Mide Ameliyatından Sonra Beslenme

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Obezite derecesi ilerlemiş (Beden Kitle İndeksi >40), şişmanlığa bağlı olarak komplike hastalıklar meydana çıkmış (tansiyon, diyabet, kalp rahatsızlığı, mide ve bağırsak hastalıkları) bireylerde çeşitli operasyonlarla mide küçültme işlemi gerçekleştirilir. Bu sayede hem midenin hacmi azalıyor hem de açlık duygusunu arttıran ghrelin hormonu salgısının önü kesilmiş oluyor.

Mide küçültme ile ilişkili görsel.
Mide küçültme ile ilişkili görsel.

Ameliyat geçirmiş hastalar daha az yemek yiyerek doygunluk hissi yaşıyor ve hormonların doğru çalışmasına bağlı olarak kilo verme süreci hızlanıyor.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra  Nasıl Beslenmeliyim?

Öncelikli olarak bir diyetisyenden yardım alınmalı ve beslenmenin nasıl olacağını ayrıntılı şekilde öğrenmelisiniz. Son zamanlarda artan ameliyatlarda kötü beslenmeye bağlı olarak büyük kas kayıpları yaşanmakta ve sağlıksız bir zayıflama işlemi gerçekleşmekte, bu durum hastanın ölümüne sebep olabilecek komplikasyonlar doğurmaktadır.

Diyet listesi tamamen kişiye özel uygulanır. Yaşı, boyu, cinsiyeti, toplamda kaç kilo vermesi gerektiği hesaplanarak sağlıklı bir diyet listesi hazırlanır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

  • İlk 2 ay aşamalı bir şekilde sıvı gıdadan katı gıdaya geçiş düzenlenir.
  • Vitamin ve mineral takviyesine başlanır.
  • Tüketilen sıvı gıdaların yağsız ve kalorisi düşük olmasına dikkat edilir.
  • İlk hafta tamamen sıvı yiyecekler tüketilir.
  • İkinci haftadan itibaren püre kıvamlı yiyeceklere geçiş yapılır.
  • Kişinin mide hacmi ve hormon dengesi değiştiği için çok az yese bile açlık hissi yaşamaz.
  • Zaman geçtikçe daha katı gıdalara geçilir ve kişinin sağlıklı beslenme programını öğrenmesi ve tüm hayat boyu uygulaması istenir.
  • Diyetisyen tarafından hazırlanan listelerle önce kilo veren hasta, ardından kilo koruma programına yönlendirilir.
  • Hazırlanan diyet listelerinde hastaların sevdiği yiyeceklerin bulundurulmasına özen gösterilerek, midesi ve kendi vücut sağlığı için en uygun olan yiyecekler diyet listesine eklenir.
  • Gün içerisinde tükettiği sebze ve meyveler yeterli gelmeyen hastalar için Vitamin-mineral destek kullanımına devam edilir.

Ameliyat sonrasında 3. Aydan itibaren spora başlayabilirsiniz, böylece hem kas kaybından kurtulmuş hem de daha fit ve sıkı bir görünüme kavuşursunuz. Diyetisyene gitmek için hangi bölüme gidileceğini anlattığım yazıma https://doktordanhaberler.com/diyetisyene-gitmek-icin-hangi-bolumden-randevu-alinir/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Kendinizi ameliyat olan diğer hastalarla kıyaslamamalısınız. Herkesin metabolizma hızı, uyguladığı diyet listesi ve vücut yaşı aynı değildir. Bu nedenle, diyet listenize birebir uyarak yavaş ilerlese bile kilo vereceğinizi bilmesiniz. Unutmayın hiçbir zaman başladığınız noktada olmayacaksınız.

Bu noktada mideye hangi doktor bakar konusunda yazmış olduğum yazıma göz gezirmenizi öneriyorum. Yazıma https://doktordanhaberler.com/mideye-hangi-doktor-bakar/ linkinden ulaşabilirsiniz.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Mide Ameliyatından Sonra Beslenme” üzerine bir yorum

  1. slm ben ayla ben yaşım 49 boyum 1.49 kilom 106ydı ameliyatdan önce buyuktansiyonum var asdımım var nefes darlım var gece uyuyamıyordum horlama vardı geceleri horluyordum ve sabah başağrısından ölüyordum ameliyat olduktan sonra bu sıkıntılardan kurtuldum/ izmirde ikamet ediyorum 11aralık 2019da ameliyat oldum urfa hastanesinde ameliyat oldum çok iyi geçdi ameliyatım 17 aralıkda hastaneden taburcu oldum kardeşimde birhafta kaldım izmire evime döndüm evime geldim sigara kullan bir bayanım ameliyat esnasında ordan evime gelene kadar tek tuk sigara kullanıyordum evime geldim sigaraya devam ediyorum bırakamıyorum sanırım 4haftam a gircem çok acıkıyorum acıkma hissi var bende ilaçlarım vardı kullandım bitdi lakın katılara başlamadım başlamak üzereyim sabahları yumurta kaynatıp yiyorum açık çay şekersiz içiyorum çorbalardan içiyorum lakın acıkıyorum acıkma hisini durduramıyorum benim ne yapmam gerekiyor tartıldım kilom 95 gösderiyor ve fazla kilo vermemişim evde mesela dolapı açıp bakıyorum bir şey yiyesim geliyor sonra vazgeçiyorum bir yumurta kaynatp yiyorum ekmeksiz katıksız çayla su yumurta yiyorum sormak isdedim konu bu nasıl bu acıkma hisini durdurabilcem vee neleri tavsiye edersiniz bana yardımcı olursanız minnettar kalırım size asdım ilacım var kullanıyorum iletişim numaram 05349572847

    Yanıtla

Yorum yapın