Malign Neoplazm İfadesi Tıpta Ne Demektir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Malign Neoplazm Nedir?Ne Demektir?

Malign Neoplazm, bir tümörün kötü huylu olduğu anlamına gelen tıbbi bir ifadedir. Bir tümörün iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunu anlamak için sadece görüntüleme tetkikleri yeterli olmayacaktır. Sıklık biyopsi yapılarak tümörün türü tespit edilir. Şüphelenilen bölgeden hekiminiz bir araç yardımıyla doku örneği alarak patolojiye gönderir. Bu doku örneği mikroskop altında özel teknikler ile incelenir.

malign neoplazm nedir
Malign neoplazm ile ilişkili görsel.

Netice itibariyle malign neoplazm ifadesi kötü huylu tümörler için kullanılan bir ifadedir. Bu konuyla ilgili olarak en doğru bilgiyi sizi muayene eden hekiminizden almalısınız.


Merak ettiklerinizi, eklemek istediklerinizi ve raporlarınızda yazan ifadeleri yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Malign Neoplazm İfadesi Tıpta Ne Demektir?” üzerine 12 yorum

  1. Merhabalar değerli doktorumuz
    Ben yazdığım yorumu bulamadım ve tekrardan yazıyorum.
    Aşırı tansiyon yüksekliği nedeniyle dahiliyeye gittim. Kan ve idrar tahlilleri ayrıca mr çekildi. Ve birde ultrason var bunlar bitince tekrar gidicem. Benim merak ettiğim enabıza bakınca bu muayenelerde tanı olarak C80 maling neoplazm bölge belirtilmemiş yazıyor. Beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Teşekkürler!

    Yanıtla
  2. Merhaba hocam
    Ben aşırı tansiyon yüksekliği neticesinde dahiliyeye gittim. Kan tahlilleri yapıldı. Mr çekildi. Birde röntgenim var oda çekilince tekrar dr a gideceğim. Benim merak ettiğim ilk muayenede ve mr çekimleri için olan randevumda,enabızdan baktığımda tanı C80 maling neoplazm bölge belirtilmemiş diyor. Aydınlatabilirseniz çok sevinirim teşekkürler!

    Yanıtla
  3. merhabalar hocam cevap verirseniz çok sevinirim. eşim 2010 da gatada yumurtalık kanseri teşhisiyle tedavi gördü. bir yumurtalık alındı kemoterapi oldu. sonra lenf ameliyatı oldu. temizlendi dediler. son 5 senedir kan tahlili olamadı.daha yeni verdi sonuçlarda afp 8.32 diyor. alt 27 ast 28 diyor. tekrar etmiş olma ihtimalini mi gösteriyor.

    Yanıtla
    • Merhabalar Mediha, öncelikle hoş geldin.
      Hasta hakkında net bilgiler verebilmem için mutlaka muayene bilgilerine vakıf olmam gerekir tahmin edeceğiniz üzere. Bu nedenle sonucunuzu mutlaka muayene olduğunuzu hekiminize gösteriniz.
      Mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  4. Hocam merhaba benin eşim daha önce kanser hastasıydı konturol amaclı doktora gittiğinde bende şikayetlerimi anlattım ayaklarında ellerimde aşırı üşüme ve renk değiştirme oluyor arada ve sırtım orta kısmına ağrı saklanıyor genelde sabahları gün içinde hareket ettikçe geçiyor bunları anlattım oda kan tahlilleri yaptı ve sonra ben sonuçlar için gitmedim dün enabızda baktığım zaman tanı kısmında c80 am malig neoplazm bölge belirlenmemiş yazıyordu acaba bu tahlil için araştırılsın diye mı yazılan tanı yoksa kan tahliline göre konulan ilk tanı mı

    Yanıtla
    • Merhabalar Türkan Hanım, öncelikle geçmiş olsun.
      Genelde kan tahliline göre malign neoplazm tanısı konmaz. Resmini gönderebilirseniz yardımcı olacağım.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
        • Merhabalar Mehmet Bey, öncelikle geçmiş olsun.
          C80 bölgesi belli olmayan kötü huylu lezyon olarak bilinir. Mutlaka tetkik isteyen hekiminize danıınız ve bilgi alınız.
          Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

          Yanıtla
  5. Merhaba bana verilen raporda meme malign neoplazmı tanımlanmamış yazıyor.Bunun ne anlama geldiğini öğrenebilir miyim?

    Yanıtla
  6. Bana verilen raporda meme malign neoplazmı tanımlanmamış yazıyor.Bunun ne anlama geldiğini öğrenebilir miyim?

    Yanıtla
  7. Merhaba,babaannemin yanağında oluşan bir sertlik nedeniyle hastaneye gidildi. Biyopside ‘bazal tabakadan köken alıp dermise ilerleyen atipik bazaloid karakterde hucrelerin oluşturduğu malign neoplastik gelişim izlenmiştir’ yazıyor. Bunu anlamı nedir acaba?

    Yanıtla
  8. Hocam merhabalar eşim 28 yaşında pankreas gövde kısmından ameliyat oldu pankreaktomi ve splenektomi patoloji raporunda solid psödopapiller neoplazm olarak belirtildi lenf tutulumu yok cerrahi sınırlarda tümör yok yalnız perinöral invazyon var doktorumuz tedavisi bitmiştir 6 ay sonra kontrole geleceksiniz dedi benim korkum perinöral invazyon hocam

    Yanıtla

Yorum yapın