Makat Kanaması için Hangi Bölüme Gidilir?

Tıbbi Kontrol : Bu yazı tıbbi açıdan Dr. Erhan Yavuz tarafından kontrol edilmiştir. ✔️ İçerik Politikası

Makat kanaması için sıklıkla genel cerrahi ve proktoloji bölümlerine gidilmektedir ancak doğru bölüm seçimi yaparken çok dikkatli olunmalıdır. Hem zaman kayıplarını minimuma indirmek hem de işgücü kaybına yol açmamak için yazımı dikkatlice okuyunuz.

Makat hastalığı için hangi bölüme gidileceğinin belirlenmesi için öncelikle altta yatan neden belirlenmelidir. Altta yatan neden bağlı olarak gidilmesi gereken bölüm değişiklik gösterebileceği gibi birden fazla bölüme de gidilmesi gerekebilir. Öncelikle makat kanaması olan hastalara aşağıda liste şeklinde verdiğim sorular sorulmalıdır.

  1. Makat bölgesinde kanamaya neden olan nedenler dış faktörler mi, yoksa bölgede oluşan bir tahriş nedeniyle mi meydana geliyor?
  2. Makatta kaşıntı, şişlik, yanma, kızarıklık gibi semptomlar saptanıyor mu?
  3. Kaşınma, akıntı, koku, makat bölgesinde ağrı meydana geliyor mu?
  4. Oluşan makat kanaması beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak değişkenlik gösteriyor mu?
  5. Makat bölgesinde kanamaya neden olan herhangi bir dış etken var mı, yoksa bölgede oluşan bir iltihaplanma nedeniyle mi kanama gerçekleşiyor?
  6. Kanama şiddeti ne boyutta gibi sorular öenmlidir.
makat kanamasında gidilecek bölüm seçimi
Makat kanaması için genel cerrahi ve proktoloji bölümlerine gidilebilir.

BU noktada erkek hastalarda makattan kan gelmesinin nedenlerini anlattığım yazımı okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum.

Makat Kanamasına Hangi Doktor Bakar?

Makat hastalıkları için en çok gidilen bölümler proktoloji bölümü ve genel cerrahi bölümüdür. Temel olarak genel cerrahi branşı makat kanaması gibi diğer tüm sindirim sitemi hastalıklarında uzmanlaşmış doktorları barındırır. Proktoloji bölümü ise sadece makat bölgesinin hastalıkları ile ilgilenen bir branştır.

makat kanamasi icin hangi bolume gidilir
Makat kanaması, hemoroid, anal fissür, makat kanseri gibi birçok farklı hastalığın belirtisi olabilir.

Her durumda hastalar araştırarak doğru bölüm seçimi yapamayabilirler. Bu nedenle :

ÖNEMLİ BİLGİ: Makat kanaması şikayeti için gidilmesi gereken ilk bölüm aile hekimliği bölümüdür. Aile hekiminiz ilk muayenenizi yapacak ve en doğru bölümü sizin için seçecektir.

Aile hekiminiz sizi genel cerrahi veya proktoloji bölümlerinden birine ya da uygun olan diğer bir bölüme gönderecektir. Şikayetlerinizi aşağıda bulunan yorum kısmında detaylıca yazarsanız sizin için yönlendirme yapabilirim. Bu yazımdan sonra makat ağrısı ile alakalı yazmış olduğum detaylı yazıyı okumanızı tavsiye ediyorum.


Merak ettiklerinizi ve eklemek istediklerinizi konu altındaki yorum bölümüne yazabilirsiniz. Cevap vermekten mutluluk duyacağım. Yorumlarınızı bekliyorum.

(Bu yazı ilk defa 29 Aralık 2020 tarihinde yazılmıştır. Ardından 20 Ekim 2023 tarihinde güncellenmiştir.)

UYARI: Bu makale, bir doktor tarafından yazılmış ve profesyonelce incelenmiştir. Sağlık ve tıp alanında genel bilgilendirme amacı taşır ancak kişisel tıbbi önerilerin yerine geçmez. Özel sağlık durumlarınızı değerlendirmek ve tedavi seçenekleri hakkında bilgi almak için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurun. Profesyonel sağlık ekibimizi incelemek ve editöryal sürecimiz hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Photo of author

Dr. Erhan Yavuz

Diploma - Sertifika - Özgeçmiş

2016 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde eğitim hayatımı tamamladım. İlk görev yerim olan Erzurum'un Narman ilçesinde Narman İlçe Devlet Hastanesi'ne atandığımda zorlu günler benim için başladı. Acil serviste doktor olarak çalışmak, canlara dokunmak güzeldi ancak kendimi tekrarlamaya başladığım hissi beni rahatsız ediyordu. Başarılı işler yapmanın ötesinde daha fazla kişiye ulaşmak ve kitlelere seslenmek gerektiğini düşünmüştüm hep. İşte tam da bu düşünceli zamanlarda atıldı temelleri Doktordan Haberler'in. Ben farklı farklı devlet hastanelerinde, sağlık kurumlarında gezerken bloğum dediğim bu siteden her geçen gün daha fazla kişiye hitap etmeye başladım. 2024'e girdiğimiz bu günlerde artık her gün binlere ve onbinlere ulaşmanın mutluluğu içerisindeyim. Bıkmadan usanmadan ziyaretçilerimin sorduğu sorulara doktor kimliğimle cevap vermeye devam edeceğim. Yüzbinlere, milyonlara ulaşmak dileğiyle :)

Sitemize yorum yazarak Yorum Politikası kurallarını kabul etmiş sayılırsınız. Yorumlarınızda asla tıbbi tavsiye vermeyin. Gerçek bir sağlık profesyoneli olsanız bile hastayı muayene etmeksizin vereceğiniz bilgilerin hastaya zarar verebileceğini unutmayın.

“Makat Kanaması için Hangi Bölüme Gidilir?” üzerine 3 yorum

  1. İyi günler 2gundur büyük abdest yaparken kırmızı renkte kan geliyor ne yapmalıyım ve hangi bölüme gitmeliyim

    Yanıtla
  2. Merhaba
    Birkaçgünden beri makatta kaşıntı var. Doktora gittim. Geçmedi. 5. gün bugün. Ne yapmam gerekir? Başka hangi ilaç kullanmam gerekir? Kaşıntım ara ara oluyor? Yardımcı olur musunuz? Cildiye mi gitmem gerekir?

    Yanıtla
    • Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.
      Cildiye bölümüne başvurarak muayene olmaya gidebilirsiniz.
      Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.

      Yanıtla

Yorum yapın