Myometrium: Rahmin Gizli Kasları

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Myometrium Nedir?

Myometrium düz kaslardan oluşan ve kasılmasını sağlayan rahmin orta tabakasına verilen addır. Myometrium, endometrium (rahmin iç tabakası) ile perimetriyum (rahmin dış tabakası) arasında bulunmaktadır.

Myometriumun iç kısmı Müllerian kökenliyken, dış kısmı serozal mezenşimden gelişir. Günümüzde endometriyum myometriyum birleşme zonu bölgesi denen iç kısım daha önemlidir. Gebe olmayan uterusun bu bölgesinde kasılma dalgalan olur. Sperm taşınması, embriyo implantasyonu ve menseste dokuların atılması açısından önemlidir.

Myositler:

Uterusun asıl kitlesini oluşturur. Düz kas hücresi olan myositlerden oluşur. Myositler başlıca kollajen ve glikozaminoglikanlardan oluşan bir matriks içine gömülüdür. Myositlerin oluşturduğu demetler karmaşık örülü bir ağ yapısına sahiptir. Bu demetlerin çoğu spiral bir yol izler. İki paramezonefrik kanaldan geliştiğinden bu spiraller uterus duvarında çaprazlaşır ve bazılan serviksin içine uzanır. Bu örgü uterin kavitenin gerektiğinde genişlemesine olanak sağlar.

Myometriumun Tabakaları

Myometriyum üç tabakaya ayrılır:

  • Dışta incedir, longitudinal demetler içerir.
  • Ortada kalındır, oblik ve spiral demetler içerir. Sadece korpusta bulunur. İstmusta orta tabaka yoktur.
  • İçte incedir, sirküler demetler içerir.
KatmanAçıklama
Lamina propriaDüz kas hücreleri arasında yer alan bağ dokusundan oluşmaktadır.
Muskularis propriaDüz kas hücrelerinden oluşmaktadır.
SerozaRahimi saran zardan oluşmaktadır.

Düz kas oranı:

Korpusta %85, servikste %15tir. İstmusta belirli bir dokunun hakimiyeti yoktur. Serviks yönünde azalır.

Bazı myometrium hastalıkları aşağıdaki tablodadır.

HastalıkBelirtiler
MiyomlarAğrı, adet kanamasında artış, sık idrara çıkma şeklinde çoğaltılabilir.
EndometriozisPelvik ağrı, adet ağrısı şeklinde çoğaltılabilir.
Endometriyal hiperplaziAnormal kanama, adet kanamasında artış şeklinde çoğaltılabilir.

Bu terimle alakalı merak ettiklerinizi alt tarafta yer alan yorumlar bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.
Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın