Makatta Kaşıntı için Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Makatta kaşıntı için hangi bölüme gidilir konusuna geçmeden önce kısaca bazı bilgiler verelim. Tıp dilinde Pruritus olarak tanımlanan makatta kaşıntı rahatsızlığı başta hemoroid (basur) olmak üzere makat hastalıklarının en belirgin ve bilinen semptomları arasında yer alır.

makatta kasinti icin hangi bolume gidilir
Makatta kaşıntı için hangi bölüme gidilir ile ilişkili görsel.

Yaygın olarak ortaya çıkan birçok makat bölge rahatsızlıklarının en belirgin özelliklerinden biri olan makat kaşıntısı, farklı yaş gruplarında ortaya çıkarken en çok neden olan faktörler arasında ise beslenme alışkanlıkları, bölgede meydana gelen enfeksiyonel iltihap ve yaşam tarzı yer almaktadır. Makatta ağrı ile ilgili detaylı yazımıza https://doktordanhaberler.com/makat-agrisi-icin-hangi-doktora-gidilir/ göz gezdirebilirsiniz.

İhmal edilmesi nedeniyle makat bölgesinde ortaya çıkan kaşıntı, beraberinde çeşitli enfeksiyonel rahatsızlıkların da doğmasını tetiklemektedir. (Kaşıntı nedeniyle makat çatlağı oluşumu ya da bölgede tahriş ve damar çatlağı oluşumu gibi.)

Makatta Kaşıntı Yapan Hastalıklar Hangileridir?

Peki, makatta kaşıntı şikâyetinin ortaya çıkmasında en sık rol oynayan makat hastalıkları hangileridir?

  • Hemoroid: Halk arasında basur olarak da bilinen hemoroid rahatsızlığının en belirgin özellikleri arasında yer alan makat kaşıntısı, anüs bölgesinde meydana gelen şişlik ya da dışkılama sırasında şiddetli ağrılar nedeniyle ortaya çıkabilir. Erkekte makattan kan gelmesi ile ilgili https://doktordanhaberler.com/erkekte-makattan-kan-gelmesi-neden-olur/ göz gezdiriniz.
  • Makat Siğili: Kondilom olarak da bilinen makat siğili, genellikle cinsel ilişki nedeniyle ortaya çıkan bulaşıcı bir rahatsızlıktır ve temelinde hijyene bağlı kriterler göze çarpmaktadır. Korunmadan gerçekleştirilen cinsel birliktelikler nedeniyle ortaya çıkan makat siğili, bulaşıcı ve daha riskli hastalıklara gebe olması nedeniyle erken teşhis ve tedavi gerektiren bir makat hastalığı türüdür.
  • Anal Fistül: Makat bölgesinde meydana gelen akıntı olarak bilinen anal fistür, makat bölgesinde genellikle apse oluşumu nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Kaşıntıya neden olmasının en büyük nedenlerinden biri ise, kişilerin tedavi için uzman hekimlere başvurmadan kendi yöntemleri ile apseyi boşaltmaları ve irinden akan sıvının enfeksiyona neden olmasıdır. Bölgede oluşan iltihap şiddetli bir kaşıntıya neden olurken, daha riskli bir makat hastalığının doğması ise kaçınılmazdır.
  • Makat Çatlağı: En sık rastlanan kaşıntı türlerindendir. Genellikle kabızlık nedeniyle makat bölgesindeki damarlarda meydana gelen damar zorlanması ıkınmaya bağlı olarak tetiklenmektedir.
  • Kıl Dönmesi: Toplum genelinde özellikle erkeklerde sıkça rastlanan kıl dönmesi, şiddetli kaşıntıya neden olmaktadır. Makatta kaşıntı gibi belirgin nedenler ortaya çıkarken, kaşıntı nedeniyle iltihaplanmaya da zemin hazırlamaktadır. https://doktordanhaberler.com/kil-donmesine-hangi-bolum-bakar/ başlıklı yazıma göz gezdiriniz.

Makatta Kaşıntı Şikayetine Hangi Doktor Bakar? 

Yukarıda yer alan hastalıklardan herhangi birine sahipseniz, herhangi bir hastalığınız bulunmuyor, ancak makatta kaşıntı ile ilgili bir şikâyetiniz varsa ya da olası bir hastalık şüpheniz varsa, gitmeniz gereken bölüm Genel Cerrahi ya da Proktoloji bölümüdür.

makatta kasintiya hangi bolum bakar
Makatta kaşıntıya hangi bölüm bakar ile ilişkili görsel.

Proktoloji bölümü Genel Cerrahi bölümünün branşı olup, makat hastalıkları alanında ihtisas yapan Proktolog uzmanların yer aldığı bir daldır. Bu noktada https://doktordanhaberler.com/makat-kanamasi-icin-hangi-bolume-gidilir/ linkini takip ederek göz gezdiriniz.


Makatta kaşıntı için hangi bölüme gidilir başlıklı yazımızı bitirmiş bulunuyoruz. Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım.

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Sağlık Profesyoneli

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Makatta Kaşıntı için Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine 6 yorum

    • Merhabalar Özlem Hanım, geçmiş olsun.
      Öncelikle aile hekimliği ya da cildiye bölümüne muayeneye gitmelisiniz. Hekiminiz bu kaşıntı ve lezyona baktıktan sonra sebebini bulmaya çalışacaktır. Sebep bulunduktan sonra doğru bir reçete ile kurtulmanız mümkün olacaktır.
      Detay olmadığı ve muayene edemediğim için sizi ancak yönlendirebilirim.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla
  1. Makatta kaşıntı yapan Kıl kurdu (enterobiasis) değerlendirilmeli. Basit bir testle teşhis konulursa alınacak parazit ilaçlarıyla tedavisi var. Belki tüm aile tedaviye alınmalı.

    Yanıtla
  2. Hocam merhaba. Ben ortalama 20 gün önce mide rahatsızlığı ve ishal için doktora gitti.
    kan tahlili sonrası kanımda enfeksiyon cıktı ve ilaç kullandım.3 günden bu yanada makat etrafında özellikle yürürken hafif hafif kaşıntı oluyor. Onun harici hiç bir şikayetim yok.[kabızlık. Acı. Yanma. İshal. Ve şişlik gibi.] acaba bağırsak enfeksiyonundan ve parazitten yapabilirmi. Bu ne konuda be yapmam lazım bilgi verirseniz sevinirim şimdiden teşekkürler..

    Yanıtla
    • Merhabalar Mehmet Bey, öncelikle geçmiş olsun.
      Bahsettiğiniz şikayetleri yapabilir ancak size net bilgiler verebilmem için muayene etmem gerekir. Muayene bilgileri olmaksızın söyleceğim herşey havada kalacaktır. Mutlaka muayene olduğunuz doktorunuza sorunuz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın