Malign Hipertansiyon

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Malign hipertansiyon, aniden ve hızla gelişen, organ hasarlanması ile sonuçlanan yüksk tansiyon çeşidine verilen isimdir. Bu yazımda malign hipertansiyon ne demek, malign hipertansiyon tedavisi ve nedenleri gibi bilinmeyenlere açıklık getireceğim. Haydi yazımıza geçelim.

Malign hipertansiyon tanımı: Tıbbi bir acil olan bu hastalık tansiyonun 180/120’lerin üzerinde çıkması sonucunda organ hasarı ile sonuçlanan klinik bir durumdur. Tıbbi bir acildir.

Malign Hipertansiyon Nedir?

Malign Hipertansiyon, çoğu hastada ölümle, sonuçlanabilecek önemli bir klinik durumdur. Diyastolik kan basıncı 140 mmHg’nın üstündeki hastalarda, hızla böbrek bozukluğu gelişebilir. Malign hipertansiyona geçiş mekanizması kesin olarak aydınlanamamıştır. Hipertansiyonlu hastalar çoğu kez semptomsuz ve stabil durumdayken, hızlı bir klinik kötüleşme ile ilerleyici üremi, serebrovasküler kanama veya kalp yetersizliği gelişir. Bazen antihipertansif ilaçların ani kesilmesi olayı başlatabilir. Semptomların şiddeti kan basıncının yükselişi ile paralellik gösterir.

malign-hipertansiyon
Malign hipertansiyon ani gelişen tehlikeli bir hastalıktır.

Malign Hipertansiyon Nedenleri

Malign hipertansiyon nedenlerini maddeler halinde verelim. İşte malign hipertansiyon neden olur sorusunun cevabı:

  • Skleroderma gibi vasküler hastalıkların varlığı
  • Omurilik yaralanmaları
  • Böbrek rahatsızlıkları
  • Doğum kontrol hapları gibi bazı ilaçlar
  • Tümörler
  • Uyuşturucu kullanımı

Malign Hipertansiyon’da Böbrek Tutulumu

Böbrek tutulumunun eklenmesi, renin yükselmesi ve anjiyotensin-aldosteron sisteminin dolaylı olarak uyarılmasına neden olabilir. Bütün hastalarda plazma renin ve aldosteron düzeyleri yüksek değildir. Böbrekte gelişen vasküler lezyonlar skleroderma, trombotik mikroanjiyopati veya allograft reaksiyonu gibi hastalıklarla benzer görünümdedir.

İlk aşamada damar endotelinde hasar ve trombozun geliştiği düşünülmektedir. Daha sonra lümende daralma ortaya çıkmaktadır. Deneysel çalışmalarda endotel hasarının başlamasından hormonların sorumlu olduğu, özellikle anjiyotensin II düzeyinin çok yüksek bulunduğu gösterilmiştir.

Malign Hipertansiyon Fizyopatolojisi

Fizyopatolojik olarak, overregülasyon veya kan basıncının yükselmesi ile sonuçlanan aşırı arteriyoler yanıt sonunda serebral kan akımının azaldığı kabul edilir. Bu durum retinal arteriyoler spazm ile belirlenebilir.

malign-hipertansiyon-nedir
Malign hipertansiyonda retinal tutulumu görüyorsunuz.

Diğer kuram, serebral kan akımı otoregülasyonunun bozulduğunu ve damarlarda daralma, lokal ödem, hemoraji ve infarktüsle sonuçlanan lezyonların geliştiğim ileri sürer. Hemodinamik olarak sistemik damar direnci artmış, kalp debisi azalmıştır. Diğer bir deyişle yüksek art yük söz konusudur.

Malign Hipertansiyon Klinik Bulguları

Klinik olarak şiddetli baş ağrısı, mental konfüzyon, bulantı, kusma, bulanık görme, fokal nörolojik bulgular, komaya kadar giden semptomlar gösteren ilerleyici merkez sinir sistemi bulguları, kalpte hipertrofi, sıklıkla sol ventriküler yetersizlik, pulmoner konjesyon ile giden kardiyak yetersizlik, kanama, eksuda, papillla ödemi gibi göz dibi bulguları, idrar sedimentinde hücresel elementler, kırmızı küre ve silindirler ile birlikte proteinürinin saptanması, kan damarlarının akut destrüksiyonu (mikroanjiyopatik hemolitik anemi) göze çarpan özelliklerdir.

Malign Hipertansiyon Tedavisi

Tedavide, bulunabilirse nedenin saptanması önem taşır. İlaç tedavisine geçmeden hasta monitorize edilir. Böbrek fonksiyonlan dikkate alınarak hızlı tedavi önerilir. Furosemide 40-80 mg ven yoluyla verilir. Düzeltilemeyen oligürik böbrek yetersizliği için peritoneal diyaliz, hatta son aşamada nefrektomi planlanabilir.

Referanslar :

  1. Malignant Hypertension – StatPearls – NCBI Bookshelf (nih.gov)

Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum kısmından yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 16 Ekim 2016 tarihinde yazılmıştır. Ardından 28 Temmuz 2021 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

Yorum yapın