Nefes Darlığı için Hangi Doktora Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Nefes Darlığı için Hangi Bölüme Gidilir?

Nefes darlığı insanları zaman zaman karşılaştığı veya sürekli olarak mustarip olduğu bir hastalıktır. Solumun işlevinin gerçekleşmesinde kişinin zorluk çekmesi dispne olarak adlandırılır. Nefes darlığı genel olarak akciğerde oluşan hastalıklar nedeni ile ortaya çıkar. Akciğerin yanı sıra diğer organlarda da oluşabilecek bazı hastalıklar kişinin nefes darlığı çekmesine neden olabilmektedir. Nefes almakta zorlanan kişi hızlı nefes almak isteyebileceği gibi havanın tükeneceği hissine de kapılabilir. Yaşanılan bu gibi durumlarda nefes darlığı için hangi doktora gidilir merak edilmektedir.

nefes darligi icin hangi bolume gidilir
Nefes darlığı için hangi doktora gidilir ile ilişkili görsel.

Nefes Darlığı Belirtileri Nelerdir?

Nefes darlığı solunum yetmezliği olarak da bilinir. Akciğere yeterli havanın gitmemesi ile kişide farklı belirtiler görülebilir. Kişinin nefes darlığı çekmesi sırasında nefes nefese kalma, hava alamama, göğsünün sıkışması ve nefesini derin bir şekilde alamama durumları oluşur.

Kişinin nefes darlığı ani bir şekilde yani akut oluşabileceği gibi sürekli olarak kronikleşe de bilir. Akut nefes darlıkları birkaç dakika süren durumlardır. Belirli aralıklarla oluşabileceği gibi ani fiziksel aktiviteler veya ateşin yükselmesi gibi durumlara bağlı olarak da nedenin geçmesi ile ortadan kaybolabilir. Kronik olarak nefes darlığının görülmesi ise bireyin normal yaşantısını çok ciddi derecede etkiler. Günlük aktivitelerini yapmakta zorluk çekmesine neden olur.

Nefes Darlığı Neden Olur?

Bireylerin nefes darlığı ile karşılaşmasının birçok nedeni vardır. En çok görülen neden ise akciğerlerde oluşan hastalıklardır. Bronşit, Koah, astım, zatürre, krup hastalığı, solunum sisteminde oluşan tıkanıklıklar kişinin nefes darlığı çekmesinin en önemli nedenleri arasındadır. Bu konuda özellikle tütün mamulleri kullanmak bu hastalıkları ileri derecede etkilemektedir.

Akciğer haricinde kalp sorunları da nefes alamama sorunlarını beraberinde getirebilir. Anjin, doğuştan gelen kalp sorunları, kalp yetmezliği, kalp krizleri, kalp ritmi bozuklukları da nefes almakta kişinin zorlanmasına neden olabilir.

Yukarıdaki iki ana nedenin yanı sıra alerjiler, göğüs duvarının sıkışması, yüksek rakımda bulunma, obezite, panik atak, anksiyete gibi sorunlarda kişide nefes darlığına yol açabilir.

Nefes Darlığı Tedavisi

Tedavi kişinin yaşadığı hastalığa göre değişmektedir. Nefes darlığının akciğerden mi yok kalpten mi olduğu tespit edilerek öncelikle gerekli teşhis çalışmalarının yapılması gerekir. Bu konuda ultrason görüntüleri ve akciğer filmleri gibi uygulanan testlerin yanı sıra kan tahlilleri ile de nefes darlığının nedeni teşhis edilmeye çalışılır.

Teşhis konulduktan sonra ise gerekli tedavi işlemleri yapılmaktadır. Bu konuda ilaçlar tedavi oldukça yaygındır. Diğer yandan bazı ileri seviyedeki hastalıklar içinse cerrahi müdahaleler gerçekleştirilebilir. Özellikle astım, koah gibi hastalıklar görüldüğünde bu durum sürekli bir tedavi gerektirir. Kişi yaşamına çok dikkat ederek bu hastalığın ilerlemesini engellemelidir.

Nefes Darlığı için Hangi Doktora ve Branşa Gidilir?

Nefes darlığı çeken kişi doktor yardımı alması çok önemlidir. Nefes darlığı için hangi doktora gidilir konusunda ise ilk başvurulacak bölüm Göğüs Hastalıkları bölümüdür. Burada gerekli olan bütün teşhis ve tedaviler uygulanabilmektedir. Ancak bazı nefes almada yaşanılan sorunların nedeni alerji gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Böyle durumlarda ise alerji hastalıkları araştırılmalıdır. Diğer yandan kalp sorunları için Kardiyoloji bölümüne başvurularak kalp ile ilgili hastalıklar araştırılabilir ve tedavi uygulanabilir.

Nefes Darlığı ve Yaşam Tarzı

Sürekli olarak nefes darlığı çeken bir birey yaşantısına azami derecede özen göstermelidir. Özellikle sigara, nargile, pipo gibi tütün mamullerini tüketen kişiler bunları bırakmalı ve hatta içilen yerlerde dahi bulunmamalıdır. Alınacak tedavinin yanı sıra temiz hava almayı, doktorun belirttiği düzeylerde egzersiz yapmayı ihmal etmemelidir. Böylelikle kişi tedavi süresine büyük katkıda bulunarak nefes darlığı sorununu daha rahat aşabilir.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altıdaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Nefes Darlığı için Hangi Doktora Gidilir?” üzerine 3 yorum

  1. İyi günler hocam yürürken aşırı derecede terleme ve çoğu zaman oturduğum zaman dahi nefes almakta zorlanıyorum bunun sebebi ne ola bilir doktora gittigim de birşey olmadığını söyledi

    Yanıtla
  2. Alınan nefesin yetmediği oksijen açlığı yaşayan bir insan için ilk öncelik kardiyoloji mi ? yoksa Göğüs hastalıkları mı ? olmalı ? Öncelik hangisi olmalı? Net cevap almak istiyorum

    Yanıtla
    • Selamlar Bülent Bey, geçmiş olsun.
      Buna net cevap alabilmek için muayene olmanız gerekir. Dilerseniz önce aile hekiminize giderek muayene olduktan sonra net cevap alabilirsiniz. Bahsettiğiniz bölümlerden herhangi birine de gidebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın