Meniere Hastalığı : Baş Döndüren Hastalık

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Meniere Hastalığı Nedir?

Meniere Hastalığı, tekrarlayan öksürük, baş dönmesi ve kulak çınlaması atakları ile karakterize, nadir görülen bir iç kulak hastalığıdır. 1861 yılında Fransız hekim Prosper Meniere tarafından tanımlanmıştır. Uluslararası istatistiklere bakıldığında ABD’de 600.000’e yakın Meniere hastası olduğu ve her yıl 50.000 yeni hasta eklendiği tahmin edilmektedir.

meniere hastaligi ataklari
Meniere hastalığı ile ilişkili görsel. Meniere hastalığı ataklarla giden bir kulak hastalığıdır.

Meniere Hastalığı Belirtileri

Meniere hastalığında baş dönmesi atakları aniden ortaya çıkar ve birkaç saat sürme eğilimi gösterir. Vertigo, bulunulan yerin ya da bazı nesnelerin dönmesi olarak düşünülebilir. Baş dönmesi yavaş yavaş azalırken atak sırasında kusma, mide bulantısı gibi semptomlar eşlik edebilir. Kulakta dolgunluk ve basınç artması hissinin yanı sıra işitme ile ilgili sorunlar oluşur.

Genellikle bir kulak etkilenir ancak her 10 hastanın 1 tanesinde her iki kulakta etkilenmiştir. Yıllar geçtikçe işitme aşamalı olarak daha da kötüye gidebilir. Hastanın duyduğu sesler ve kulak çınlamaları atak sırasında, öncesinde veya sonrasında şiddetlenebilir.

Meniere hastalığı atakları sıklıkla iki ile dört saat aralığında sürmektedir. Ciddi bir atak sonrasında hastalar oldukça yorgun düşerler. Sıkça aranan meniere hastalığı halsizlik yapar mı sorusunun cevabı evet olacaktır.

40 yaşının üzerindeki bireylerin yakalanma olasılığı daha fazla olan bu hastalıkta dikkat edilmesi gereken önemli konulardan bir tanesi atak başladığında hastanın güvenli bir yerde olmasıdır. Travmaya uğrayarak ciddi hasarlar alabilir. Bu duruma Tumarkin’in otolitik krizi adı verilir. Sıklıkla otolit organlarının ani mekanik deformasyonu ve vestibüler reflekslerin aniden harekete geçmesi nedeniyle görülür.

Meniere hastalığı atakları çok kısa süre içerisinde ard arda gerçekleşebileceği gibi iki atak arasına uzun yıllarda girebilir. Ayrıca migren hastalığının Meniere hastalığı ile ilişkisinin olduğu yönünde çalışmalar mevcuttur. Meniere ile ilişkili migren hastalarında hastalığın başlangıç ​​yaşı daha erken ve aile öyküsü oranı daha yüksektir. Haliyle bu durum genetik bileşenlerin varlığına işaret etmektedir.

Meniere hastalığı belirtileri hastalığın hangi döneminde olduğuna göre değişiklik gösterecektir. Örnek vermek gerekirse belirtiler atak öncesinde , atak sırasında, atak sonrasında ve ataktan çok uzun zaman sonra farklılıklar gösterecektir.

Atak başlamadan önce tıpkı migrendeki gibi aura başlayabilir. Bu aura sayesinde kişi atağın geldiğini anlar ve güvenli bir bölgeye geçer. Aşağıda belirtiler ortaya çıkmaya başladığında atak geldiğini işaret ediyor olabilir:

  • Dengede bozulmalar
  • Baş dönmeleri başlaması
  • Baş ağrısı ve kulakta doluluk hissi
  • İşitme kaybı
  • Kulakta çınlama artışı
  • Seslere karşı hassasiyet

Bu belirtilere ek olarak şunlarda eşlik edebilir:

  • Kaygı ve korku hali
  • İshal
  • Görmede bulanıklık
  • Mide bulantısı, kusma
  • Çarpıntı varlığı
  • Soğuk soğuk terleme
  • Titreme

Meniere hastalığı atakları sonrasında aşırı yorgunluk ve tükenmişlik belirtileri ortaya çıkar. Bu durum saatlerce uyku ihtiyacını doğurabilir. Genellikle ataklar arasında birçok insanda belirti görülmez ancak bazı insanlarda görülür. Bildirilen diğer belirtiler ise şunlardır:

  • Öfke hali, endişe
  • İştahta değişim
  • Sakarlıklar
  • Konsantre olmada güçlükler
  • Baş ağrısı
  • Güven kayıpları
  • Boyun ağrıları
  • Seste bozulmalar
  • Travmalara neden olan denge bozulması
  • Görme zorlukları

Meniere Hastalığı ataklarının süresi 20 dakika ile 24 saat arasında değişiklik gösterir. Hangi sıklıklarla ortaya çıkacağı da kişiden kişiye değişecek bir faktördür. Kimi insanlarda haftalar içinde olurken kimi insanlarda ise yıllar içinde görülebilir. Meniere hastalığının bu özelliği nedeniyle kontrol edilmesi güçleşmektedir.

Meniere Hastalığı Nedenleri

Meniere hastalığının nedenleri arasında iç kulakta bulunan sıvı miktarı ve bu sıvının yapısı kritik önem arz etmektedir. Hastalığın nedenleri arasında henüz açıklığa kavuşturulamamış bazı noktalar bulunmaktadır. Tün bunların enfeksiyonlar, immün mekanizmalar, alerjiler ve genetik yapı ile ilişkili olduğu biliniyor.

meniere hastaligi nedenleri nelerdir
Resimde de görüldüğü gibi endolenf adı verilen kulak sıvısının miktarı ve yapısı değiştiğinde, birikerek labirent adı verilen kulak içi yapıların tıpkı bir balon gibi genişlemesine sebebiyet verir.

Meniere Hastalığı Tanısı Nasıl Konulur?

Meniere hastalığı teşhisi için özel bir test bulunmamaktadır. Hekiminiz ilk etapta tıbbi geçmişinizi sorgulayacak ve fizik muayene yapacaktır. Tanı genellikle baş dönmesi atakları, kulakta dolgunluk hissi, çınlama ve işitme testleri yardımıyla konulur. Labirentit, migren, frengi, tümörler, multipl skleroz ve kulak malformasyonları ile ayırıcı tanısı yapılmalı ve teşhis için bu hastalıklar mutlaka ekarte edilmelidir.

Hekiminiz muayene sırasında size hangi şikayetlerinizin olduğunu, ne sıklıklarla ortaya çıktığını, geçmişte yaşadığınız işitme problemlerini, kullandığınız ilaçları, diğer hastalıklarınızın olup olmadığını ve ailede sistemik bir hastalık olup olmadığı gibi bir takım sorular soracaktır.

Odyogram uygulanan hastalarda işitme sorunlarının dereceleri hakkında fikir sahini olunur. Meniere hastalığı olan birçok kişi ataklar geçtiğinde dahi bir takım denge problemleriyle karşı karşıya kalabilirler.

Kulak kanalına sıcak ve soğuk hava verilere göz hareketlerinin değerlendirildiği ENG, bazı durumlarda gerekli olabilmektedir. Ayrıca döner sandalye testi, vestibüler uyarılmış miyojenik potansiyeller testi, postürografi, MR ve BT gibi tetkiklerde teşhis için faydalı ve gereklidir.

Meniere Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Meniere hastalığı için tam olarak iyileşme sağlayan bir tedavi prosedürü bulunmamaktadır. Uyguladığımız temel tedavi mekanizması semptomların giderilmesine yöneliktir. Tedaviyi cerrahi ve cerrahi dışı olarak inceleyebiliriz.

Meniere Hastalığı Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

Hekiminiz bazı durumlarda bir takım ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar sayesinde kusma, bulantı ve vertigo atakları kontrol altına alınabilmektedir. Diazepam ve benzer ilaçlar denge problemlerine çözüm getirebilir. Yine prometazin tarzındaki ilaçlarla da kusma ve bulantının kontrol edilmesini sağlayabilir.

Ayrıca hekiminiz sıvı yüklenmesini azaltmak amacıyla diüretik ilaçlar tavsiye edecektir. Netice itibariyle tedavi planı hastada ortaya çıkan semptomlara yönelik belirlenecektir.

Bu hastalıkta planlanan ilaç tedavileri ve dozları kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Lütfen hekiminize muayene olmadan hiçbir ilaç kullanmayınız.

Vestibüler rehabilitasyon tedavisi ile vücut ve beynin denge bilgisini işleme yeteneğini yeniden kazanılmaya çalışılır.

Meniere Hastalığı Ameliyatı Nedir ve Riskleri Nelerdir?

Meniere hastalığına yakalanan birçok insan cerrahi tedavi seçeneklerine ihtiyaç duymadan günlük hayatını sürdürebilir ancak atakların dayanılmaz hal aldığı ve tedavilerin yetersiz kaldığı bazı hastalarda meniere hastalığı ameliyatı planlanabilir. İç kulaktaki sıvının azaltılarak basıncın düşürülmesi hedeflenen bu operasyonda, vertigo kontrol altına alınmaya çalışılır ancak kontrol durumu kalıcı olmayabilir.

Aşağıdaki video meniere hastalığı cerrahi müdahale hakkında fikir edinmenizi sağlamak amacıyla paylaşılmıştır.

YouTube video

Bazı vakalarda işitme sinirinin etkisizleştirilmesi işlemi yapılabilir. Her ne kadar hastalığın belirtileri kontrol altına alınacak olsa da işitme kaybına neden olmasından ötürü tercih edilmeyen bir yöntemdir.

Meniere Hastalığında Beslenme ve Diyet Programları

Meniere hastalığında yaşam tarzı değişiklikleri ve düzenli yapılan diyetlerle belirtilerin azaltılması sağlanabilir. Diyetle beraber iç kulak sıvısının miktarı azaltılabilir.

Meniere hastalığı diyetinde tuz, kafein ve çikolata gibi besinler bulunmamalıdır. Düzenli olarak mutlaka su tüketilmelidir. Sigara bırakılmalı ve allerjenlerden uzak durulmalıdır. Bu konuda mutlaka bir diyetisyen ile görüşmelisiniz.

Meniere Hastalığı Egzersizleri

Günlük hayatta düzenli olarak yapılan bir takım egzersizlerin bazı hastalara iyi geldiği bilnmektedir ancak aynı egzersizler tüm hastalara iyi gelecek diye bir kaide yoktur. Düzenli olarak yapılan meniere hastalığı egzersizleri ve hareketleri ile denge duyunuzu geliştirerek vertigo ataklarını daha kolay kontrol altına alabilirsiniz. Egzersiz planı hazırlamadan önce mutlaka hekiminize danışmalı ve onay almalısınız.

Meniere Hastalığı Atak Tedavisi ( Ataklar Sırasında Ne Yapılmalıdır?)

Atak sırasında hastada var olan şiddetli baş dönmesi, bulantı ve kusmanın giderilmesi için anti emetik grubu ilaçlar,benzodiyazepin grubu ilaçlar, antihistaminik ve antidopaminerjik ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar hastayı rahatlattığı gibi belirtilerin azalmasını takiben var olan aksiyeteyi de azaltıcı yönde etki gösterir.

Benzodiyazepin grubu ilaçlar yalnızca atak sırasında kullanılmalıdır. Uzun süreli kullanımda olumsuz etkileri ortaya çıkabilmektedir. Benzer şekilde anti histaminik ilaçlarda uzun süre kullanılırsa bir takım ya etkilere maruz kalınır.

Atak sırasında ve sonrasında sıvı miktarının artışına bağlı olarak basınç yüksekliğnin giderilmesi amacıyla osmotik diürez metodu uygulanabilir. Yaklaşık 1 hafta süresince uygulanan bu tedavi faydalı olmaktadır.

Meniere Hastalığı için Hangi Bölüme Gidilir?

Meniere hastalığı daha öncede bahsettiğimiz gibi baş dönmesi ve denge problemleri ile kendini gösteren bir iç ulak hastalığıdır. Eğer bu hastalığa ait belirtileri kendinizde görüyorsanız herhangi bir hastanenin kulak burun boğaz polikliniklerinden randevu alarak muayene olmaya gidebilirsiniz. Meniere hastalığı için hangi doktora gidilir sorusunun cevabı KBB doktorları olacaktır.

Meniere Hastalığı ile İlgili Son Gelişmeler

Bu alan gelişmeler oldukça güncellenecektir.

Kaynakça:

  1. National Institutes of Health : Ménière’s Disease
  2. University of Maryland : Ménière’s Disease

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Meniere Hastalığı : Baş Döndüren Hastalık” üzerine 3 yorum

  1. Mrhb bana menier teşhisi kondu aşırı derecede baş dönmesi çınlama baş ağrısı yorgunluk ve diğer semptomlarda var ilaç ve diyet tedavisi uygulandı ilaçları aldıgım sürece kendimi daha kötü hissettim 1 2 ay kullandıktan sonra bıraktım ama bırakınca eskisinden daha kötü baş dönmesi kaldı ne yapmam gerek bu çok kötü Bi durum tüm hayatımı etkiliyor nasıl bir tedavi uygulanmalı tesekürler

    Yanıtla
    • Merhabalar Ömer Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bu hususta hemen kulak burun boğaz hekiminden randevu almalı ve muayene olmaya gitmelisiniz. Birinci basamak tedavinin işe yaramadığını söylemeli ve farklı bir tedavi planı uygulanmasını talep edebilirsiniz ancak ben muayene bilgilerini bilmeden buradan yardımcı olamam tahmin edeceğiniz üzere.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın