıtla
    • Merhabalar Lale Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastanızın MR raporunda yazan nonspesifik gliotik odak ifadesi beyinde küçük bir iz veya yara izi anlamına gelir. Bu izler beyindeki küçük damarların tıkanması, iltihaplanması, enfeksiyonu, migren, vitamin eksikliği sonucunda veya yaşlanmaya bağlı olarak oluşabilir. İzler nedeniyle oluşan belirtiler izlerin yerine, büyüklüğüne ve sayısına göre değişebilir. Bazı hastalarda hiçbir belirti olmazken bazı hastalarda ise baş ağrısı, baş dönmesi, uyuşma, konuşma bozukluğu, hafıza kaybı, felç gibi ciddi belirtilere yol açabilir.
      Hastanızın MR raporunda bu izlerin beyindeki iki farklı bölgede görüldüğü belirtilmiştir. Bunlar, frontal lob ve parietal lobdur. Frontal lob, beynin ön kısmında yer alır ve kişiliği, davranışı, karar verme, planlama, problem çözme, yaratıcılık, duygular, konuşma gibi işlevleri kontrol eder. Parietal lob, beynin üst kısmında yer alır ve dokunma, ağrı, sıcaklık, basınç, vücut pozisyonu, uzaysal algı, sayısal beceri, okuma, yazma gibi işlevleri kontrol eder. Bu bölgelerdeki izler, hastanızın belirtilerini açıklamada yardımcı olabilir. Ben sizin hastanızın muayenesini yapmadığım için yalnızca olasılıklar üzerinde konuşabiliyorum.

      Ayrıca raporunuzda bu izlerin nonspesifik olduğu yani özgül bir nedeni olmadığı belirtilmiştir. Dolayısıyla hastanızın klinik ve laboratuvar bulguları ile birlikte değerlendirilmesi daha uygunudur. Hastanızın yaşını, cinsiyetini, tıbbi öyküsünü, ilaç kullanımını, alerjilerini, aile öyküsünü, yaşam tarzını, diğer test sonuçlarını bilmek, bu izlerin nedenini ve tedavisini belirlemek için önemlidir. Hastanızın kalp, damar, kan, böbrek, karaciğer, tiroid gibi organ ve sistemlerinin durumunu da kontrol etmek gerekir. Hastanızın nörolojik muayenesi, nöropsikolojik testleri, MR spektroskopisi, elektroensefalografi (EEG), lomber ponksiyon gibi ilave tetkikler de yapılması gerekebilir.
      Sizin yapmanız gereken sizi muayene eden doktora giderek bu tetkik sonucunu ona göstermektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  15. Hocam merhaba eşimin baş agrısı sebebiyle gittiği hastanede mr çekildi ve raporu çikti yorumlarsaniz sevinirim
    Beyaz cevher: Bilateral frontal ve parietal lob derin ve subkortikal beyaz cevherde nonspesifik milimetrik T2 hiperintens lezyonlar izlenmiştir.

    Ekstraaksiyel koleksiyon: İzlenmemiştir.

    Ventriküler sistem: Normaldir.

    Major intrakranial vasküler flow-vold: Normaldir.

    Kemik yapılar: Sinyali normaldir.

    Incelemeye dahil orbita: Normaldir.

    Paranazal sinüsler: Aerasyonu normaldir.

    Timpanomastoid kavite: Aerasyonu normaldir.

    SONUC/YORUM:

    1. Bilateral frontal ve parietal lob derin ve subkortikal beyaz cevherde nonspesifik milimetrik T2 hiperintens lezyonlar

    Yanıtla
    • Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.
      Hastanızın MR raporunda yazan nonspesifik milimetrik T2 hiperintens lezyonlar, beyaz cevherdeki gliyal hücrelerde oluşan hasarlı alanları işaret ediyor olabilir. Bu lezyonlar yaşlanma, hipertansiyon, diyabet, migren, enfeksiyon, demiyelinizan hastalıklar, vaskülit, otoimmün hastalıklar, travma, toksinler, ilaçlar gibi birçok nedenle ortaya çıkabilmektedir.
      Bu tipteki lezyonların neye bağlı olduğunu anlamak için hastanın şikayetleri, muayene bulguları, laboratuvar testleri ve diğer tetkikleri ile birlikte değerlendirmek gerekir. Dolayısıyla muayenenizi yapa doktorunuza başvurmanız halinde en doğru yorum ortaya çıkacaktır. Bu lezyonların tek başına bir anlam ifade etmediğini, hastanızın klinik durumuna göre yorumlanması gerektiğini unutmayın.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  16. Hocam merhabalar
    Ben sizin egitiminizi tamamladığını kocaeli umuttepe hastahanesinde emar çekildim sonucu degerlendirirseniz memnun olurum sağ parietelde derin beyaz 11 mm çapında hiperinters odak izlendi öncelikle nonspesifik gliozis lehine degerlendirdi

    Yanıtla
    • Merhabalar Merve Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      MR raporunuzda nonspesifik gliozis lehine değerlendirilen bir odak olduğunu söylemişsiniz. Nonspesifik gliozis, beyin veya omurilikteki bir yaralanmaya karşı merkezi sinir sisteminin verdiği bir reaksiyon olarak değerlendirilir. Bu odak, damar hastalığı, şeker, tansiyon, sigara, kolesterol gibi nedenlerle oluşmuş olabilir. Bu odakların ne anlama geldiğini tam olarak belirlemek için hastanın şikayetleri, belirtileri ve muayene bulgularını da bilmek gerekir. Dolayısıyla hastanızın durumunu daha iyi değerlendirebilmek hastanın muayenesini yapan doktora başvurmanızı öneririm.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  17. Merhaba Hocam,
    MR sonuçlarım aşağıdaki gibidir. Doktorumla randevuma 10 gün var, yorumlama konusunda yardımcı olur musunuz.
    Bilateral internal akustik kanallarda Tip 1 vasküler loop varyasyonu
    Konveksitede sağ parietal lobda sulkusta fokal genişleme (konjental varyasyon?)
    Bilateral frontal subkortikal beyaz cevherde 1,5-2 mm boyutunda birkaç adet nonspesifik gliotik odak.

    Yanıtla
    • Merhabalar Ahmet Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bilateral internal akustik kanallarda Tip 1 vasküler loop varyasyonu, iç kulaktaki kan damarlarının normalden farklı bir şekilde kıvrıldığı anlamına gelir. Genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz ancak nadiren baş dönmesi veya kulak çınlaması gibi şikayetlere yol açabilir.
      Konveksitede sağ parietal lobda sulkusta fokal genişleme (konjental varyasyon?): Bu ifade ise beyindeki oluğa benzeyen bir yapının genişlemesi anlamına gelir. Genellikle herhangi bir belirtiye neden olmaz.
      Bilateral frontal subkortikal beyaz cevherde 1,5-2 mm boyutunda birkaç adet nonspesifik gliotik odak ise genelde travma, enfeksiyon veya bazı genetik bozukluklar gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Genellikle herhangi bir belirtiye neden olmazlar.
      Bu bulguların sizin için ne anlama geldiğini kesin olarak söylemek için sizin tıbbi geçmişinizi ve şikayetlerinizi bilmem gerekir. Bu nedenle doktorunuzla randevunuza kadar beklemenizi tavsiye ederim.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  18. Hocam merhaba,çok endişelendim lütfen yorumlar mısınız ?
    Her iki serebral hemisfer beyaz cevher bir kaç adet nonspetifik iskemik glotik odak izlendi

    Yanıtla
    • Merhabalar Gizem Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      MR raporunda yer alan ifade, beyin dokusunda kan akımının azaldığı veya kesildiği küçük alanların olduğunu işaret ediyor olabilir. Bu alanlar, migren, hipertansiyon, vaskülit, diyabet, yaşlanma gibi çeşitli nedenlerle oluşabilir. “Nonspesifik” terimi, bu alanların belirli bir hastalığa özgü olmadığını ve ayırıcı tanı yapmak için klinik bulgularla birlikte değerlendirilmesi gerektiğini belirtmektedir. Bu nedenle, hastanızın diğer semptomlarını, risk faktörlerini ve laboratuvar sonuçlarını göz önünde bulundurarak en uygun tanının konulması ve tedavinin planlanması gereklidir. Bunun için muayenenizi yapan doktora başvurmalısınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  19. Merhabalar hocam MR sonuçlarım bu şekilde çıktı rica etsem inceleyebilir miisiniz 🙂
    Ekstraaksiyel boşlukların genişliği ve morfolojisi hasta yaşı ile uyumludur.

    Beyin sapı ve serebelluma ait intensite homojendir.

    4. ventrikül ve bazal sisternler açıktır.

    3. ve her iki lateral ventriküllerin genişlikleri ve görünümleri hasta yaşı ile uyumludur.

    Her iki talamus, bazal ganglionlar, korpus kallozum, kapsüla interna ve eksterna doğal görünümdedir.

    Frontal lob düzeyinde solda nonspesifik birkaç adet iskemik gliotik sinyal değişikliği kaydedilmiştir.

    Hemisferik kortikal sulkus ve fissürler doğaldır.

    İntra – ekstra aksiyel hemoraji saptanmamıştır.

    Diffüzyon ağırlıklı görüntülerde akut iskemi bulgusu saptanmamıştır.

    İnceleme alanına giren sella ve kafa tabanı yapıları normaldir.

    Majör intrakranial arteriel – venöz vasküler yapılarda anormal sinyal kaydedilmemiştir.

    Kalvaryum kemikleri ve izlenebilen üst servikal vertebralar normaldir. Kesitlere dahil her iki orbitada ve paranasal sinüslerde patoloji izlenmemiştir.

    Nazofarinks posterior duvarda yumuşak doku kalınlığında artış dikkati çekmektedir.

    Yanıtla
    • Merhabalar İrem Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Sonuçlarınız genel olarak normal sınırlarda görünüyor ancak frontal lob düzeyinde solda nonspesifik birkaç adet iskemik gliotik sinyal değişikliği kaydedilmiş olması geçmişte geçirilmiş bir iskemik olaya işaret ediyor olabilir. Bu konuda net konuşmak için daha fazla bilgi ve değerlendirmeye ihtiyaç var.
      Ayrıca nazofarinks posterior duvarda yumuşak doku kalınlığında artış olması da dikkat çekici. Bu durum enfeksiyon, inflamasyon gibi çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Bu sonucu hastanın muayenesini yapan hekime yorumlatınız.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  20. Her iki serebral hemisferde frontopariyatel bölgede serebral beyaz cevherde birkaç adet milimetrik boyutta T2 hiperintens non-spesifik mikroanjiopatik gliozis odakları gözlenmektedir
    Hastanın mr sonucundq bu sekilde yazıyor aynı zamanda hastada yüz uyuşukluğu şikayeti var yorumlanabilir misiniz

    Yanıtla
    • Merhabalar Esra Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsi geçen ifade küçük kan damarlarının hasar görmesine bağlı olarak ortaya çıkan bir durum olabilir. Yüz uyuşukluğu ile ilgisi olabilir ancak bunun belirlenebilmesi için hastanın muayene bilgileri ile korelasyon içinde değerlendirilmesi gerekir. Bu nedenle rapor sonucunu hastanın muayenesini yapan doktor yorumlarsa doğru sonuca ulaşabiliriz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  21. Sol. Perivendikrikül beyaz cevherde bir kaç adet milimetrik boyutlu nonspesifik gliotik odak izlenmiş be demek oluyor aşırı bas agrısı var hastada

    Yanıtla
    • Merhabalar Fatma Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      MR görüntülemenizde sol periventikrikül beyaz cevherde birkaç adet milimetrik boyutlu nonspesifik gliotik odak izlenmiştir. Bu odaklar, beyindeki beyaz cevher hücrelerinde oluşan küçük değişikliklerdir. Bu değişikliklerin kesin nedeni bilinmemekle birlikte, travma, enfeksiyon, beyin tümörü veya diğer bazı hastalıklara bağlı olarak gelişebileceği tahmin edilmektedir.
      Aşırı baş ağrınız bu odaklardan kaynaklanıyor olabilir ancak baş ağrınızın başka nedenleri de olabilir. Bu nedenle, baş ağrınızın nedenini tam olarak belirlemek için daha fazla test yapılması ve bu tetkiki isteyen doktorun değerlendirmesi gerekir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  22. Merhabalar benim abimin mr sonucunda bilateral frontal ve parietal subkortikal beyaz cevherde 2-3 mm boyutunda bir kaç adet non spesifik Flair hiperintensite.
    Tanımlı lezyonlar non spesik gliotik değişiklik değişiklik olarak yorumlanmıştır.
    Beyaz cevherde ve centrum semiovalede 2-3 mm boyutunda bir kaç adet T2A ve Flair hiperintens olarak izlenen, T1A görüntülerde seçilemeyen ve kontrastlı incelemede kontrastlanmayan lezyonlar saptanmıştır 6 ay sonra mr inceleme önerildi acaba sizin yorumunuz ne olur biz hastalığı bile tam olarak anlayamadık Bi doktor küçük çaplı bir beyin kanaması geçirmiş olabilirsin dedi tehlikeli bir durum var mı acaba rica etsem aydınlatır mısınız bizleri

    Yanıtla
    • Merhabalar Merve Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Abiniz için yapılan MR sonucunda bilateral frontal ve parietal subkortikal beyaz cevherde 2-3 mm boyutunda bir kaç adet non spesifik flair hiperintensite saptanmıştır. Bu lezyonlar beyaz cevherde gliyal hücrelerde oluşan hasara bağlı olarak gelişebilmektedir. Gliyal hücreler normalde sinir hücrelerini destekler ve beslerler. Lezyonların non spesifik gliotik değişiklik olarak yorumlanması kesin nedenini belirlemenin zor olduğu anlamına gelemktedir. Bu duruma sbeebiyet verebilen birçok durum vardır. Bunlar arasında multiple skleroz, vasküler beyin hastalığı, beyin travması, enfeksiyonlar, otoimmün hastalıklar ve genetik hastalıklar bulunabilmektedir. Abiniz için hangi nedenin söz konusu olduğunu kesin olarak söylemek için, daha fazla bilgi ve değerlendirmeye ihtiyaç vardır. Bu nedenle abinizi muayeneden hekime bu sonuçları göstererek yorumlatmanız en doğru sonucu elde etmenizi sağlayacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  23. Merhaba hocam 16 yaşındaki oglumun emar sonucu.siddetli baş ağrısı var cekilen emar sonucu .yorumlayabilirmisiniz.kendi kalp ameliyatlı ve bronsektaziside var.Sentrum semiovale düzeyinde sol periventriküler yerleşimli ventriküle dik konumlanmış yaklaşık 7 mm uzunlukta lineer şekilli, FLAIR A ve T2A incelemelerde hiperintens nonspesifik gliotik sinyal değişikliği mevcuttur (iskemik sekel değişiklik?, demyelinizan süreçler?). Klinik ve lab, değ, önerilir.

    Yanıtla
    • Merhabalar Handan Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Oğlunuzun emar sonucuna göre sol periventriküler alanda ventriküle dik konumlanmış, yaklaşık 7 mm uzunluğunda, lineer şekilli, FLAIR A ve T2A incelemelerde hiperintens nonspesifik gliotik sinyal değişikliği mevcuttur. Bu değişiklik iskemik sekel değişiklik veya demyelinizan süreçlere bağlı olabilir.
      Özetleyecek olursak iskemik sekel değişiklik, beyne giden kan akımının azalması veya kesilmesi sonucunda oluşan hasara bağlı olarak görülebilir. Bu hasar beyinde kalıcı değişikliklere yol açabilir. Demyelizan süreçler ise sinir hücrelerini saran miyelin kılıfın hasar görmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu süreç sonunda beynin işlevinde bozulmalar görülebilir.
      Oğlunuzun geçmişinde kalp ameliyatı ve bronşektazi olması iskemik sekel değişikliği riskini artırabilir ancak muayene bulgularına vakıf olmadan söyleyeceklerimin tahminden öteye geçmeyeceğini unutmayın. İskemik sekel değişikliğini dışlamak için bazı klinik ve laboratuvar testler yapılması gerekebilir.
      İskemik sekel değişikliği dışlanırsa demyelinizan süreçleri değerlendirmek için daha ileri testler yapılması istenebilir.
      MR sonucunu detaylı olarak değerlendirmek ve gerekli testleri önermek için bir nöroloji uzmanına başvurmanızı şiddetle öneriyorum. Bu sonucu hastanın muayenesini yapan hekimin değerlendirmesi size en doğru sonuçları verecektir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  24. Merhaba Hocam. MR sonucumu yorumlayabilir misiniz?
    Posterior fossadan geçen kesitlerde; 4.Ventrikül orta hatta normal genişliktedir. Serebellar hemisferlerin gri-beyaz cevher intensiteleri normaldir. Serebellar sulkuslar normal genişliktedir.
    Mezensefalon düzeyinde serebral pediküller ve tektal plak normal olarak izlenmektedir.
    Pons ve bulbus normaldir.
    Beyin sapı ve sisternaları açıktır.
    her iki frontol lob subkortikal beyaz cevherde birkaç adet nonspesifik milimetrik t2 hiperintens gliotik odak izlenmiştir.
    Bazal ganglionların sinyal intensiteleri olağandır. Serebral hemisferlerin gri-beyaz cevher intensiteleri normal olup yer kaplayıcı lezyon izlenmemektedir.
    Serebral vasküler yapılar normaldir.
    Kemik yapılar ve yumuşak doku planları olağandır.

    Birde EEG çekinmişti. Sonucunda epileptik activite ile uyumlu diyordu.
    MR sonucum nasıl hocam

    Yanıtla
    • Merhabalar Ece Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      MR sonucunuzu inceledim. Sonuçlarınıza göre beyin sapı ve beyincikte herhangi bir patoloji görünmüyor. Her iki frontol lob subkortikal beyaz cevherde birkaç adet nonspesifik milimetrik t2 hiperintens gliotik odak izlenmiş. Bu odaklar beynin beyaz cevherindeki küçük, sinyal yoğunluğu yüksek odaklar olup genellikle geçirilmiş bir travma, enfeksiyon veya kanama gibi nedenlerle oluşur. Sıklıkla herhangi bir belirtiye neden olmazlar.
      Sonuç olarak MR sonucunuzda herhangi bir ciddi patoloji yok ancak gliotik odaklar nedeniyle epileptik aktivite riskiniz olabilir. Bu nedenle bu sonucunuzu nöroloji doktoruna göstermelisiniz. Benim muayene bulgularına vakıf olmadan yapacağım her yorum yalnızca olasılıktan ibarettir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  25. Merhaba hocam 15 20 yıldır baş agrım var ağrı kesicilerle yatistiriyorum nuroloji yede çok gittim genelde anti depresanlar falan fakat hiç faydası olmadı en son gittiğimde mr çektirdim sonucu gösteremedim sonuç dördüncü vertikul normal büyüklük ve konfigürasyon dadir bazal sisternalar acıktır .vermiş tabii sinyalyogunlugunda ve formasyondadır.pons,bulbus,mezensefalon ve bazal ganglionlar normaldir.serebral ve serebellar gri ak madde ayrimitabii ölüp patoloji sinyal kaydı tespit edilmedi.korpus kallosum normal sinyal yoğunluğunda ve formasyondadır.perikallosallpatoloji tespit edilmedi.orta hat yapilarindasapma izlenmesi.periventriküler pretrigonalalanda silik tarzda fokal sinyal artışı izlenmiştir nonsspeifik gliotik değişiklikler intra ve ekstra aksiyal kolleksiyon ve kitle formasyonu tespit edilmedi.dural sinüslerde trombüs lehine büktü saptanması. Temporal kemik kompartmanlarinda patolojik sinyal işlememektedir.paranazal sinüslerde yer yer yoğun mukozal kalinlaşmalar sinyal artışları izlenmiştir sinuzit rapor bu ne demek yardımcı olursanız sevinirim şimdiden çok teşekkür ediyorum

    Yanıtla
    • Merhabalar Hakan Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      MR sonucunuzu inceledim. Sonuçlara göre beyin ve omurilik yapılarınız normal görünüyor ancak orta hat yapılarında silik tarzda fokal sinyal artışı izlenmiş. Bu bulgular beyin dokusunda bazı hasar veya iltihaplanma olabileceği ihtimalini akla getirmektedir ancak bunu muayene bulgularıyla korelasyon içinde değerlendirmek en doğru sonucu verecektir.
      Baş ağrınızın nedeninin bu bulgulara bağlı olup olmadığını kesin olarak söylemek için daha fazla tetkike ihtiyaç olabilir. Kan tahlili, beyin omurilik sıvısı (BOS) analizi ve diğer görüntüleme yöntemlerinin kullanılması gerekebilir. Sizin yapmanız gereken bu rapor sonucunuzu sizi muayene eden hekiminize göstermektir. Benim hastanın muayenesini yapmadan söyleyeceğim her şey olasılıktan ibarettir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  26. Merhaba hocam 29 yaşındayım baş ağrısı şikayetiyle doktora başvurdum mr sonucumda supra periventriküler beyaz cevherde iskemik gliozis odaklar mevcuttur yazıyor nörolojik muayenede bir şey çıkmadı eeg çekindim o da normal çıktı sadece baş ağrısı var uykusuzluk açlık çok etkiliyor bana bir yol gösterebilir misiniz kolay gelsin çok teşekkür ederim

    Yanıtla
    • Merhabalar Fatma Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Baş ağrısı, uykusuzluk ve açlığınızın nedeni olarak supra periventriküler beyaz cevherde iskemik gliozis odaklarınız olabilir ancak bunun sizi muayene eden hekiminizce söylenmesi gerekir. Bu noktada ben sizin muayene bulgularınıza vakıf olmadığım için net bilgiler veremem. Bu odaklar beyindeki küçük damarların tıkanması sonucu oluşabilir ve genellikle ağrı, uyku bozukluğu ve diğer nörolojik semptomlara neden olabilir.
      Bu durumu sizi muayene eden hekiminiz değerlendirmelidir. Yapmanız gereken bulunduğunuz şehirde üniversite hastanesinin nöroloji bölümüne randevu alarak muayene olmanızdır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
      Nörolojik muayeneniz ve EEG’niz normal olduğu için, odaklar muhtemelen küçük ve ciddi bir soruna neden olmamaktadır. Ancak, yakınmalarınızın devam etmesi durumunda, daha ileri tetkikler yapılması gerekebilir.

      Yanıtla
  27. Merhaba bende 1 haftadir bas donmesi oluyo.
    raporum. Beyin Mr Bilateral frontoparietal lob sentrum semiovale duzeyi ve periventrikuler derin beyaz cevderde t2 flair hiperintens milimetrik non spesifik gliotik odaklar izlenilmistir

    Yanıtla
    • Merhabalar Derya Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Rapor sonucunuzda görülen odaklar beynin beyaz maddesinde küçük, iltihaplı veya hasarlı alanlara işaret edebilir. Çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir ancak en yaygın nedenleri arasında enfeksiyon, travma, kanama ve bazı diğer hastalıklar bulunmaktadır.
      Baş dönmenizin bu odaklara bağlı olup olmadığını kesin olarak söylemek için daha fazla tetkik yapılması gerekebilir. Ayrıca daha net konuşabilmemiz için muayene bilgilerinize vakıf olmam gerekir.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  28. Merhaba raporumu yorumlamanızı rica ederim.
    KRANİAL MRG İNCELEME :

    – Aksiyal T1 SE, T2 TSE FLAİR Koronal T2 TSE, Sagital T1 SE sekanslar alınmıştır
    Bulgular:
    Posterior fossa boyutları tabiidir.
    Serebellar tonsiller foramen magnum hizasına dek uzanmaktadır. Foramen magnumu geçmemektedir.
    Medulla oblongata, pons ve mezensefalon formu ve sinyalı tabiidir.
    Bilateral serebeller hemisferlerde patolojik form ve sinyal intansitesi saptanmamıştır.
    Bilateral serebellopontin sisternalar, prepontin sisterna, premedüller sisternalar ve bazal sisternalar açıktır.
    Bilateral internal akustik kanalların genişlikleri doğal 7. ve 8. sinir kompleksinin, intrakanaliküler ve extrakanaliküler seyri ve sinyali tabiidir.
    Girusların form ve sinyali tabiidir. Her iki serebral hemisferde kortikal sulkuslar ve fissürlerin derinlikleri genişlikleri tabiidir. 3. ve lateral ventriküllerin, 4. ventrikülün genişliği tabiidir.
    Frontoparietal lobda birkaç adet nonspesifik milimetrik hiperintens odak izlenmiştir.
    Bilateral frontal lob anteriorunda ekstraaksiyal BOS mesafesi hafif belirgindir.
    Her iki tarafta bazal ganglionlar kapsüla interna, eksterna ve talamus formu ve sinyali tabiidir.
    Korpus kallozumun formu ve sinyali tabiidir.
    Parsiyel empty sella izlenmektedir. Supraseller sisterna ve paraseller oluşumlar tabiidir.
    Anterior ve posterior sirkülasyon arterleri signal void görünümde olup, akımları tabiidir.
    Kalvarial kemiklerin kortikal-medullar sinyal intensiteleri tabiidir. Frontal lobda kalvarial kemiklerin iç tabulasında minimal kalınlaşma izlenmiştir.
    Nazal septumda deviasyon ve spur formasyonu izlenmiştir. Alt nazal konkalar hipertrofiktir. Paranazal sinüslerde enflamatuar yumuşak doku intensiteleri izlenmiştir. Nazofarenks arka duvarında minimal yumuşak doku kalınlaşması mevcuttur.
    Servikal diskopati bulguları izlenmiştir.
    Diffüzyon sekansında patolojik diffüzyon kısıtlanma alanı saptanmamıştır.

    2.Bulgular
    KRANİAL MR ANJİOGRAFİ

    Bulgular:
    Bilateral internal karotis arterlerin petröz, kavernöz ve supraklioid segmentlerinin trase, kontur ve kalibrasyonu tabii izlenmektedir. Bilateral internal karotid arterler anterior ve orta serebral arterleri vererek sonlanmaktadır. Anterior kommünikan arter patenttir.
    Vertebrobaziller sistemi oluşturan arterlerin trase, kontur ve kalibrasyonları tabii izlenmiş olup, baziler arter, bilateral posterior serebral arterleri vererek sonlanmaktadır. Bilateral posteriorserebral arterlerin P1, P2, P3 segmentleri doğal izlenmektedir. Sağ dominant vertebral arter izlenmiştir.

    Ön ve arka sirkülasyon arterlerinde ek vasküler imaj saptanmamıştır.

    Yanıtla
    • Merhabalar Zeycan Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Raporunuzda herhangi ciddi bir patolojik bulgu saptanmamış okuduğum kadarıyla ancak bu bulguların sizin klinik bulgularınızla beraber yorumlanması en doğru sonuçları verecektir. Bu nedenle tetkiki isteyen hekimin yorumlaması en doğrusu olacaktır.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  29. “Serebral hemisferik beyaz cevherde monspesifik gliatik odak dikkat cekti” ne anlam taşıyor lütfen açıklarmısınız

    Yanıtla
  30. Kranial MR incelemesinde : İncelemede kullanılan sekanslar : Aksiyal planda: T2W FSE, FLAIR T2, T1W FSE, SWI Koronal planda T2W SE Sagittal planda T2W SE Dördüncü ventrikül normal büyüklük ve konfigürasyondadır. Bazal sisternalar açıktır. Serebellar hemisferler, vermis, beyin sapı tabii sinyal yoğunluğunda ve formasyondadır. Her iki internal akustik kanal normal genişliktedir. Sella normal formundadır. Her iki kavernöz sinüs simetrik ve normal sinyal intensitesindedir. Konveksite sulkusları hasta yaşı ile uyumludur. Bilateral beyin parankiminde T2 ve FLAIR sekanslarında hiperintensite gösteren nonspesifik gliotik odaklar izlenmiştir. Sağ temporal bölgede superior temporal girus seviyesinde periferik hemosiderin ringe sahip olan gradient eko sekanslarında blumming artefakt izlenen 10×8 mm boyutlarında kavernom ile uyumlu görünüm izlenmiştir. Korpus kallosum normal sinyal yoğunluğunda ve formasyondadır. Perikallosal patoloji tespit edilmedi. Ventriküler sistem normal genişlikte olup, III ventrikül orta hattadır. Orta hat yapılarında sapma izlenmedi. Ekstra ve intraaksiyal kolleksiyon ve kitle formasyonu tespit edilmedi. Dural sinüslerde trombüs lehine bulgus saptanmamıştır. Paranazal sinüslerin ve mastoid hücrelerin aerasyonları normaldir.

    Yanıtla
  31. Sağ frontal lob derin beyaz cevherde milimetrik nonspesifik T2 hiperintens gliotik odak,
    Ne demektir yardımcı olursanız çok mutlu olucam lütfen.

    Yanıtla
  32. Her iki serebral hemisferde frontopariyatel bölgede serebral beyazcevherde birkaç adet milimetrik boyutta T2 hiperintens non-spesifikmikroanjiopatik gliozis odakları gözlenmektedir.

    Yanıtla
    • Merhaba doktor bey Bilateral frontoparietal bölgelerde bir kaç adet T2A – FLAIR hiperintens gliotik değişiklik izlenmektedir ne demek acaba yardımcı olur musunuz

      Yanıtla
  33. Beyin MR sonucunda periventriküler alanda T2A hiperintens nonspesifik gliotik focus izlenmiştir yazıyor kızım 15 yaşında bu ne anlama gelmektedir

    Yanıtla
    • Merhabalar Meral Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Beyinde kıvrımlı yapıların arasında normalde olmaması gereken bir doku değişimi görülmüş. Bu değişim mr sonucuna gliotik fokus olarak yansımış. Bu durumun ne anlama geldiği, ciddi olup olmadığı, tedavi gerekip gerekmediği gibi bilgilere sizi muayene eden doktorunuzdan ulaşabilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  34. İyi günler benim mr sonucumda her iki semiovale düzeyinde periventküller alanda frontal ve paryetal bölgede sol tarafta daha fazla olmak üzere subkortikal ve derin beyaz cevher yerleşimi bir kaç adet t2a hiperintens lezyon izlenmiştir. Ne anlama geliyor cevaplarsanız sevinirim

    Yanıtla
    • Merhaba doktor bey Bilateral frontoparietal bölgelerde bir kaç adet T2A – FLAIR hiperintens gliotik değişiklik izlenmektedir ne demek acaba yardımcı olur musunuz

      Yanıtla
  35. Slm hocam 40yasındayım günlük 1 pakket sigara içiyorum geçen haftaki beyin emar sonucum her iki serebral hemisferde milimetrik boyutta çok sayıda nonspesifik gliotik sinyal değişikliği izlenmiştir yazıyor

    Yanıtla
    • İrem hanım hangi şikâyet üzerine emar çektirdiniz. Bu noktacıklar Kılcal damar tıkanıklığına işaret ediyor altta yatan sebep bulundu mu.

      Yanıtla
  36. Slm hocam 40yasındayım günlük 1 pakket sigara içiyorum geçen haftaki beyin emar sonucum her iki serebral hemisferde milimetrik boyutta çok sayıda nonspesifik gliotik sinyal değişikliği izlenmiştir yazıyor. Yorumunuzu bekliyorum teşekkürler

    Yanıtla
    • Aynısı bendede var kan sulandırıcı kullanıyorum ne sebep olmuş bulunamıyor sizde çözüm bulduysanız bana dönüş yapabilirmisiniz

      Yanıtla
  37. Merhaba MR sonucumda cikan sonuc boyle Sella tursikada parsiyel empty sella görünümü mevcuttur
    Periventrikuler beyaz cevherde nonspesfik gliotik odaklar mevcuttur ne anlama geldiğini bize aciklarmisiniz

    Yanıtla
  38. Hocam ben de çift görme mevcut.Gözde problem yok denildi, ben de beyin MR çektirdim. MR da periventikler ak madde de ve supkortikal ak madde de dağınık yerleşimli T2- Flair hiperintens sinyal özelliğinde lezyon alanları izlenmektedir (bin spesifik gliotik odaklar). Ayrıca sol maksiller sinüsü tama yakın dolduran mukus retansiyon kisti izlendi. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

    Yanıtla
  39. Solda korona rediata duzeyinde 1 adet t2 ve flair sekanslarda yaklasik 6mm capinda gliotikodak saptandi ne demektir emr sonucumda yaziyor

    Yanıtla
  40. Beyin mr sonucu
    Bilateral korona rediata, sentrum semiovale seviyesinde periventriküler, subkortikal milimetrik birkaç adet iskemik – gliotik alan izlenmiştir.

    Yanıtla
    • Merhaba, mr sonucum
      Verteks düzeyinde frontal lobda 1-2 adet T2 ve FLAIR ağırlıklı serilerde hiperintens izlenen nonspesifik gliotik odağın varlığı izlenmiştir.
      Silvian fissür ve kortikal sulkus genişlikleri normaldir.
      Sol maksiller sinüste havalanma kaybına neden olan mukozal kalınlaşmalat izlenmiş olup sinüs hipoplazik olarak değerlendirilmiştir.

      Yanıtla
      • Merhabalar Aybike Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
        MR sonucunuzu inceledim. Verteks düzeyinde frontal lobda 1-2 adet T2 ve FLAIR ağırlıklı serilerde hiperintens izlenen nonspesifik gliotik odağın varlığı tespit edilmiş. Bu odaklar beyin dokusunda oluşan hasar veya iltihaplanmaya işaret edebilir ancak hasta muayene bilgileri olmadan bu varsayımlara ve olasılıklara dayanmaktadır.
        Mukozal kalınlaşmalar ise sinüs adı verilen boşlukların tıkanmasına veya iltihaplanmasına işaret edebilir.
        Sonuç olarak net bilgi almak için sizi muayene eden hekiminize bu sonuçları gösteriniz.
        Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

        Yanıtla

Yorum yapın