Memede Paget Hastalığı Nedir? Tedavisi Var mı?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Memede Paget Hastalığı‘nı James Paget isimli bilim insanı ilk olarak 1874 yılında tanımlamıştır. Bilindiği üzere meme kanserlerinin neredeyse tamamına yakını kadınlarda görülmektedir. Göğüste Paget Hastalığı, meme başı ve komşu areolar deri üzerinde kronik, egzamatöz bir döküntü ile karşımıza çıkmaktadır. Bu lezyonların doğru şekilde incelenmesi ve diğer hastalıklardan ayırt edilmesi için sıklıkla biyopsi yapılır.

Memede Paget Hastalığı Nedir?

Memede Paget Hastalığı, meme başında başlayıp aerola bölgesine kadar uzanabilen nadir görülen meme kanserlerinden birisidir. Memenin Paget Hastalığı, kemiklerde görülen paget hastalığı ile karıştırılmamalıdır. Bu hastalığa yakalanan bireylerin bir çoğunda başka meme kitleleri ve hastalıkları bulunmaktadır.

sol memede paget hastaligi
Şekildeki resimde sol memede görülen lezyonlar memede görülen paget hastalığına aittir.

Memede Paget Hastalığı Kimlerde Görülür?

Sıklıkla 50 yaşından daha büyük kadınlarda görülme eğilimindedir ancak bu hastalığın hem erkeklerde hem kadınlarda ortaya çıkabildiği unutulmamalıdır. Tüm meme kanserlerinin yaklaşık olarak %1 ile % 5 ‘inde Paget hastalığı vardır.

Memede Paget Hastalığı Belirtileri

Memede görülen paget hastalığı meme aerolasını ve cildini etkiler. Diğer meme hastalıkları da sıklıkla bu bölgeleri etkilediğinden karışması oldukça kolaydır. Yukarıdaki resimde de gördüğünüz üzere Pagette genelde sadece bir göğüs etkilenmektedir. İlk ortaya çıkan belirtiler meme başında ve çevresindeki deride pullanma, kırmızılık, soyulma ve kabuklanmadır.

erken donem paget hastaligi
Erken dönemde Paget tanısı almış bu memede bahsi geçen soyulma, renk değişimi ve pullanma gibi lezyonları dikkatlice inceleyiniz.

Hastalık tipik olarak meme başında başlangıç gösterir ve yayılır. Cilt değişiklikleri egzama gibi dermatolojik hastalıklara benzerlik göstermektedir. Bu lezyonlar bölgesel olarak uygulanan cilt tedavilerine olumlu yanıt vererek iyileşmiş gibi görünebilir. Paget hastalığı tanısı alan kadınlar ortalama birkaç ay boyunca farketmeksizin bu belirtilerle yaşarlar. Diğer memede paget hastalığı semptomları ise şunlardır:

  • Kaşıntı
  • Kırmızıya dönen cilt rengi
  • Düzleşmiş meme ucu görünümü
  • Meme cildinde kalınlaşma
  • Meme ucundan sarı veya kırmızı renkte akıntı olması
  • Lekeli ve pullu cilt
  • Memede yanma ve karıncalanma hissi ( bu daha çok ileri evrelerde görülür.)
  • Göğüste kitle hissi ( her iki hastanın birinde görülür)
paget hastaliginda meme basi
Resimde meme başındaki sararmayı ve renk değişimlerini farkedeceksiniz. Memede paget hastalığı görüntüleri.

Meme ağrısı hakkında hazırlamış olduğum yazıyı hemen okuyarak tekrar geri dönünüz. Yazıma “Meme Ağrısı için hangi Bölüme Gidilir?” linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Memede Paget Hastalığı Nedenleri

Memede görülen paget hastalığının nedeni henüz tam olarak ortaya çıkarılamamıştır. Sıklıkla kabul gören teorilerden bir tanesi duktal meme karsinomları kaynaklı olduğudur. Bu teoriye göre zaten meme kanseri olan bireylerdeki bu kanser hücreleri zamanla meme baışna ve aerolaya yayılırlar. Diğer bir teori ise meme başında diğer faktörlerden bağımsız olarak ortaya çıkmış olduğudur.

Memede Paget Hastalığı Risk Faktörleri

Memede paget için risk oluşturan bu faktörler diğer meme hastalıkları içinde risk teşkil edecektir.

  1. Yaş : yaşlandıkça meme kanseri gelişim riski artacaktır.
  2. Geçmişte Meme Kanseri Öyküsü : eğer geçmişte bir memenizde kanser ortaya çıktıysa diğerinde de çıkma olasılığı yüksektir.
  3. Aile Öyküsü : ailede göğüs kanseri öyküsü olan bir birey varsa bu durum sizin içinde risk faktörüdür.
  4. Gen Mutasyonu Varlığı : eğer özellikle BRCA 1 ve BRCA 2 genlerinde mutasyon ve ya diğer bozukluklar mevcut ise meme kanseri gelişimi açısından risk altındasınız demektir.
  5. Radyosyon Maruziyeti : göğsünüze geçmişte herhangi bir hastalığın tedavisi için radyasona maruziyeti olduysa risk altındasınız demektir.
  6. Obezite : özellikle menopozdan sonra alınan kilolar önemli bir risk faktörüdür.
  7. Hormon takviyeleri : Menopoz sonrası hormon takviyeleri bazı durumlarda risk oluşturabilmektedir.
  8. Irk : Bazı ırkların ve farklı renkte insanların meme kanseri geliştirme olasılığı farklıdır.
  9. Alkol Tüketimi : Fazla miktarlarda alkol tüketimi risk faktörüdür.

Memede Paget Hastalığı Tanısı

Memede paget tanısı için detaylı bir anamnez sonrası fizik muayene oldukça önemlidir. Doktorunuz her iki memenizi kontrol edecek, kitle tespiti yapacak, deride kalınlaşma ve göğüs ucu değişikliklerini inceleyecektir. Şimdi diğer tanı araçlarını tek tek inceleyelim.

Mamogram

Göğüslerin X ışınları yardımıyla incelenmesini sağlayan bu yöntemde bu hastalığın meme kanseri ile bir bağlantısının olup olmadığı gösterilebilir. Alttaki görselde paget hastalığı radyolojik bulgularını inceleyebilirsiniz.

memede paget hastaligi mamogram
1. görsel hastalık olmayan bir memeye ait. 2.görsel iyi huylu bir lezyona aitken 3. görsel kanserli bir memeye aittir.

Her iki göğüs için çekilen mamogram sonuçlarında meme kanseri bulguları saptanmazsa hekiminiz daha ileri bir tetkik olam MR’ı isteyebilir.

Mamogramda bazen memede kalsifikasyonlar tespit edilebilir. Memede kalsifikasyonlar tehlikeli midir konusunda yazmış olduğum yazıma “Meme Kalsifikasyonları” linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Meme Biyopsisi

Hekiminiz mikroskoplar altında detaylı olarak incelenmek üzere meme dokunuzdan ufak bir parça alır. Eğer memede akıntı varsa mutlaka akıntıda incelenmek üzere toplanmalıdır. Yinde göğüste kitle tespit edilmişse bu kitleden de örnekler alınarak patolojiye gönderilmelidir.

meme biyopsisi paget hastaligi
Memeden nasıl biyopsi alınır ile ilişkili görseller.

Kanser hücresi tespit edilirse tedaviye geçilir ve cerrahi prosedürler başlatılabilir. Birkaç çeşit meme biyopsisi çeşidi bulunmaktadır. Bunlar :

Lenf Nodu Biyopsisi

Eğer yayılmacı bir meme kanserine sahipseniz hekiminiz bu kanserin hangi seviyelere yayıldığının tespiti için lenf nodunuza biyopsi yapabilir.

memede paget hastaligi lenf nodu biyopsisi
2 numaralı bölümde görüldüğü gibi prob yardımıyla lenf nodlarından parça alınmaktadır.

Egzema ile paget hastalığının temel farklarından birisi egzemanın önce meme derisine daha sonra aerolaya doğru yayılmasıdır. Oysa pagette bu durum genellikle tam tersidir.

Memede Paget Hastalığı Tedavisi

Eğer göğsünüzde paget hastalığı varsa bu durum yüksek olasılıkla cerrahi bir operasyon geçireceğiniz anlamına gelir. Operasyon türü ve biçimi ise memenin durumuna ve altta yatan kanserin türüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Temel olarak basit mastektomi ve lumpektomi gibi işlemler yapılır.

Basit Mastektomi

Göğsün tamamının çıkarıldığı bir işlemdir. Sıklıkla memede bir kanser olduğunda ve lenf nodlarına yayılmadığında uygulanır. Lenf nodu çıkarımı işlemi yayılım yoksa yapılmaz. Genelde bu işlem için yatan hastalar 1 günde taburcu edilirler.

Lumpektomi

Göğü koruma ameliyatı olarak ta geçen bu işlemde memenin sadece hastalıklı olduğu düşünülen bölümü çıkarılır. Bu operasyonda cerrah mümkün olduğu kadar az meme dokusu çıkarmayı amaçlarken aynı zamanda kanserli hücreleri memede bırakmamay çalışır. Lumpektomi sonrasında radyasyon tedavileri gerekebilir.

Adjuvan Terapi

Bu ameliyatlardan sonra hekiminiz nüksleri önlemek adına adjuvan tedavi adını verdiğimiz kemoterapi, radyoterapi ve hormon tedavilerini önerebilir. Bu yazıdan sonra meme hastalıklarında neler yapılır ve hangi bölümlere gidilir konularında bilgiler verdiğim yazıma “Meme Hastalıkları için Hangi Bölüme Gidilmelidir?” linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Kaynakça:

  1. WEBMD – Paget’s Disease of the Breast – Erişim Tarihi : 25 Ağustos 2017
  2. Mayo Clinic – Paget’s disease of the breast – Erişim Tarihi : 25 Ağustos 2017
  3. Breast Cancer – Paget’s Disease of the Nipple – Erişim Tarihi : 25 Ağustos 2017
  4. Cancer.gov – Paget Disease of the Breast – Erişim Tarihi : 25 Ağustos 2017

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Memede Paget Hastalığı Nedir? Tedavisi Var mı?” üzerine bir yorum

  1. Hocam ben sağ mememden pagetden mastektomi oldum ve şimdi endişem var diğer memede de çıkacakmı acaba diye bu endişem yersizmi yada hala risk altındamıyım.Ve bunun nedenini çok merak ediyorum kötünün iyisiyim belki ama neden ben demekten kendimi alamıyorum

    Yanıtla

Yorum yapın